Droog verspanen wint aan belang

Productivity.be - Droog verspanen of Minimum Quantity Lubrication (MQL) wordt steeds meer toegepast, vooral bij de productie van grote series. Zowat 15% van alle verspaningswerk wordt vandaag met MQL uitgevoerd en dat percentage zou nog flink kunnen stijgen, stellen de organisatoren van EMO die het als een van de themaís voor de beurs later dit jaar naar voor schuiven.


SCHUNK zet stevig in op AI

Productivity.be - Op de beurs van Hannover kondigde SCHUNK, de innovatieleider op het gebied van grijpsystemen en opspantechniek, de samenwerking aan met AnotherBrain, een van 's werelds toonaangevende specialisten op het gebied van artificiŽle intelligentie. Begin 2020 moet een eerste autonoom werkende grijper ontwikkeld zijn die een onafhankelijke bediening zonder handmatige programmering mogelijk maakt.


5G Arena toont potentieel van nieuwe mobilofoniestandaard

Productivity.be - De rol die 5G mogelijks zal spelen als allesomvattend netwerk voor de industrie kan nauwelijks overschat worden. Dat werd op de Hannover Messe nog maar eens bewezen in de 5G Arena waar dagelijks demonstraties en lezingen gehouden werden. Tegelijk werd echter ook duidelijk dat er nog heel wat water door de Leine zal stromen eer 5G op de fabrieksvloer de standaard zal zijn.


Safety over OPC UA

Productivity.be - PI (Profibus & Profinet International) en de OPC Foundation hebben op de Hannover Messe een demonstratie gegeven van een nieuw protocol voor Safety over OPC UA, gebaseerd op PROFIsafe. Het nieuwe protocol, waarvan de definitieve specificaties over een paar weken verwacht worden, is een belangrijk element in machine-to-machine communicatie.


Slimme reductiekast toont de weg naar de digitale toekomst

Wittenstein - WITTENSTEIN alpha heeft op de Hannover Messe zijn nieuwe, slimme reductiekasten voorgesteld Ė reductoren met 'cynapse'. Zij beschikken over een geÔntegreerde sensormodule, die industriŽle 4.0-connectiviteit mogelijk maakt. Deze productpremiŤre is geÔntegreerd in de digitaliseringsstrategie, die de groep al meer dan tien jaar volgt.


Gecko Gripper wint Robotics Award

Productivity.be - Een innovatieve grijper, geÔnspireerd op het mechanisme waarmee gekkoís over verticale muren kunnen lopen. Dat is de Gecko Gripper waarmee het Deense OnRobot op de Hannover Messe de Robotics Award gewonnen heeft. De Gecko Gripper is een robotgrijper die zonder perslucht vlakke oppervlakken kan opnemen.


Microsoft en BMW lanceren Open Manufacturing Platform

Productivity.be - Grootse aankondiging op de Hannover Messe: Microsoft en BMW gaan hun ervaringen en use cases in de cloud onderbrengen in een nieuwe community om in samenwerking met andere bedrijven de verdere ontwikkeling van Industrie 4.0 oplossingen te versnellen. Het nieuwe Open Manufacturing Platform wil hiervoor de nodige tools en datamodellen aanbieden.


Nooit meer solderen

Productivity.be - De Duitse startup NanoWired heeft bij de start van de Hannover Messe de felbegeerde Hermes Award in ontvangst mogen nemen. Het bedrijf ontwikkelde een methode om elektronische verbindingen te maken op basis van een coating met nanodraadjes. In plaats van componenten te solderen hoeven ze dan enkel nog stevig op elkaar gedrukt te worden.


Belgische Arkite genomineerd voor Hermes Award

Productivity.be - De Human Interface Mate van het Genkse Arkite is bij de laatste drie genomineerden voor de Hermes Award die volgende week bij de start van de Hannover Messe uitgereikt wordt. De Hermes Award bekroont elk jaar een innovatie in productietechnologie en geldt als een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de sector.


GEA wil integratie van skids versnellen met MTP

Productivity.be - GEA wil volop inzetten op het principe van de Module Type Package (MTP) om de integratie van installaties op skids in hoger gelegen DCS of SCADA systemen te versnellen. MTP is een relatief nieuw concept dat momenteel in Duitsland ontwikkeld wordt. De praktijkervaring bij GEA biedt een belangrijke aanvulling op het theoretisch werk rond standaardisering.


Investering in artificiŽle intelligentie

Agoria - Agoria Vlaanderen en Sirris steunen het plan dat de Vlaamse regering vandaag heeft goedgekeurd rond artificiŽle intelligentie. Er komt een jaarlijkse investering van 30 miljoen euro gericht op onderzoek, implementatie, ethiek en opleiding. ďDit impulsprogramma is een belangrijke stap om Vlaanderen nog meer als ťťn van de meest innovatieve regioís in Europa op de kaart te zettenĒ, reageert Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.


Plug & Produce in de procesindustrie

Productivity.be - Met de toenemende druk om nieuwe producten snel op de markt te brengen en de vaststelling dat producten steeds kortere life cycles hebben, kijkt de industrie steeds meer naar Plug & Produce concepten om de flexibiliteit van installaties te vergroten. NAMUR, ZVEI en ProcessNet willen deze principes via standaardisering en certificatie ingang laten vinden.


Nieuwe supercomputer breekt records

Productivity.be - Een labo van de Amerikaanse overheid nabij Chicago krijgt met Aurora tegen 2021 de snelste supercomputer ter wereld die Summit Ė de huidige recordhouder Ė in Tennessee zal voorbijsteken. In de IT-wereld is het een opsteker voor Intel dat concurrent Nvidia de loef afsteekt in dit megaproject dat onder meer moet uitblinken in artificiŽle intelligentie.


Vier ogen zien meer dan twee

Productivity.be - Bosch brengt zijn camerasysteem voor autoís naar de wereld van heftrucks om operatoren een 360į zicht te geven op wat er gebeurt rond hun machine. Dat moet het mogelijk maken om veiliger en efficiŽnter te werken in de dynamische omgevingen die kenmerkend zijn voor logistieke operaties.


Dashboard voor welzijn operator

Productivity.be - Een groot deel van stilstanden in de industrie is te wijten aan fouten van operatoren, die op hun beurt het gevolg zijn van vermoeidheid. Dat stelt ABB bij de lancering van een nieuwe tool in ABB Ability die operatoren in de procesindustrie in staat stelt om naast de processen ook hun eigen welzijn te bewaken.


BelgiŽ voortrekkers in Europees Advanced Manufacturing Support Centre

Productivity.be - De Europese Commissie heeft met het Advanced Manufacturing Support Centre (ADMA) een project gelanceerd om kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen bij hun evolutie naar fabrieken van de volgende generatie. Het project bouwt in belangrijke mate voort op de expertise die Agoria en Sirris opbouwden in het analyseren en begeleiden van Factories of the Future.


Meer dan honderd geconnecteerde machines op EMO

Productivity.be - De Duitse vereniging van machinebouwers VDW plant op de EMO vakbeurs in september een grootschalige demonstratie van het nieuwe communicatieprotocol Umati. Meer dan honderd machines van verschillende leveranciers zullen er in een live demo geconnecteerd worden.


Interactieve controle van robots

Productivity.be - Onderzoekers aan het Fraunhofer IWU presenteren op de Hannover Messe een nieuwe, interactieve manier om met industriŽle robots om te gaan. Daarbij maakt de robot gebruik van 3D cameraís om de intenties van operatoren vlakbij te interpreteren Ė een beetje naar analogie met gelijkaardige systemen op spelconsoles.


Multispot-optiek voor lasersolderen en lassen

Faulhaber - Laserstralen worden in toenemende mate gebruikt als hulpmiddel voor het verbinden van componenten, met name voor lassen en solderen, bijvoorbeeld in de automobielindustrie. Laserline heeft nu multispot-optiek ontwikkeld voor laser-solderen en -lassen, waardoor ook bijzonder moeilijke materialen kunnen worden verwerkt. Motoren van FAULHABER zorgen voor een correcte verdeling van de spot-energie.


Reflex WMS for Factory, een oplossing voor de logistieke aansturing van fabrieken

Hardis Group - Met Reflex WMS for Factory heeft Hardis Group een oplossing voor industriŽle vestigingen: de software kan logistieke stromen voor en na de productie in realtime aansturen en maatwerkproducten en -verpakkingen eenvoudiger beheren.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Agenda

Materials+Eurofinish, Brabanthal Leuven, 15-16/5/19
Advanced Engineering, Flanders Expo Gent, 22-23/5/19
Vision, Robotics & Motion, Koningshof Veldhoven, 12-13/6/19
Virtual (R)evolution, De Run 1115, Veldhoven, 18/6/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen