Groei in draadloze industriŽle netwerken

In zijn jaarlijkse analyse van de markt voor industriŽle netwerken ziet HMS Networks het belang van Ethernet en draadloze netwerken almaar stijgen, ten koste van traditionele veldbussen. De studie kijkt naar nieuw geÔnstalleerde nodes in factory automation, wat de stijging van draadloze netwerken allicht nog markanter maakt.

HMS Networks is een fabrikant van netwerkcomponenten die zelf onafhankelijk is wat netwerkprotocollen betreft. Al jaren publiceert het bedrijf een marktoverzicht van de verschillende netwerken gebaseerd op het aantal nieuw geÔnstalleerde nodes in factory automation.

In dat overzicht blijft het aandeel van Ethernet-netwerken alsmaar stijgen, tot 68% ďmarktaandeelĒ dit jaar. De groei van draadloze netwerken blijft eveneens standhouden en zij nemen momenteel 8% van de nieuwe nodes voor hun rekening.

In Ethernet zijn de belangrijkste protocollen Profinet en Ethernet/IP al valt ook op dat EtherCAT bijzonder goed scoort in het overzicht. In draadloze netwerken is WLAN dominant, al wordt niet verder gespecifieerd of en in hoeveel gevallen daar ook een industrieel protocol overheen gezet wordt.

De klassieke veldbussen zien hun belang verder verdampen al relativeert HMS Networks die daling. Ze hebben hun vaste plaats in het verhaal en zullen nog vele jaren meegaan, ook in nieuwe installaties.

© Productivity.be, 10/05/2023


Feel free to share

Newsletter

Agenda

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

27/06 - 30/06: Automatica, MŁnchen (D)

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)