Exotec, expert op het gebied van magazijnrobots, kondigt grote uitbreiding in België aan

Exotec, de snelgroeiende specialist in magazijnrobots, heeft de ambitie om zijn marktpositie in de Benelux aanzienlijk te versterken en de zichtbaarheid voor het revolutionaire Skypod Systeem in België te vergroten. De Franse unicorn zal volgende maand voor het eerst aanwezig zijn op de vakbeurs Logistica Next om zijn robotsystemen en unieke Skypod te demonstreren.

Exotec, opgericht in 2015, heeft zijn hoofdkantoor in Frankrijk (Lille) en ook vestigingen in de VS, Duitsland en Japan. Het bedrijf wordt gewaardeerd op twee miljard dollar en stond op de achtste plaats in de FT 1000-lijst van de Financial Times met snelst groeiende Europese bedrijven in 2022. Exotec opereert inmiddels in tien landen en werkt voor gerenommeerde bedrijven als Decathlon en Carrefour.

Met hun roboticaoplossingen zoals de Skypod verbetert het bedrijf niet alleen de efficiëntie in de logistieke sector, maar levert het ook een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de werkomstandigheden. Het systeem vermindert zo namelijk arbeidsintensieve en repetitieve bewegingen voor werknemers.

Skypod – een prijswinnende innovatie

Het paradepaardje van Exotec, Skypod, is een orderpickingsysteem met robots die tot twaalf meter hoogte kunnen reiken. De robots kunnen autonoom bakken ophalen om deze vervolgens aan te bieden aan een manueel of geautomatiseerd pickingstation. De rekken zijn volledig schaalbaar, zodat de opslagcapaciteit – indien nodig – kan worden vergroot of aangepast aan de architectuur van een magazijn.

De oplossing heeft een heel hoge opslagdichtheid per vierkante meter vloeroppervlak. Ten opzichte van een niet-geautomatiseerd magazijn is het mogelijk om de opslagcapaciteit tot vijf keer te verhogen. Het systeem kan het gehele jaar door onafgebroken 24/7 werken, en tijdens piekperiodes zijn robots snel toe te voegen om de doorvoer te verhogen. De Astar-software van Exotec is verantwoordelijk voor de aansturing.

Sinds de marktintroductie heeft Exotec verschillende onderscheidingen ontvangen. In 2019 won het bedrijf bijvoorbeeld de award voor ‘beste product’ met hun innovatieve Skypod robotoplossing tijdens de internationale vakbeurs Logimat. Voor de uitzonderlijke innovaties in de supply chain ontving Exotec eerder deze maand ook de ‘Partner Innovation Award 2022’ van Manhattan Associates.

Skypicker - 600 items per uur

Het Skypod Systeem kan worden uitgebreid met de Skypicker, een knikarmrobot die vaste objecten tot twee kilogram kan grijpen en tot 600 items per uur kan picken. De Skypicker kan tot vier bestellingen tegelijk behandelen, en eventuele bestellingen die hij niet kan voltooien, worden doorgesluisd naar een van de manuele pickingstations. De Astar-software synchroniseert hierbij de Skypicker-arm met de robots in het magazijn om alles vlot te laten verlopen.

Romain Moulin, CEO en medeoprichter van Exotec: "We zijn zeer verheugd om onze investeringen in de Benelux uit te breiden en een van Europa's meest veelbelovende markten voor magazijnrobots te betreden. De afgelopen jaren heeft Exotec een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, waarbij we onze internationale aanwezigheid aanzienlijk hebben vergroot met unieke innovaties. Hiermee kan Exotec zich écht onderscheiden binnen de logistieke sector.”

Wim Vermeir, Senior Sales Executive Exotec Benelux: “We zien een enorm groeipotentieel voor robotica om orderverzamelprocessen in magazijnen te transformeren, de efficiëntie te verhogen en het leven van medewerkers in het magazijn te vergemakkelijken. We kijken ernaar uit om dit alles ook in de Benelux waar te maken en de klanten te ondersteunen met alle uitdagingen in een magazijn."

Exotec zal op de Logistica Next in de Jaarbeurs Utrecht, van 8-10 november, aanwezig zijn om de vernieuwende concepten te demonstreren.

Nieuwsbericht van Exotec, 20/10/2022


Feel free to share

Newsletter

Agenda

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

22/03/23 - 23/03/23: M+R, Antwerp Expo (B)

29/03/23 - 31/03/23: Machineering, Brussels Expo (B)

07/06/23 - 08/06/23: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

18/09/23 - 23/09/23: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)