essenscia wint Europese ‘Responsible Care Award’

essenscia, de Belgische sectorfederatie voor de chemie, kunststoffen en life sciences, heeft voor de tweede keer de Europese ‘Responsible Care Award’ gewonnen. Het kreeg de prijs voor de unieke VLARIP- en WALRIP-projecten waarbij deskundigen uit grote ondernemingen hun kennis en expertise delen om kmo’s te helpen de complexe REACH-wetgeving correct toe te passen.

Met meer dan 2.600 opleidingsuren per jaar zorgt essenscia op deze manier voor meer veiligheid in het gebruik van chemische stoffen. Yves Verschueren en Hans Casier, gedelegeerd bestuurder en voorzitter van essenscia, namen de prestigieuze prijs van de Europese chemiefederatie Cefic gisteravond in ontvangst tijdens de Chemical Convention in Amsterdam.

De jaarlijkse Responsible Care Award bekroont initiatieven die de veiligheid, gezondheid en milieuzorg in de Europese chemiesector bevorderen en een transparante communicatie over producten en processen stimuleren. In de categorie van de nationale chemiefederaties kwam essenscia als winnaar uit de bus voor de VLARIP- en WALRIP-projecten die uniek zijn in Europa. Al ruim tien jaar zet essenscia zich zo in om bedrijven, in het bijzonder kmo’s, te begeleiden bij de implementatie van de REACH- en CLP-wetgevingen voor een veilig gebruik van chemische stoffen.

Aan de vele studiedagen en de ruim 200 VLARIP- en WALRIP-workshops – waarbij experts uit grote ondernemingen hun kennis delen met collega’s uit kmo’s – hebben al zowat 250 bedrijven deelgenomen. Per jaar gaat het om meer dan 2.600 opleidingsuren waarmee de veiligheid en de kennis in de hele chemische waardeketen wordt bevorderd. De dienstverlening beperkt zich bovendien niet tot bedrijven in de chemie, kunststoffen en life sciences, maar richt zich ook naar fabrikanten, importeurs en gebruikers uit andere sectoren zoals textiel, transport, voeding of retail. Zo engageert essenscia zich al jarenlang voor een maximale bescherming van mens en milieu in België.

In 2012 won essenscia de Responsible Care Award een eerste maal voor de publicatie van het duurzaamheidsrapport voor de Belgische chemie en life sciences. Het was een Europese primeur dat een sectorfederatie op basis van uitgebreide economische indicatoren en in overleg met maatschappelijke stakeholders dergelijk sectorspecifiek rapport uitbracht. Intussen staat de vijfde editie van dit duurzaamheidsrapport online op www.essensciaforsustainability.be

“Het is een bijzondere eer om als Belgische sectorfederatie voor de tweede keer de Europese Responsible Care Award te winnen. Dit onderstreept het grote belang dat de sector hecht aan de veiligheid en gezondheid van werknemers en gebruikers. Dat is en blijft voor de chemie en life sciences de allerhoogste prioriteit. Deze erkenning is de beste motivatie om het werk van het voorbije decennium met evenveel enthousiasme verder te zetten”, zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia.

“REACH is een complexe wetgeving die van ondernemingen heel wat inspanningen vraagt om de veiligheids- en gezondheidsrisico’s van de chemische stoffen die ze produceren, gebruiken en invoeren uitvoerig in kaart te brengen. De recente kritiek op REACH naar aanleiding van een Duitse studie valt dan ook te betreuren. Nooit eerder was er zoveel wetenschappelijke data publiek beschikbaar waardoor we meer weten dan ooit tevoren over de potentiële risico’s van meer dan 21.000 chemische stoffen. De kwaliteit van dossiers kan natuurlijk altijd beter en daar willen we de komende jaren met VLARIP en WALRIP mee onze schouders onder zetten”, zegt Tine Cattoor, projectleider VLARIP en WALRIP bij essenscia.

Nieuwsbericht van essenscia, 26/10/2018


Feel free to share


3D printen

Productoverzichten:
Machines voor plasticsMachines voor metaal
Technologieën:
FDMSLASLSSLMBJMJDEDEBM
Populair in 3D printen:
Barstjes in 3D printermarkt?
Design voor additive manufacturing
Afwerking van 3D geprinte werkstukken


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen