TIG lassen

Bij TIG lassen, wat staat voor Tungsten Inert Gas, wordt een inerte elektrode gebruikt om een lasboog te creŽren waarmee men de materialen die men wil lassen of een toegevoegd materiaal doet smelten. Het is een lasproces dat heel wat vakkennis vereist, maar eens men het onder de knie heeft ook een zeer hoge kwaliteit oplevert.

Tungsten is het Engelse woord voor wolfram Ė een metaal met een smeltpunt dat hoger ligt dan de temperaturen die bij het lassen van metalen bereikt worden. Door een elektrode in wolfram te gebruiken kan men er bij TIG lassen dus voor zorgen dat de elektrode zelf niet smelt. Dit is in tegenstelling tot MIG lassen waarbij als elektrode een draad gebruikt wordt die meteen ook dienst doet als toevoegmateriaal.

Bij TIG lassen kan ook een toevoegmateriaal gebruikt worden. Dat hoeft niet altijd want bij fijn laswerk is het perfect mogelijk om de materialen zelf die men wil verbinden, lokaal te smelten teneinde ze aan elkaar te hechten. Als er toch een toevoegmateriaal nodig is, bijvoorbeeld omdat men een bredere voeg moet vullen, wordt dat bij TIG lassen apart aangevoerd.

Dat TIG lassen mooiere lasnaden oplevert dan MIG lassen is te danken aan het feit dat de lasser meer parameters heeft om mee te spelen. Doordat de elektrode zelf niet smelt, is er meer variatie mogelijk in de afstand tussen elektrode en werkstuk wat meer vrijheid geeft bij het creŽren en in stand houden van een stabiele lasboog. De lasser kan ook meer of minder materiaal toevoegen en met de timing spelen. Dat laatste brengt wel met zich mee dat het leggen van een mooie lasnaad in TIG meer tijd vergt dan bij MIG.

Dat een ervaren lasser mooiere resultaten kan bereiken met TIG heeft ook een keerzijde, want bij een minder geoefende vakman kan de complexiteit ook tegen hem werken. Dat speelt met name in automatiseringsprojecten, waar veelal voor MIG gekozen wordt net omdat het proces veel eenvoudiger en dus makkelijker te beheersen is. Waar het uitzicht van de las belangrijk is, blijft TIG de voorkeur hebben.

© Productivity.be


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen