Zwevend doorheen de productie

Met de XPlanar presenteerde Beckhoff Automation op Indumation een revolutionair material handling systeem met zwevende tegels die snelheden tot 4 m/s halen. Het systeem biedt een ongekende flexibiliteit en is door zijn opzet niet alleen slijtagevrij maar ook bijzonder geschikt voor toepassingen met strenge hygiŽnische eisen. En vooral: het ziet er ongemeen futuristisch uit.

Het XPlanar systeem bestaat uit vierkante tegels waarin magnetische velden opgewerkt worden. Daarop bevinden zich goederendragers of movers met ingebouwde permanente magneten. Door te spelen met de magnetische velden kan men de movers laten zweven, verplaatsen en zeer nauwkeurig positioneren.

De tegels kunnen in alle mogelijke combinaties samengevoegd worden om conveyors, tafels en buffers te maken. De bijhorende software laat toe om in die lay-out routes te definiŽren maar men kan het bepalen van paden ook volledig aan de software overlaten. Het volstaat dan om een mover naar een bepaalde positie te sturen of aan te geven dat die naar een bepaalde wachtzone moet, waarna de software automatisch een weg zoekt langsheen de andere movers.

Het systeem biedt een ongekende flexibiliteit om goederen flows te beheren waarbij functies als inhaalbewegingen, parkeren en uitsplitsen in de software gerealiseerd kunnen worden.

Slijtagevrij

De movers zweven over de tegels op een afstand van 1 tot 5 mm, wat het systeem slijtagevrij maakt en ook bijdraagt tot een hygiŽnisch ontwerp. Het systeem is ook in staat om movers te laten kantelen tot een hoek van vijf graden. Zo kan men er tijdens het versnellen en afremmen voor zorgen dat vloeistoffen netjes in hun container blijven.

Als mogelijke toepassingen verwijst Beckhoff naar alle processen die efficiŽntie en flexibiliteit vergen op het vlak van handling. Omwille van het hygiŽnisch design is er speciale aandacht voor gebruik in clean rooms, de voedings- en de farmaceutische industrie.

© Productivity.be, 14/02/2019, Foto: Beckhoff Automation


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen