Advanced Physical Layer

Productivity.be - Ethernet in the field – in de procesindustrie wordt er al jaren over gesproken maar in de praktijk staan een aantal praktische bezwaren in de weg. Met APL of Advanced Physical Layer is er een nieuwe standaard in de maak die daarin verandering moet brengen.


Microscopisch lassen zonder microscoop

Productivity.be - Het Duitse Alpha Laser won op de Hannover Messe een nominatie voor de Hermes Award met de AL-ARM 450 F – een nieuwe machine voor handheld laserlassen. De innovatie zit in het gebruik van een augmented reality toepassing in de lasbril, wat het gebruik van een microscoop overbodig maakt.


Hands-free dankzij augmented reality

Productivity.be - In de fabriek van de toekomst is zonder enige twijfel een belangrijke rol weggelegd voor technologieën die het manuele werk van operatoren connecteren aan de digitalisering in de rest van de fabriek. Augmented reality is een technologie die dat mogelijk maakt. Het Amerikaanse Upskill verdiende er een nominatie mee voor de Hermes Award.


15 miljoen euro voor bouw en ontwikkeling van activiteiten van Flanders Make in Kortrijk

Flanders Make - Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie, heeft beslist om de uitbouw van zijn activiteiten in West-Vlaanderen te realiseren op de site Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk. Flanders Make heeft nu al vestigingen in Lommel, met focus op automobiel onderzoek en in Leuven, waar machinebouw centraal staat. Vanuit Kortrijk zal Flanders Make de maakbedrijven vooral ondersteunen bij hun productie-onderzoek en -innovatie.


Voel steeds de polsslag van uw instrumenten

Endress+Hauser - De polsslag van een patiënt voelen – in eerste hulp bij ongevallen is het één van de eerste taken om na te gaan hoe hij of zij er aan toe is. Stel je voor dat het nemen van de polsslag meteen een volledige scan van de gezondheidstoestand zou opleveren. Dat is wat de Heartbeat Technology doet voor meetinstrumenten.


Hydrostatische niveaumeting

Productivity.be - Bij hydrostatische niveaumeting wordt het niveau in een opslagtank bepaald aan de hand van de hoeveelheid product die zich in de tank bevindt. Typische methodes zijn het wegen, het meten van verschildruk en het meten van de kracht op een ondergedompeld lichaam (Archimedes).


Mobiele freesmachine voor vliegtuigbouw

Productivity.be - In de vliegtuigbouw worden heel wat verspanende bewerkingen nog manueel gedaan omdat de bewerking van grote, lichtgewicht materialen veel flexibiliteit vereist en moeilijk te automatiseren is. Een industrieel consortium onder leiding van het Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials heeft nu een mobiele robot ontwikkeld voor deze veeleisende toepassing.


Edge computing

Productivity.be - Met Edge computing, of kortweg Edge, had de Hannover Messe dit jaar een nieuw buzzwoord. De ambitie om alle data en zelfs controle-algoritmes van een productieplant over te brengen naar de cloud heeft een wat meer pragmatische benadering gekregen waarbij terug meer ingezet wordt op lokale dataverwerking en rekenkracht. Dat is wat men in IT Edge computing noemt.


Back to reality

Productivity.be - Met 210.000 bezoekers heeft de Hannover Messe er andermaal een bijzonder succesvolle editie opzitten. In de komende weken gaan we u op Productivity.be tal van nieuwigheden presenteren die op de beurs werden voorgesteld. Opvallend was wel dat de term Industrie 4.0 dit jaar veel minder prominent aanwezig was. Heeft de hype plaatsgemaakt voor realiteit?


Zelf-kalibrerende temperatuursensor wint Hermes award

Productivity.be - Bij de opening van de Hannover Messe werd de Hermes Award dit jaar uitgereikt aan Endress+Hauser voor de zelf-kalibrerende temperatuursensor TrustSens. De Hermes Award wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste prijzen in industriële productietechnologie. TrustSens is de eerste temperatuursensor die zichzelf zeer precies kan kalibreren.


Open Process Automation krijgt stilaan vorm

Productivity.be - Open Process Automation – het initiatief van ExxonMobil Research and Engineering om de dominante positie van DCS-systemen in de procesindustrie te doorbreken – krijgt stilaan vorm. Het forum dat de nieuwe standaarden uitwerkt, telt intussen 116 leden en wil dit jaar nog starten met de eerste pilootprojecten. Tegen 2021 zou het OPA-concept volledig op punt moeten staan.


Schunk zet mechatronische grijpers in de schijnwerpers op Hannover Messe

Schunk Intec - Intelligent, compact en gemakkelijk te bedienen, zo ziet Schunk de toekomstige grijpers. “Hoewel pneumatische grijpers een belangrijke rol zullen blijven spelen, verschuift het accent duidelijk naar mechatronische grijpers”, benadrukt Henrik A. Schunk, CEO Schunk GmbH & Co. te Lauffen in Duitsland.


Toyota bouwt voort op ervaring van meer dan 50.000 slimme trucks in bedrijf

Toyota Material Handling Belgium NV - THINK : LIKE : TOYOTA is het thema van Toyota Material Handling tijdens CeMat 2018 (stand P32). Toyota zal er haar aanpak van ‘lean logistics’ op basis van het Toyota Production System toelichten, inclusief de nieuwste ontwikkelingen in connectiviteit met het gevestigde vlootbeheersysteem I_Site.


Klimmende robots

Productivity.be - Moderne supply chains vragen snelle, flexibele logistieke systemen en daar heeft het Franse bedrijf Exotec Solutions een nieuwe oplossing voor bedacht: de Skypod. Het systeem omvat een geautomatiseerd magazijn waarin mobiele robots niet alleen de horizontale verplaatsingen van goederen doen, maar ook omhoog klimmen tussen de rekken.


Toyota Material Handling gaat toekomstige logistieke uitdagingen aan in gloednieuw hoofdkantoor

Toyota Material Handling Belgium NV - Om de positie als marktleider in België te versterken, heeft Toyota Material Handling aan MG Real Estate gevraagd om een nieuw hoofdkantoor op het bedrijventerrein Park De Hulst te bouwen. De bedoeling is om op deze nieuwe locatie in Willebroek het Belgische kantoor en het Europese kantoor Sales & Marketing onder te brengen.


Capacitieve niveaumeting

Productivity.be - Een van de basistechnieken voor het meten van het niveau in een opslagtank is het meten van de diëlektrische constante van het medium door middel van een capacitieve meting. Daarbij wordt een condensator gevormd tussen een staaf op de sensor en de wand van de opslagtank, zodat de capaciteit tussen beide afhankelijk wordt van het vloeistofniveau in de tank.


Flexibele productie mogelijk dankzij innovatie in automatisering

Omron Electronics NV/SA - Omron laat op de Hannover Messe zien hoe de toekomst van productieprocessen innovatiever kan worden gemaakt en ondersteunt daarmee het thema van het evenement: Connect & Collaborate. Bezoekers kunnen ervaren hoe de Omron-technologie flexibele robotcellen, acquisitie van gegevens, gegevensintelligentie en AI ondersteunt om (zodoende) veelzijdige aanpasbare massaproductiecellen mogelijk te maken.


EGL 90 2-vingerige parallel grijper met PROFINET

Schunk Intec - De SCHUNK EGL 90 heeft een variabele grijpkracht tussen 50 en 600 N. Dit maakt hem dan ook de meest compacte en meest flexible mechatronische grijper op de markt. De vinger positie en sluitsnelheid kunnen vrij geprogrammeerd worden binnen een maximale slag van 42,5 mm per vinger. De complete controle -en vermogenselektronica is geďntegreerd in de behuizing.


Directiewisseling bij Hitma

HITMA Groep - Hitma Groep B.V. maakt een recente directiewisseling bekend. Per 1 maart jongstleden is Michiel Jansen benoemd tot de nieuwe algemeen directeur van het technische handelsbedrijf uit Uithoorn. Hij neemt het stokje over van Robert Timmer die zich volledig gaat richten op zijn functie als algemeen directeur van Indutrade Benelux B.V. (de technische bedrijvengroep waarvan ook Hitma deel uitmaakt).


Chemische fabriek in een container

Productivity.be - De chemische en farmaceutische industrie ondervinden net als de maakindustrie een toenemende vraag naar individualisering van producten en ook voor deze sectoren is het de uitdaging om hierbij dezelfde kostenefficiëntie te realiseren als bij massaproductie. Een van de mogelijke antwoorden is modularising, een thema dat nadrukkelijk aan bod komt op Achema.


Het Internet of Things – kroniek van een aangekondigde dood?

Productivity.be - Meer dan 400 bedrijven hebben nu al een eigen platform ontwikkeld voor het Internet of Things en daar komen nog wekelijks nieuwe oplossingen bij. Het heeft iets van een goudkoorts, zegt Christoph Papenfuss van OSIsoft, die in een opmerkelijk opiniestuk uitlegt dat de vooropgestelde aanpak geen kans van slagen heeft.


Indutrade Benelux breidt uit met Zijtveld Grijpers

Indutrade Benelux - Technische bedrijvenfamilie Indutrade Benelux is op 21 februari jongstleden opnieuw uitgebreid. De holding nam Zijtveld Grijpers uit ’s-Gravenland over. Deze onderneming is sinds 1995 actief als zelfstandig fabrikant van een complete lijn grijpers. Hun assortiment omvat 20 modellen met een gewicht van 75 kg tot en met 15 ton – allemaal ‘made in Holland’.


SCADA netwerk slachtoffer van crypto hackers

Productivity.be - Het SCADA netwerk van een niet nader genoemde Europese watermaatschappij is eerder deze maand slachtoffer geworden van crypto hackers. Dat zijn deugnieten die via malware gebruik maken van de rekenkracht van andere computers om voor hen virtuele munten te mijnen. De malware richt op zich geen schade aan maar kan de goede werking van IT-systemen wel in het gedrang brengen.


Smart future met cobots en co-acts

Schunk Intec - Het gerenommeerde en toonaangevende forum voor service robotics viert een belangrijke verjaardag: SCHUNK, innovatieleider voor grijp- en klemtechnologie, organiseert reeds voor de 10-de maal de SCHUNK Expert Days in verband met Service Robotics.


Wie helpt een handje?

Productivity.be - In de pers en op sociale media wordt de bal vaak misgeslagen als het over robots gaat omdat men deze machines onterecht een te hoge autonomie en bijna menselijk denkvermogen toedicht. Maar ondertussen staat de technologie niet stil, en dit beeld zou zelfs de meest nuchtere techneuten kunnen wakker schudden over wat er ons misschien nog te wachten staat.


MNE 2018

Productivity.be - Op 7 en 8 februari ontvangt het MTMS Network Event in Kortrijk Xpo een 3000-tal bezoekers uit metaal- en kunststoffentransformatie, subcontractors, OEM’s en machinebouwers om te netwerken met 165 technologie- en componentenleveranciers. Speciale events zijn de Ideas Battle Arena en de POM Late Shift.


Visible Light Positioning

Productivity.be - Heel wat toepassingen zoals AGV’s en asset management hebben nood aan een indoor lokalisatie. Voor deze technische uitdaging bestaan al heel wat oplossingen, maar die zijn vaak behoorlijk omslachtig. Visible Light Positioning biedt een alternatief waarbij de vele lichtarmaturen in een ruimte een analoge rol krijgen aan de satellieten in een GPS systeem.


Toonaangevende Franse fabrikant van kaarsen focust op productiviteit

Omron Electronics NV/SA - Denis et Fils, de Franse fabrikant van Le Chat-kaarsen, produceert al meer dan 100 jaar kaarsen maar blijft zijn productieapparatuur moderniseren. "De industriële productie heeft het oude ambacht vervangen, maar het heeft onze kennis en expertise alleen maar versterkt en verrijkt," aldus Marianne Lucas, productiemanager.


Frequency sweep niveauschakelaar

Productivity.be - Een minder bekende technologie voor niveaudetectie van zowel vloeistoffen als bulkgoederen is het meten van de permittiviteit of diëlektrische constante. De zogenaamde frequency sweep technologie heeft een breed toepassingsgebied, ook in applicaties waar trilvorken last zouden hebben van productaanslag.


Zes geschikte jobs voor collaborative robots

Productivity.be - Robots die gemaakt zijn om samen te werken met mensen en die eenvoudig te programmeren zijn – dat is zowat de definitie van collaborative robots. In dit artikel bekijken we zes applicaties waarin de combinatie van deze twee eigenschappen enkele specifieke voordelen kan opleveren.


Volumetrisch 3D printen

Productivity.be - 3D printen is een veelbelovende techniek, maar u heeft er wel wat geduld voor nodig want zo een machine doet er al snel uren tot zelfs dagen over om een object laagje per laagje op te bouwen. Onderzoekers aan het Amerikaanse Lawrence Livermore National Lab hebben met het zogenaamde volumetrisch 3D printen een methode ontwikkeld die de klus klaart in 10 seconden.


Tradinco Instruments sluit zich aan bij Indutrade Benelux

Indutrade Benelux - Op 22 december jongstleden is Tradinco Instruments onderdeel geworden van de technische bedrijvengroep Indutrade Benelux. 'The Calibration Company' Tradinco Instruments richt zich sinds haar oprichting in 1963 op kalibratie en sensoroplossingen, voornamelijk voor druk en temperatuur, voor de industriële markt.


Slimmer intern transport met efficiënte geautomatiseerde trucks

Toyota Material Handling Belgium NV - Toyota Material Handling brengt een nieuwe en uitgebreide reeks geautomatiseerde magazijntrucks op de Europese markt. Deze geautomatiseerde trucks passen bij Toyota’s lean methode en zijn ontworpen om repetitieve palletbehandeling te automatiseren. Toyota biedt oplossingen met een stapsgewijze benadering of volledige systeemomvorming en geeft zo een nieuwe dimensie aan productiviteit.


Toyota Material Handling Belgium ontvangt prestigieuze EcoVadis Silver Level

Toyota Material Handling Belgium NV - EcoVadis, de vooraanstaande organisatie die toezicht houdt op de duurzaamheid in wereldwijde toeleveringsketens, rekent Toyota Material Handling Belgium tot de 30% beste leveranciers ter wereld met betrekking tot zijn transparantie over duurzaamheid. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten is dat goed nieuws.


Mobiele robots vs. AGV’s

Productivity.be - Met de opmars van mobiele robots maakt een nieuwe vorm van geautomatiseerde material handling systemen haar intrede in de industrie. Mobiele robots worden soms ook aangeduid als Automated Intelligent Vehicles (AIV’s), wat ze onderscheid van klassieke Automated Guided Vehicles (AGV’s).


Zijn ingenieurs sexy genoeg voor de 21-ste eeuw?

Productivity.be - Met digitalisering als het centrale thema kon de general meeting van Namur moeilijk voorbijgaan aan het vakgebied data science. Als uitgangspunt werd een artikel genomen van de Harvard Business Review met als titel “Data Scientist: The Sexiest Job of the 21st Century”. Wat heeft data science de industrie te bieden en welke rol kunnen ingenieurs hierin spelen?


Deep learning

Productivity.be - In de wereld van big data en artificiële intelligentie is er geen enkele technologie die meer tot de verbeelding spreekt dan deep learning. Via neurale netwerken slaagt men erin computers beoordelingen te laten doen zonder vooraf een algoritme te schrijven – een methode die vroeg of laat ook zijn weg zal vinden naar industriële automatisering.


Design voor additive manufacturing

Productivity.be - Hoewel de machines voor additive manufacturing van metalen onderdelen vandaag al voldoende performant zijn, staan we nog maar aan het begin van de industrialisering – de toepassing ervan op grote schaal. Een van de kritische succesfactoren, stelt men bij Sirris, is het ontwerpen in functie van additive manufacturing, zowel van de producten als de productieprocessen.


Kan digitalisering process plants veiliger maken?

Productivity.be - De huidige trend rond digitalisering heeft in de procesindustrie ook een impact op process safety, zowel in positieve als in negatieve zin. Namur, de verenging van gebruikers van automatiseringstechnologie in de procesindustrie, bracht op haar jaarlijkse general meeting de impact van deze trend in kaart.


IT Security in tijden van digitalisering

Productivity.be - Met de toenemende digitalisering wordt ook security een steeds belangrijker thema in industriële automatisering. Op de jaarlijkse general meeting van Namur werd het thema verder uitgediept, met een aantal concrete aanbevelingen om te komen tot een Security by Design filosofie.


VSK-beurs staat voor Hitma Instrumentatie in het teken van gebouwautomatisering

HITMA Instrumentatie B.V. - Dit jaar besteedt Hitma Instrumentatie tijdens de VSK-beurs (6 t/m 9 februari 2018) extra aandacht aan slimme techniek voor utiliteitsgebouwen. Bezoekers kunnen op stand 10.A041 terecht voor instrumentatielijnen die worden ingezet voor gebouwautomatisering.


Machine learning

Productivity.be - Een van de doelstellingen van Industrie 4.0 is te komen tot intelligente machines – machines die zich zonder menselijke tussenkomst kunnen aanpassen aan wijzigingen in hun omgeving en daardoor ook uit zichzelf steeds performanter worden. De technologie die dat mogelijk moet maken komt uit de IT-wereld en heet Machine learning. Maar wat is dat eigenlijk?


Artificiële intelligentie

Productivity.be - Artificiële intelligentie is misschien wel het meest gebruikte buzzwoord in het kader van Industrie 4.0 en Factories of the Future. Maar wat is dat eigenlijk – kunstmatige intelligentie – en welke rol kan het spelen in industriële toepassingen? (update)


Collaborative robots

Productivity.be - De term collaborative robots wordt gebruikt voor robots die gemaakt zijn om zonder fysieke afscherming te kunnen samenwerken met mensen. De vormgeving en sturing zijn aangepast om de impact bij een botsing te beperken. Bovendien bevatten ze systemen om aanraking te detecteren zodat ze daar gepast op kunnen reageren.


Nieuwe Sysmac-controllers met geďntegreerde CNC-functie

Omron Electronics NV/SA - In de nieuwe serie machinecontrollers van de NJ/NY-series is het geďntegreerde Sysmac-platform uitgebreid met CNC-functionaliteit, waardoor zeer precieze, complexe profilering mogelijk wordt en de productiecapaciteit van verwerkingsmachines wordt vergroot.


Risicoanalyse cobots volgens TS 15066

Productivity.be - De meeste collaborative robots mogen er dan wel sympathiek uitzien – om er in alle veiligheid mee te kunnen samenwerken moet aan een hele reeks voorwaarden voldaan zijn. De technische specificatie ISO/TS 15066 geeft fabrikanten, integratoren en gebruikers concrete richtlijnen hierover.


Hoe detecteert een collaborative robot een aanraking?

Productivity.be - Wat een collaborative robot onderscheidt van een meer traditionele, industriële robot, is dat mensen ermee in aanraking mogen komen. Collaborative robots zijn zo gebouwd – zowel qua fysiek als sturing – dat een aanraking een mens geen pijn kan doen, laat staan verwonden.


Omron introduceert Sysmac Studio Team Edition

Omron Electronics NV/SA - Omron introduceert Sysmac Studio Team Edition, een belangrijke update van de machineontwikkelomgeving, met een volledig geďntegreerd Open Source gedistribueerde-versiebeheersysteem. Sysmac Studio integreert configuratie, programmering, simulatie en monitoring in een eenvoudige interface waarmee engineers vision, motion, control, veiligheid en robotica in één systeem kunnen beheren.


German Design Award 2018 voor reachtruck in BT Reflex R-serie

Toyota Material Handling Belgium NV - Het toonaangevende reachtruckmodel in de BT Reflex R-serie van Toyota Material Handling is bekroond met de German Design Award 2018. De strakke en functionele vormgeving was goed voor een onderscheiding in de categorie Excellent Product Design.


Gratis Dwyer-catalogus 2018 nu verkrijgbaar

HITMA Instrumentatie B.V. - De 2018-uitgave van de Dwyer-catalogus is vanaf nu verkrijgbaar bij Hitma Instrumentatie. Deze productcatalogus telt meer dan 500 pagina’s en bevat het complete meet- en regelassortiment van Dwyer Instruments.


De toekomst van industriële meetapparatuur

Ter gelegenheid van de opening van haar gloednieuwe bedrijfsgebouw organiseert Endress+Hauser drie events met als centrale thema “De Toekomst van industriële meetapparatuur”.
Live-demo’s en augmented reality
Keynote sprekers van TNAV, Process Automation Solutions, Ordina en Flanders’ Food
Walking dinner, rondleiding en casino games.
Meer info en gratis inschrijving voor de events op 29 mei (nl), 19 juni (nl) of 21 juni (fr).

Agenda

Advanced Engineering 2018, Flanders Expo Gent, 16-17/5/18
Achema, Frankfurt am Main, 11-15/6/18
Sensor+Test, Nürnberg, 26-28/6/18
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen