Nieuw opslag- en pickingsysteem met robots bij Katoen Natie en Intergamma

Katoen Natie en Intergamma werken voor de e-commerce orderleveringen van de klanten van Intergamma voortaan met AutoStore, wereldwijd het snelste en meest betrouwbare orderverwerkingssysteem per m². Het kubusvormige automatisatiesysteem van ca. 900 m³ met 20 robots is sinds eind september 2023 in gebruik op het logistiek platform van Katoen Natie in Kallo, het grootste ‘multi-customer’ logistiek platform in Europa.

De installatie en implementatie kadert in een gezamenlijk toekomstproject tussen Katoen Natie en Intergamma waarbij hun 10-jarige succesvolle samenwerking recent werd verlengd met 5 jaar. Voor Intergamma, Benelux-marktleider in de doe-het-zelfmarkt en in een sterke groeifase, betekent dit dat al haar e-commerce producten nog sneller en efficiënter de particuliere consument bereiken. “Voor Katoen Natie wordt de opgebouwde knowhow met AutoStore alvast een bijkomende incentive om met innovatieve oplossingen nieuwe klanten aan te trekken op onze logistieke platformen”, zegt Fernand Huts, Voorzitter Katoen Natie.

Katoen Natie implementeert dit goods-to-man geautomatiseerd opslag- en pickingsysteem voor het eerst op haar logistiek platform in Kallo. Deze implementatie maakt deel uit van de gezamenlijke wens van Katoen Natie en Intergamma om future proof met elkaar te kunnen blijven samenwerken. Katoen Natie Engineering Solutions, het eigen research departement van Katoen Natie, volgt het proces en de werking eveneens op de voet en onderzoekt de opportuniteit om op andere logistieke platformen te investeren in extra AutoStore-installaties.

Intergamma in groeifase

In de Benelux is Intergamma marktleider in de doe-het-zelf branche met 3 formules: GAMMA Nederland, GAMMA België en Karwei, goed voor 384 winkels in België en Nederland. “Continue ontwikkelingen in de onlinekanalen van Intergamma hebben voor volumestijgingen gezorgd”, zegt Joost De Beijer, CEO Intergamma. “De nieuwe investering in AutoStore i.s.m. Katoen Natie sluit volledig aan bij onze strategie waarin e-commerce ook in de toekomst erg belangrijk blijft en waar we tegelijk onze supply chain verduurzamen. We willen evolueren naar een ‘one stop shop’, waarbij de consument bij GAMMA én Karwei terecht kan om zijn volledige klus in 1 keer aan te pakken en zijn benodigdheden te laten bezorgen of af te halen waar hij/zij dat wil.” Intergamma verwacht dat de investering uiteindelijk zal leiden tot meer capaciteit, flexibiliteit, een betere betrouwbaarheid en ook tot lagere kosten.

Hoe werkt AutoStore?

Bins met voorraad worden 16 hoog naast en op elkaar in de grid gestapeld. De grid is het aluminium railsysteem rond de bins en robots, en wordt op maat gemaakt. Boven op de grid rijden autonome robots die continu samenwerken om de stock voor orders uit de grid te halen.

Dit doen ze door bins uit de grid te hijsen en te herschikken tot ze de correcte bak hebben. Die bin wordt dan aan een van de 3 picking stations gepresenteerd. De picker neemt de goederen uit de bin en werkt het order af. De bin gaat terug in de grid. Het algoritme zorgt er steeds voor dat de stock voor orders opgehaald wordt op de meest efficiënte manier. Deze automatisatie heeft ook geen impact op bestaande jobs want de pickers kunnen nu méér doen met hetzelfde team. Bovendien treden minder pickfouten op, is er continu voorraadbeheer, optimale beschikbaarheid en geen single point of failure.

Robots die nooit slapen

Online kan de klant tot 21u bestellen en zal Katoen Natie voor 23u al de pakketjes aan de transporteur afgeven die de pakjes de volgende dag bij de klant aan de deur levert. Katoen Natie gaat ’s nachts slapen, maar de robots werken door. Zij zorgen er ’s nachts voor dat de fast moving products van Intergamma altijd in de bovenste ‘lades’ liggen van de grid en dus het snelst worden opgepikt. Via het elektronisch uitwisselingssysteem EDI (Electronic Data Interchange) worden alle e-commerce orders voor Intergamma rechtstreeks doorgestuurd naar AutoStore. Op haar beurt is AutoStore ook aangesloten op de bestaande packing-automatisatie van Katoen Natie. Daardoor wordt elke doos na de picking ook volledig automatisch gesloten en niet aangeraakt tot aan de lading.

Sinds 25 september wordt al een groot deel van de Intergamma-producten gepicked door AutoStore robots op Katoen Natie, maar vanaf eind oktober zit de voorziene stock van Intergamma in AutoStore. Dat is dan goed voor meer dan 21.000 items, verspreid over 31.000 bins, waarvan 6.528 onderverdeeld in 4 compartimenten. Wat het totaal brengt op 50.584 locaties met stock.

Nieuwsbericht van Katoen Natie, 12/10/2023


Feel free to share

Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Year’s 100 New Members of the World Economic Forum’s Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin World’s First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)