Collaborative robots

De term collaborative robots wordt gebruikt voor robots die gemaakt zijn om zonder fysieke afscherming te kunnen samenwerken met mensen. De vormgeving en sturing zijn aangepast om de impact bij een botsing te beperken. Bovendien bevatten ze systemen om aanraking te detecteren zodat ze daar gepast op kunnen reageren.

Zie ook Hoe detecteert een collaborative robot een aanraking?

De voorwaarden waaraan een collaborative robot moet voldoen, worden beschreven in de technische specificatie ISO/TS 15066.
Zie ook Risicoanalyse cobots volgens TS 15066.

ESPS

Gebruiksvriendelijk met offline simulatie

De AUBO-i5 werkt samen met de operator zonder een hekwerk, lasers of sensoren. De robot neemt lastige of zeer repetitieve taken over van de operator, waardoor deze zich kan richten op het toevoegen van waarde aan het productieproces. De robot is gebruiksvriendelijk opgezet met offline simulatie met behulp van een tablet. Het vergt geen programmeerkennis om deze robot eenvoudig aan te passen.
De AUBO-i5 heeft een payload van 5kg en een bereik van 924mm.

Interactieve grijper voor cobots

De co-act grijper JL1 van Schunk sleepte op de Hannover Messe 2017 de Hermes award in de wacht. De grijper is speciaal ontwikkeld voor cobots. De vormgeving combineert een grote flexibiliteit met de garantie dat een operator zich geen pijn kan doen. Sensoren detecteren wanneer er contact is met een mens. De grijper kan over zijn omgeving communiceren met een PLC. Gekleurde LEDs en een display garanderen een interactieve samenwerking tussen mens en machine.
Pilz

Botsingsmeetset PROBms

Voor de validatie van applicaties met collaborative robots volgens ISO/TS 15066 ontwikkelde Pilz de botsingsmeetset PROBms.
De botsingsmeter is uitgerust met veren en sensoren voor het meten van de krachten die op het menselijk lichaam inwerken. Met behulp van drukmeetfolies wordt de lokale druk gemeten.
Voor de validering en digitalisering van de krachtmeetwaarden en voor het opstellen van testrapporten is een comfortabele softwaretool beschikbaar.†
Stšubli Benelux N.V.

TX2: built for Industrie 4.0

De TX2 reeks van Stšubli combineert alle eigenschappen van een industriŽle robot met extra veiligheidsfuncties als Safe Speed, Safe Tool, Safe Stop en Safe Zone. Deze functies maken alle aspecten van Man Robot Collaboration mogelijk, terwijl de robot bij afwezigheid van mensen aan de snelheid van een industriŽle robot kan werken.
De TX2 modellen worden aangeboden in 3 families: TX2-40, TX2-60 en TX2-90 ó met een bereik gaande van 515 tot 1,450 mm.
KUKA

Lichtgewicht robot voor gevoelige montagewerkzaamheden

De LBR iiwa is de eerste in serie geproduceerde, gevoelige robot. LBR staat voor "Leichtbauroboter", iiwa staat voor "intelligent industrial work assistant".
De collaboratieve en gevoelige robot LBR iiwa bestaat in twee varianten met draaglasten van 7 en 14 kg.
Dankzij krachtenmoment-sensoren herkent de LBR iiwa contacten onmiddellijk en reduceert hij tegelijk de kracht en snelheid. Gevoelige componenten hanteert hij dankzij de positie- en soepelheidsregeling zonder klem- en snijgevaar.
Universal Robots

Compact en licht

De robots van het Deense Universal Robots hebben een compact en lichtgewicht design. Deze eigenschappen maken dat de kracht bij een botsing beperkt blijft, waardoor ze dus als collaborative robots ingezet kunnen worden. Deze maximale kracht kan door de gebruiker ingesteld worden.
Programmatie gebeurt door de robot manueel te bewegen en punten langs een traject te registreren. Verdere instellingen gebeuren via een touch-screen tablet.

Meest krachtige collaborative robot

De collaborative robots van FANUC zijn gebaseerd op industriŽle robots, wat de robuustheid en betrouwbaarheid garandeert die nodig is voor industriŽle toepassingen.
Afhankelijk van de behoeften kunnen de CR-robots worden voorzien van een FANUC Vision Sensor of een FANUC 3D Area Sensor, waardoor ze stukken kunnen vinden of zien.
De CR-35iA heeft een hefkracht tot 35 kg. Andere robots in de reeks zijn de CR-7iA en de CR-4iA.

YUMI

YUMI is een collaborative robot met twee armen bedoeld voor de assemblage van kleine componenten. De robot heeft flexibele grijpers en een geÔntegreerd visiesysteem om componenten te lokaliseren. De robot is gebouwd om samen te werken met mensen en kan makkelijk in een werkstation geÔntegreerd worden.
payload: 0,5 kg
bereik: 559 mm
nauwkeurigheid: 0.02 mm
gewicht: 38 kg
Bosch

APAS

De APAS robot van Bosch valt meteen op door zijn lederen bekleding. Deze bevat tactiele sensoren die elke aanraking meteen detecteren. De robot is ook uitgerust met een scanner die de snelheid verlaagt zodra iemand de perimeter van de machine betreedt. Verder wordt een 2D of 3D visiesysteem ingebouwd om componenten te herkennen.
Rethink Robotics

Stevige, eenarmige co-worker

De Sawyer robot van Rethink Robotics is het stevige broertje van de Baxter robot. Hij heeft dezelfde elastische actuatoren maat de veren en andere componenten zijn uitgevoerd in titanium, wat een hogere stevigheid biedt terwijl de robot toch compacter gebouwd kon worden.
De robot weegt 19 kg met een hefkracht van 4 kg. Het bereik bedraagt 1 meter.
Elke van de 7 assen is uitgerust met krachtopnemers.
Rethink Robotics

De co-worker

De Baxter robot van het Amerikaanse Rethink Robotics is ontworpen om snel en efficiŽnt als co-worker ingezet te kunnen worden in de productie.
Het programmeren van de robot gebeurt zeer intuÔtief zodat het door de operatoren zelf gedaan kan worden in functie van specifieke taken. Het is een complete oplossing die verder gaan integratie vereist.
YASKAWA Benelux

Programmatie via Smart HUB

De Motoman HC10 van Yaskawa combineert een bereik van 1,2 meter met een hefkracht van 10 kg. De collaborative robot kan op een gebruiksvriendelijke manier geprogrammeerd worden via de Smart HUB, die is geÔntegreerd in de EasyTeach software. De robot is echter ook compatibel met andere modellen van Motoman, zowel wat controle als hardware betreft. De interne bekabeling en het wegvallen van de nood aan verdere afscherming maken dat de HC10 bijzonder weinig plaats inneemt.


Feel free to share