EGL 90 2-vingerige parallel grijper met PROFINET

Schunk Intec - De SCHUNK EGL 90 heeft een variabele grijpkracht tussen 50 en 600 N. Dit maakt hem dan ook de meest compacte en meest flexible mechatronische grijper op de markt. De vinger positie en sluitsnelheid kunnen vrij geprogrammeerd worden binnen een maximale slag van 42,5 mm per vinger. De complete controle -en vermogenselektronica is geÔntegreerd in de behuizing.


Directiewisseling bij Hitma

HITMA Groep - Hitma Groep B.V. maakt een recente directiewisseling bekend. Per 1 maart jongstleden is Michiel Jansen benoemd tot de nieuwe algemeen directeur van het technische handelsbedrijf uit Uithoorn. Hij neemt het stokje over van Robert Timmer die zich volledig gaat richten op zijn functie als algemeen directeur van Indutrade Benelux B.V. (de technische bedrijvengroep waarvan ook Hitma deel uitmaakt).


Chemische fabriek in een container

Productivity.be - De chemische en farmaceutische industrie ondervinden net als de maakindustrie een toenemende vraag naar individualisering van producten en ook voor deze sectoren is het de uitdaging om hierbij dezelfde kostenefficiŽntie te realiseren als bij massaproductie. Een van de mogelijke antwoorden is modularising, een thema dat nadrukkelijk aan bod komt op Achema.


Het Internet of Things Ė kroniek van een aangekondigde dood?

Productivity.be - Meer dan 400 bedrijven hebben nu al een eigen platform ontwikkeld voor het Internet of Things en daar komen nog wekelijks nieuwe oplossingen bij. Het heeft iets van een goudkoorts, zegt Christoph Papenfuss van OSIsoft, die in een opmerkelijk opiniestuk uitlegt dat de vooropgestelde aanpak geen kans van slagen heeft.


Indutrade Benelux breidt uit met Zijtveld Grijpers

Indutrade Benelux - Technische bedrijvenfamilie Indutrade Benelux is op 21 februari jongstleden opnieuw uitgebreid. De holding nam Zijtveld Grijpers uit ís-Gravenland over. Deze onderneming is sinds 1995 actief als zelfstandig fabrikant van een complete lijn grijpers. Hun assortiment omvat 20 modellen met een gewicht van 75 kg tot en met 15 ton Ė allemaal Ďmade in Hollandí.


SCADA netwerk slachtoffer van crypto hackers

Productivity.be - Het SCADA netwerk van een niet nader genoemde Europese watermaatschappij is eerder deze maand slachtoffer geworden van crypto hackers. Dat zijn deugnieten die via malware gebruik maken van de rekenkracht van andere computers om voor hen virtuele munten te mijnen. De malware richt op zich geen schade aan maar kan de goede werking van IT-systemen wel in het gedrang brengen.


Smart future met cobots en co-acts

Schunk Intec - Het gerenommeerde en toonaangevende forum voor service robotics viert een belangrijke verjaardag: SCHUNK, innovatieleider voor grijp- en klemtechnologie, organiseert reeds voor de 10-de maal de SCHUNK Expert Days in verband met Service Robotics.


Wie helpt een handje?

Productivity.be - In de pers en op sociale media wordt de bal vaak misgeslagen als het over robots gaat omdat men deze machines onterecht een te hoge autonomie en bijna menselijk denkvermogen toedicht. Maar ondertussen staat de technologie niet stil, en dit beeld zou zelfs de meest nuchtere techneuten kunnen wakker schudden over wat er ons misschien nog te wachten staat.


MNE 2018

Productivity.be - Op 7 en 8 februari ontvangt het MTMS Network Event in Kortrijk Xpo een 3000-tal bezoekers uit metaal- en kunststoffentransformatie, subcontractors, OEMís en machinebouwers om te netwerken met 165 technologie- en componentenleveranciers. Speciale events zijn de Ideas Battle Arena en de POM Late Shift.


Visible Light Positioning

Productivity.be - Heel wat toepassingen zoals AGVís en asset management hebben nood aan een indoor lokalisatie. Voor deze technische uitdaging bestaan al heel wat oplossingen, maar die zijn vaak behoorlijk omslachtig. Visible Light Positioning biedt een alternatief waarbij de vele lichtarmaturen in een ruimte een analoge rol krijgen aan de satellieten in een GPS systeem.


Toonaangevende Franse fabrikant van kaarsen focust op productiviteit

Omron Electronics NV/SA - Denis et Fils, de Franse fabrikant van Le Chat-kaarsen, produceert al meer dan 100 jaar kaarsen maar blijft zijn productieapparatuur moderniseren. "De industriŽle productie heeft het oude ambacht vervangen, maar het heeft onze kennis en expertise alleen maar versterkt en verrijkt," aldus Marianne Lucas, productiemanager.


Frequency sweep niveauschakelaar

Productivity.be - Een minder bekende technologie voor niveaudetectie van zowel vloeistoffen als bulkgoederen is het meten van de permittiviteit of diŽlektrische constante. De zogenaamde frequency sweep technologie heeft een breed toepassingsgebied, ook in applicaties waar trilvorken last zouden hebben van productaanslag.


Zes geschikte jobs voor collaborative robots

Productivity.be - Robots die gemaakt zijn om samen te werken met mensen en die eenvoudig te programmeren zijn Ė dat is zowat de definitie van collaborative robots. In dit artikel bekijken we zes applicaties waarin de combinatie van deze twee eigenschappen enkele specifieke voordelen kan opleveren.


Volumetrisch 3D printen

Productivity.be - 3D printen is een veelbelovende techniek, maar u heeft er wel wat geduld voor nodig want zo een machine doet er al snel uren tot zelfs dagen over om een object laagje per laagje op te bouwen. Onderzoekers aan het Amerikaanse Lawrence Livermore National Lab hebben met het zogenaamde volumetrisch 3D printen een methode ontwikkeld die de klus klaart in 10 seconden.


Tradinco Instruments sluit zich aan bij Indutrade Benelux

Indutrade Benelux - Op 22 december jongstleden is Tradinco Instruments onderdeel geworden van de technische bedrijvengroep Indutrade Benelux. 'The Calibration Company' Tradinco Instruments richt zich sinds haar oprichting in 1963 op kalibratie en sensoroplossingen, voornamelijk voor druk en temperatuur, voor de industriŽle markt.


Slimmer intern transport met efficiŽnte geautomatiseerde trucks

Toyota Material Handling Belgium NV - Toyota Material Handling brengt een nieuwe en uitgebreide reeks geautomatiseerde magazijntrucks op de Europese markt. Deze geautomatiseerde trucks passen bij Toyotaís lean methode en zijn ontworpen om repetitieve palletbehandeling te automatiseren. Toyota biedt oplossingen met een stapsgewijze benadering of volledige systeemomvorming en geeft zo een nieuwe dimensie aan productiviteit.


Toyota Material Handling Belgium ontvangt prestigieuze EcoVadis Silver Level

Toyota Material Handling Belgium NV - EcoVadis, de vooraanstaande organisatie die toezicht houdt op de duurzaamheid in wereldwijde toeleveringsketens, rekent Toyota Material Handling Belgium tot de 30% beste leveranciers ter wereld met betrekking tot zijn transparantie over duurzaamheid. Niet alleen voor ons, maar ook voor onze klanten is dat goed nieuws.


Mobiele robots vs. AGVís

Productivity.be - Met de opmars van mobiele robots maakt een nieuwe vorm van geautomatiseerde material handling systemen haar intrede in de industrie. Mobiele robots worden soms ook aangeduid als Automated Intelligent Vehicles (AIVís), wat ze onderscheid van klassieke Automated Guided Vehicles (AGVís).


Zijn ingenieurs sexy genoeg voor de 21-ste eeuw?

Productivity.be - Met digitalisering als het centrale thema kon de general meeting van Namur moeilijk voorbijgaan aan het vakgebied data science. Als uitgangspunt werd een artikel genomen van de Harvard Business Review met als titel ďData Scientist: The Sexiest Job of the 21st CenturyĒ. Wat heeft data science de industrie te bieden en welke rol kunnen ingenieurs hierin spelen?


Deep learning

Productivity.be - In de wereld van big data en artificiŽle intelligentie is er geen enkele technologie die meer tot de verbeelding spreekt dan deep learning. Via neurale netwerken slaagt men erin computers beoordelingen te laten doen zonder vooraf een algoritme te schrijven Ė een methode die vroeg of laat ook zijn weg zal vinden naar industriŽle automatisering.


Design voor additive manufacturing

Productivity.be - Hoewel de machines voor additive manufacturing van metalen onderdelen vandaag al voldoende performant zijn, staan we nog maar aan het begin van de industrialisering Ė de toepassing ervan op grote schaal. Een van de kritische succesfactoren, stelt men bij Sirris, is het ontwerpen in functie van additive manufacturing, zowel van de producten als de productieprocessen.


Kan digitalisering process plants veiliger maken?

Productivity.be - De huidige trend rond digitalisering heeft in de procesindustrie ook een impact op process safety, zowel in positieve als in negatieve zin. Namur, de verenging van gebruikers van automatiseringstechnologie in de procesindustrie, bracht op haar jaarlijkse general meeting de impact van deze trend in kaart.


IT Security in tijden van digitalisering

Productivity.be - Met de toenemende digitalisering wordt ook security een steeds belangrijker thema in industriŽle automatisering. Op de jaarlijkse general meeting van Namur werd het thema verder uitgediept, met een aantal concrete aanbevelingen om te komen tot een Security by Design filosofie.


VSK-beurs staat voor Hitma Instrumentatie in het teken van gebouwautomatisering

HITMA Instrumentatie B.V. - Dit jaar besteedt Hitma Instrumentatie tijdens de VSK-beurs (6 t/m 9 februari 2018) extra aandacht aan slimme techniek voor utiliteitsgebouwen. Bezoekers kunnen op stand 10.A041 terecht voor instrumentatielijnen die worden ingezet voor gebouwautomatisering.


Machine learning

Productivity.be - Een van de doelstellingen van Industrie 4.0 is te komen tot intelligente machines Ė machines die zich zonder menselijke tussenkomst kunnen aanpassen aan wijzigingen in hun omgeving en daardoor ook uit zichzelf steeds performanter worden. De technologie die dat mogelijk moet maken komt uit de IT-wereld en heet Machine learning. Maar wat is dat eigenlijk?


ArtificiŽle intelligentie

Productivity.be - ArtificiŽle intelligentie is misschien wel het meest gebruikte buzzwoord in het kader van Industrie 4.0 en Factories of the Future. Maar wat is dat eigenlijk Ė kunstmatige intelligentie Ė en welke rol kan het spelen in industriŽle toepassingen? (update)


Collaborative robots

Productivity.be - De term collaborative robots wordt gebruikt voor robots die gemaakt zijn om zonder fysieke afscherming te kunnen samenwerken met mensen. De vormgeving en sturing zijn aangepast om de impact bij een botsing te beperken. Bovendien bevatten ze systemen om aanraking te detecteren zodat ze daar gepast op kunnen reageren.


Nieuwe Sysmac-controllers met geÔntegreerde CNC-functie

Omron Electronics NV/SA - In de nieuwe serie machinecontrollers van de NJ/NY-series is het geÔntegreerde Sysmac-platform uitgebreid met CNC-functionaliteit, waardoor zeer precieze, complexe profilering mogelijk wordt en de productiecapaciteit van verwerkingsmachines wordt vergroot.


Risicoanalyse cobots volgens TS 15066

Productivity.be - De meeste collaborative robots mogen er dan wel sympathiek uitzien Ė om er in alle veiligheid mee te kunnen samenwerken moet aan een hele reeks voorwaarden voldaan zijn. De technische specificatie ISO/TS 15066 geeft fabrikanten, integratoren en gebruikers concrete richtlijnen hierover.


Hoe detecteert een collaborative robot een aanraking?

Productivity.be - Wat een collaborative robot onderscheidt van een meer traditionele, industriŽle robot, is dat mensen ermee in aanraking mogen komen. Collaborative robots zijn zo gebouwd Ė zowel qua fysiek als sturing Ė dat een aanraking een mens geen pijn kan doen, laat staan verwonden.


Omron introduceert Sysmac Studio Team Edition

Omron Electronics NV/SA - Omron introduceert Sysmac Studio Team Edition, een belangrijke update van de machineontwikkelomgeving, met een volledig geÔntegreerd Open Source gedistribueerde-versiebeheersysteem. Sysmac Studio integreert configuratie, programmering, simulatie en monitoring in een eenvoudige interface waarmee engineers vision, motion, control, veiligheid en robotica in ťťn systeem kunnen beheren.


German Design Award 2018 voor reachtruck in BT Reflex R-serie

Toyota Material Handling Belgium NV - Het toonaangevende reachtruckmodel in de BT Reflex R-serie van Toyota Material Handling is bekroond met de German Design Award 2018. De strakke en functionele vormgeving was goed voor een onderscheiding in de categorie Excellent Product Design.


Gratis Dwyer-catalogus 2018 nu verkrijgbaar

HITMA Instrumentatie B.V. - De 2018-uitgave van de Dwyer-catalogus is vanaf nu verkrijgbaar bij Hitma Instrumentatie. Deze productcatalogus telt meer dan 500 paginaís en bevat het complete meet- en regelassortiment van Dwyer Instruments.


Alibaba's mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn een opkomende trend in intralogistiek. Ze combineren het beste van geautomatiseerde opslagsystemen en AGV's door in een warehouse met de rekken zelf rond te rijden. Dat biedt enorme voordelen voor e-commerce giganten als Amazon en Alibaba die de flexibiliteit van menselijke order pickers nodig hebben, in combinatie met een zo hoog mogelijke automatiseringsgraad. De choreografie van de robots is nog mooi om te zien ook.


AM Integrated Factory

Productivity.be - Sirris heeft in haar machinehal in Diepenbeek een pilootlijn gebouwd waarin additive manufacturing geÔntegreerd wordt in een productielijn die verder nog andere hoogwaardige productietechnieken omvat zoals hogeprecisiefrezen. Een dergelijke integratie moet het mogelijk maken om 3D-printen verder ingang te doen vinden als volwaardige productietechnologie.


Automation Markup Language (AML)

Productivity.be - AML is een gestandaardiseerd dataformaat voor het uitwisselen van informatie over objecten in een fabriek. Van de kleinste schroef tot een complete assemblagecel - ze kunnen alle objecten zijn in AML. Bij de digitalisering van een productie-omgeving helpt AML om op een eenduidige manier alle relevante data van objecten vast te leggen en uit te wisselen


IoT-standaard voor metaalbewerkingsmachines

Productivity.be - De Duitse vereniging van fabrikanten van metaalbewerkingsmachines (VDW) heeft op EMO een initiatief aangekondigd om een standaard te ontwikkelen om grote aantallen machines en controlesystemen te koppelen aan een gedeelde interface. Het is een belangrijke schakel in de implementatie van het Internet of Things.


Ster-delta motorstarter

Productivity.be - Een ster-delta of ster-driehoek starter is een toestel dat in staat is om de aanloopstroom te beperken bij het opstarten van driefasige inductiemotoren. De meest voorkomende reden voor het gebruik van deze schakeling is dan ook het vermijden van stroompieken.


Omron installeert twee nieuwe productielijnen in Nederland

Omron Electronics NV/SA - Een groeiende vraag naar robotica van Omron is de belangrijkste drijfveer achter de nieuwe productielijnen op onze geavanceerde productielocatie in Den Bosch. Met de lokale productie van parallelle robots kunnen wij ons richten op verbeterde productiviteit, snelle respons en kortere levertijden.


Tijd voor Industrie 5.0?

Productivity.be - Met de opening van de vakbeurs EMO vandaag is er alwaar geen ontkomen aan. Industrie 4.0 moet over alle sectoren heen zowat de meest gebruikte term zijn in B2B marketing. De CTO van Universal Robots doet daar in een recent interview nog een schepje bovenop door al een volgende revolutie aan te kondigen: Industrie 5.0.


Adamos: IIoT platform voor machinebouwers

Productivity.be - ADAMOS (ADAptive Manufacturing Open Solutions) is een nieuwe joint-venture waarin DMG MORI, DŁrr, Software AG, ZEISS en ASM PT een neutraal platform willen ontwikkelen dat machinebouwers moet helpen bij de implementatie van het Industrial Internet of Things (IIoT). Het initiatief wordt voorgesteld op de vakbeurs EMO, waar andere machinebouwers uitgenodigd zullen worden om zich aan te sluiten.


Confidential computing versterkt beveiliging in de cloud

Productivity.be - Een beroep doen op de cloud om over de bedrijfsmuren heen data en toepassingen te beheren - het potentieel is intussen voor iedereen wel duidelijk maar het concept roept nog heel wat tegenkanting op, voornamelijk inzake beveiliging. Microsoft, dat met zijn cloud oplossing Azure nadrukkelijk op bedrijfstoepassingen mikt, heeft vandaag aangekondigd om met confidential computing die beveiliging nog verder te versterken.


Collaborative robots - daar zit muziek in

Productivity.be - Op vakbeurzen zijn al regelmatig demonstraties met collaborative robots te zien geweest, maar dit is toch een beetje speciaal. YuMi, de cobot van ABB, mocht deze week in Pisa het Lucca Philharmonic Orchestra dirigeren. Een paar dagen heeft ie erover gedaan om het te leren, zegt CEO Ulrich Spiesshofer in de video, al blijft hij wel vaag over hoe 'collaborative' deze toepassing nu echt is. Maar een leuke marketing stunt is het in elk geval.


Hannover Messe steekt oceaan over

Productivity.be - De Hannover Messe heeft doorheen de jaren een stevige reputatie opgebouwd als toonaangevende industriŽle vakbeurs en een wereldwijde hotspot voor Industrie 4.0. Beursorganisator Deutsche Messe wil nu verder bouwen op die naambekendheid door in september 2018 de Hannover Messe USA te lanceren in Chicago.


Compact schakelen van vermogen

Omron Electronics NV/SA - De nieuwe J7KNU-magneetschakelaar van Omron, de kleinste in zijn soort die op dit moment in Europa met dit schakelvermogen verkrijgbaar is, is uitermate geschikt voor een groot aantal toepassingen waar een compacte, betrouwbare en eenvoudig toepasbare oplossing voor schakelvermogen vereist is.


Robottaks? Nog zo snel niet

Productivity.be - Vorige week haalde Zuid-Korea het wereldnieuws, en de technische pers, omdat het als eerste land ter wereld een robottaks zou invoeren. Klopt niet, schrijft de website Tech Republic. Het gaat slechts om een incentive voor automatisering die afgebouwd wordt. De berichtgeving toont wel aan dat een eventuele robottaks een actueel discussiepunt blijft.


Indutrade Benelux breidt uit met Tubeworkx uit Almelo

Indutrade Benelux - Op 16 juli jongstleden heeft Tubeworkx uit Almelo zich aangesloten bij de technische bedrijvengroep Indutrade Benelux. Deze nieuwste telg in de Indutrade-familie is gespecialiseerd in het vervormen van middelgrote tot grote series koperen, stalen en rvs-buizen. Dit doen zij middels uiteenlopende methoden (zagen, buigen, lassen en robotlassen, hardsolderen, etc.) en met een high tech-machinepark (bemand en onbemand).


Indutrade-dochter ATB Automation neemt BŲnnekamp over

Indutrade Benelux - Voor de tweede keer deze maand maakt Indutrade Benelux een overname binnen haar organisatie bekend. Dochteronderneming ATB Automation in Mijdrecht neemt BŲnnekamp B.V. over. Dit bedrijf uit Maarn heeft zich in haar 75-jarig bestaan ontwikkeld tot specialist in mechanische aandrijftechniek, DIN, lagers en industriŽle specials zoals klantspecifieke magneten, aansluit- en scharnierdelen voor gasveren en pneumatiek en overig draai- en freeswerk.


Indutrade-bedrijf Kin Pompentechniek neemt Corode over

Indutrade Benelux - Kin Pompentechniek in Rijen, dochteronderneming van Indutrade Benelux, heeft 5 juli jongstleden de aandelen van Corode B.V. in Boxtel overgenomen. Indutrade ondersteunt haar technische (handels)bedrijven bij actief ondernemerschap. Deze uitbreiding van Kin Pompentechniek is daarvan een mooi voorbeeld.


Fused Deposition Modeling (FDM)

Productivity.be - Fused Deposition Modeling (FDM) is een populaire technologie gebruikt in rapid prototyping en additive manufacturing. De meeste low-cost 3D printers en zelfbouwpakketten werken op basis van FDM, maar de technologie wordt ook volop gebruikt in meer gesofisticeerde machines.


Pumps & Valves / Maintenance

Op 21 en 22 maart kan u in Antwerp Expo naar de beurzen Pumps & Valves en Maintenance.
In Pumps & Valves staat process equipment centraal, met naast industriŽle pompen en kleppen ook aandacht voor afdichtingen, filters, leidingsystemen...
Maintenance richt zich tot professionele spelers in industrieel onderhoud, shutdown technologie, asset management en productiebetrouwbaarheid.
www.pumps-valves-expo.be
www.maintenance-expo.be

Agenda

Workshop Flexibele Automatisering, door Agoria, Sirris en Universiteit Gent, LIMTEC Diepenbeek, 15/3/18
Pumps & Valves 2018, Antwerp Expo, 21-22/3/18
Maintenance 2018, Antwerp Expo, 21-22/3/18
Hannover Messe, 23-27/4/18
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen