Start-up TEO maakt technische opleidingen altijd en overal toegankelijk met leerkoffers en individuele coaching

Heel wat bedrijven moesten door de coronacrisis de opleidingen voor hun medewerkers stopzetten. Maar de vraag naar technische skills op de arbeidsmarkt gaat natuurlijk door. Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.

TEO ontwikkelde een digitaal platform en speciale ‘leerkoffers’ voor bedrijven met complexe technische omgevingen. Die koffers kan je nog het best omschrijven als een ‘valies’, met aan één kant een touchscreen waarop oefeningen verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan een elektrisch of pneumatisch schema. In de andere helft van de koffer moet de trainee dit schema effectief bouwen en dus aansluitingen maken, metingen uitvoeren, … Naast de koffer geeft TEO ook het nodige materiaal mee om die praktijkopdrachten uit te voeren. Het levert alles zelfs aan huis, zodat trainees op hun eigen tempo kunnen oefenen. TEO werd daarbij ondersteund door Start it @KBC, de grootste accelerator van ons land.

Persoonlijke trainer

Werknemers die een praktische opleiding via het TEO-platform volgen, worden daarin bijgestaan door persoonlijke trainers. Met de koffers kan je een docent consulteren via een videocall. Die volgt via de ingebouwde camera elke stap mee en kan bijsturen of extra coachen. “Die individuele aanpak is erg belangrijk voor onze klanten. In de huidige, krappe arbeidsmarkt telt elk talent. Met onze persoonlijke coaching krijgt iedereen de kans op zijn eigen tempo te groeien”, zegt Bien Vanderstappen, CEO en co-owner van TEO.

Individueel en laagdrempelig

“Wat meteen opvalt, is de laagdrempeligheid van het platform. Theoretische kennis wordt aangereikt via interessante tutorials. Zeg maar, de ‘YouTube way of learning’. Nadien krijgen de trainees meteen de kans om alles toe te passen. Het is echt al doende leren en dat spreekt onze operatoren en techniekers erg aan”, zegt Evelyn Tyteca, HR Manager van Aviko.

Ook Volvo Cars, een van de eerste klanten van TEO, is enthousiast over deze manier van leren. “TEO past perfect binnen de filosofie van Volvo Cars rond individueel en levenslang leren. Bovendien stimuleert het onze mensen hun loopbaan zelf in handen te nemen. Intussen volgen zowat 600 collega’s de TEO-opleidingen”, vertelt Bart Thoen, People Experience Manager bij Volvo Cars.

Talentcreatie

TEO zet zijn aanpak ook in voor rekruteringstrajecten. Via het platform en de koffers kunnen werkzoekenden of werknemers die willen heroriënteren zich omscholen naar technische knelpuntberoepen. TEO kreeg onlangs een subsidie van het Europees Sociaal Fonds voor een project in samenwerking met Tofam en ACV Informatief. “Dankzij die steun van ESF kunnen we onze methodologie nu op een grotere schaal toepassen. En dat is precies wat de arbeidsmarkt nodig heeft. Wij stimuleren bedrijven om maximaal in te zetten op talentcreatie. Want als je het talent niet of moeilijk vindt, is de enige duurzame optie het zelf te creëren door intern mensen op te leiden tot ze de juiste skills hebben”, besluit Bien Vanderstappen.

Nieuwsbericht van TEO (Teaching Each Other), 02/12/2020


Feel free to share
3D printen

Productoverzichten:
Machines voor plasticsMachines voor metaal
Technologieën:
FDMSLASLSSLMBJMJDEDEBMDLP
Populair in 3D printen:
Barstjes in 3D printermarkt?
Design voor additive manufacturing
Afwerking van 3D geprinte werkstukken