IO-Link

IO-Link is een populair protocol in industriŽle netwerken dat een eenvoudige, digitale communicatie tussen een master en een sensor of actuator mogelijk maakt. Die master maakt dan typisch deel uit van een I/O-eiland waar de communicatie overgaat op een veldbus of industrieel Ethernet.

IO-Link is populair omdat het de digitale communicatie met sensoren en actuatoren in vele opzichten vereenvoudigt. De standaard zorgt voor een 1-op-1 verbinding tussen een master en het device, via een 3-draads kabel op 24V.

Het protocol onderscheidt 4 soorten data: proceswaarden, status data, device data en event data. Elke IO-Link verbinding kan geconfigureerd worden als input, output of bidirectionele communicatie. Dat laatste maakt het bijvoorbeeld eenvoudig om een sensor vanuit een controller over de bus te configureren.

Een bijzonderheid is nog dat de parameters van een device automatisch opgeslagen kunnen worden in de master zodat deze bij het vervangen van een toestel vanzelf overgezet worden.

De communicatie tussen master en device is 1-op-1 wat wil zeggen dat een master typisch meerdere poorten heeft om meerdere devices te kunnen aansluiten.

Een speciale variant is IO-Link Wireless waarbij vastgelegde time slots in een draadloos netwerk gebruikt worden om devices met een W-Master te laten communiceren.

IO-Link Safety voorziet in een bijkomende communicatielaag die gekeurd is voor gebruik in safety applicaties, waarbij de communicatie bewaakt wordt volgens het Black Channel principe.

De IO-Link standaard wordt beheerd door het IO-Link Consortium en is vastgelegd in IEC 61131-9.

© Productivity.be


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen