Artikels & Nieuwsberichten

Nedschroef vergroot hoogwaardige technische knowhow met overname CP Tech

Nedschroef - Koninklijke Nedschroef Holding B.V., een van 's werelds grootste producenten van bevestigingsmaterialen, heeft een overeenkomst getekend voor de overname van CP Tech GmbH. Het bedrijf is een toonaangevende engineer en onderdelenfabrikant die complete oplossingen levert voor 's werelds meest prestigieuze automerken. CP Tech, opgericht in 2006 en gevestigd in het Duitse BŁren, heeft 175 experts in dienst op het gebied van geavanceerde technologie.


Fused Deposition Modeling (FDM)

Productivity.be - Fused Deposition Modeling (FDM) is een populaire technologie gebruikt in rapid prototyping en additive manufacturing. De meeste low-cost 3D printers en zelfbouwpakketten werken op basis van FDM, maar de technologie wordt ook volop gebruikt in meer gesofisticeerde machines.


De cloud luistert mee

Productivity.be - Operatoren hebben een belangrijke rol in predictief onderhoud, want vaak hebben zij, nog voor een machine een foutmelding geeft, al gehoord dat er iets niet in orde is. De IsraŽlische start-up 3DSignals heeft een systeem ontwikkeld om die vaardigheid aan te leren aan een neuraal netwerk.


Procesinstrumentatie in het IIoT-tijdperk

Productivity.be - Een aantal trends in procesautomatisering zoals de opmars van het Industrial Internet of Things en de toenemende aandacht voor predictive maintenance hebben een grote invloed op de procesinstrumentatie en de manier waarop we die gebruiken. Productivity.be had hierover een gesprek met Matthias Altendorf, CEO van Endress+Hauser Group.


Oppervlakken functionaliseren via lasertextureren

Sirris - Zelfreinigende spatborden, ijsvrije turbinebladen, kajaks met lagere wrijvingsweerstand, zelfsmerende machinecomponenten, ... Sirris heeft een precisietechnologie in huis gehaald, waarmee het mogelijk is dergelijke functionaliteiten in het oppervlak van producten in te bouwen. Dit via lasertextureren. Het collectief centrum voor de industrie zal de machine, een primeur voor de Benelux, ten dienste stellen van bedrijven.


ArtificiŽle intelligentie

Productivity.be - In artikels en publicaties met verwijzingen naar smart factories en Industrie 4.0 duikt steeds vaker de term artificiŽle intelligentie op. Wat is dat eigenlijk, en welke rol kan het spelen in industriŽle automatisering?


Light Fidelity (Li-Fi)

Productivity.be - Draadloze communicatie kan voor de industrie een belangrijke tool zijn om op een kostenefficiŽnte manier meer sensoren en instrumenten te installeren. Daarbij denken we in eerste instantie aan WiFi-netwerken of andere systemen op basis van radiofrequenties, maar ook lichtgolven kunnen gebruikt worden om data over te brengen.


Flux50: nieuwe naam voor Vlaamse Energiecluster

Flux50 - Op 10 mei onthulde de Vlaamse Speerpuntcluster Energie in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters, haar nieuwe naam op een lanceringsevenement bij Proximus. Flux50 helpt Vlaamse bedrijven uit de energie-, IT- en bouwsector om commerciŽle doorbraken te realiseren bij de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Dit gebeurt via living labprojecten in vijf themagebieden.


Hitma en Dwyer 50 jaar partners in meet- en regeltechniek

HITMA Instrumentatie B.V. - Sinds 1967 is Hitma Instrumentatie de vaste distributeur voor de meet- en regelinstrumenten van Dwyer Instruments in de Benelux. Het 50-jarig partnerschap is een mijlpaal waar beide bedrijven dit jaar bij stilstaan. 9 mei jongstleden kwam Bradley Chapmen, Managing Director UK office bij Dwyer Instruments, naar Hitma in Uithoorn om tijdens een feestelijke bijeenkomst met de overhandiging van een award de aftrap te geven voor het jubileumjaar.


Zie jij wat ik zie?

Productivity.be - Virtual reality en augmented reality zijn themaís die in Industrie 4.0 regelmatig genoemd worden omdat ze performante oplossingen mogelijk maken in engineering en maintenance. Toepassingen voor smart glasses hoeven echter niet altijd complex te zijn, bewijst AMA dat een oplossing ontwikkelde om advies van experten op afstand te faciliteren.


Festo lanceert Motion Apps

Productivity.be - Met de lancering van haar nieuwe Motion Terminal zet Festo een belangrijke stap in de evolutie van pneumatische aandrijvingen naar Industrie 4.0. Met dit universele ventiel kan een hele reeks van intelligente functies op een digitale manier geÔmplementeerd worden door de installatie en configuratie van Motion Apps.


Metallisch schuim

Productivity.be - In de zoektocht naar performante materialen is een Duits onderzoeksproject gestart dat zich toelegt op metallisch schuim. In het project "Innovative Foam Structures for Efficient Lightweighting" zijn onderzoekers aan de Pforzheim University of Applied Sciences erin geslaagd om materialen te ontwikkelen die even stijf en sterk zijn als metalen, met slechts 50% van het gewicht.


Toyota Logistic Design Competition wil logistiek voor elektronische handel radicaal veranderen

Toyota Material Handling Belgium NV - ĎPackage Delivery. Join the revolutioní is dit jaar het thema van de Toyota Logistic Design Competition (TLDC 2018). Toyota Material Handling Europe is nu op zoek naar vooruitstrevende Europese ontwerpers om de logistieke uitdaging van pakketbezorging in de toekomst aan te gaan.


Inventarisatiedrone ĎFlyboxí stijgt op

Motrac Handling & Cleaning - Op de LogiMAT vakbeurs stelde Linde Material Handling met gepaste trots de ĎFlyboxí drone voor, die de inventarisatie van voorraadgoederen in de toekomst een stuk eenvoudiger zal maken. Door de drone aan een geautomatiseerde stapelaar te koppelen, wordt niet alleen een continue stroomvoorziening gegarandeerd. Het wordt hierdoor ook te allen tijde mogelijk om na te gaan waar de drone zich precies bevindt.


Versterken competitiviteit elektro-intensieve verbruikers

CREG - Zoals voorzien heeft PwC haar jaarlijkse updatestudie van 2017 voorgesteld aan de CREG. Concurrentie met elektro-intensieve verbruikers in het buitenland blijft een probleem. Minister van Energie Marie-Christine Marghem gaf de CREG de opdracht om in het kader van het Modular Offshore Grid (MOG) voorstellen te formuleren om de competitiviteit van Belgische elektro-intensieve verbruikers te verbeteren.


Maakbedrijven in BelgiŽ klaar voor Industry 4.0

Flanders Make - Om zicht te krijgen op de impact van nieuwe technologieŽn en van Industry 4.0 op de maakindustrie voerde PwC BelgiŽ, in samenwerking met Flanders Make, een breedvoerig onderzoek uit Ė een primeur voor ons land. Uit dit onderzoek blijkt vooral dat de maakbedrijven in Vlaanderen klaar zijn voor de transformatie als gevolg van Industry 4.0, maar zich wel bezorgd tonen over de vraag of ze de juiste talenten zullen kunnen aantrekken.


Gebaren om met nieuwste generatie robots te communiceren

BruBotics - Bij Audi Brussel is een collaboratieve robot (cobot) aan de slag die tussen de Audi-arbeiders staat en echte interactie (via gebaren) tussen mens en machine mogelijk maakt. De cobot Walt is het resultaat van het imec.icon ĎClaXoní-project dat onderzocht hoe mensen kunnen samenwerken met de nieuwste generatie industriŽle robots.


KSB Belgium en AMR bezegelen partnership

KSB Belgium - KSB Belgium heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met AMR (Analysis, Maintenance & Repair of rotating machines). Vanuit zijn vestigingen in Zandhoven en Alken zal AMR zowel de service als de verdeling van KSB-pompen en afsluiters voor zijn rekening nemen in de regio Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Met dit tweede partnership voltooit KSB Belgium zijn strategie om in heel Vlaanderen in te zetten op een sterke service.


Nieuwe basismodule PNOZ m B1

Pilz - Besturingssysteem PNOZmulti 2 is een open, configureerbaar besturingssysteem dat onafhankelijk van de hogere installatiebesturing flexibel en in vele branches wordt toegepast. De nieuwe basismodule PNOZ m B1 beschikt over enkele interessante vernieuwingen.


Flanders Make bouwt nieuwe topinfrastructuur voor living labs

Flanders Make - Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, bouwt nieuwe top infrastructuur in Lommel. Die vormt de basis voor living labs waarin bedrijven hun nieuwste technologische ontwikkelingen in reŽle gebruiksomstandigheden kunnen testen. Ze krijgen ook de kans om kennis te maken met de nieuwste productietechnologieŽn die nodig zijn om mee te springen op de trein van Industrie 4.0.


Toyota Industries Corporation neemt Vanderlande over

Toyota Material Handling Belgium NV - Toyota Industries Corporation (TICO) heeft een overeenkomst getekend voor de overname van Vanderlande Ė wereldwijde marktleider in logistieke automatiseringsprocessen in luchthavens en de Ďparcelí markt, maar ook een toonaangevende leverancier van magazijnen via NPM Capital, de huidige eigenaar van het bedrijf.


Festo bouwt suspensie op rond introductie van Motion Terminal

Productivity.be - Het gebeurt niet vaak dat een leverancier van industriŽle componenten een suspensie weet op te bouwen rond een productlancering, die vergelijkbaar is met wat Apple en Tesla doen in de consumentenmarkt. Festo maakt zich sterk met de Motion Terminal een product te lanceren dat een ware doorbraak zal forceren in pneumatische aandrijving. De introductie gebeurt in april, op de Hannover Messe.


Omron geselecteerd als Top 100 Global Innovator

Omron Electronics NV/SA - Omron Corporation is door Clarivate Analytics (voorheen het intellectueel eigendom en wetenschapsbedrijf van Thompson Reuters) geselecteerd als een 2016 Top 100 Global Innovator. De mondiale informatiedienstverlener Clarivate Analytics selecteert de Top 100 Global Innovators op basis van intellectuele-eigendoms- en octrooigegevens.


AF Belgium brengt de RSW-olievrije compressoren met waterinjectie op de markt

AF Belgium - Voedingsmiddelenproductie, productie van elektronische componenten, farmaceutische industrie, drukkerijen, ziekenhuizenÖ geen enkele van deze sectoren kan zelfs het kleinste spoortje van olie tolereren. Elke contaminatie staat voor productiviteitsverlies! Om tegemoet te komen aan deze vereiste brengt AF Belgium de Olievrije compressoren met waterinjectie van het (Renner) RSW-gamma op de markt.


Microsoft Teams nu beschikbaar in Office 365

Microsoft - Vroeger was het eenvoudig: iedereen zat samen in ťťn kantoor. Maar toen maakte technologie het mogelijk om thuis, onderweg of zelfs in het vliegtuig te werken. Waar we echter niet altijd bij stil staan, is dat we op kantoor 80% van de tijd samenwerken met collegaís. Daarom lanceert Microsoft vandaag Microsoft Teams, een virtuele werkplek die iedereen (weer) samenbrengt.


Fusie in Europese metaalsector

Metal Packaging Europe - Beverage Can Makers Europe (BCME) en European Metal Packaging (Empac) maakten vandaag hun fusie bekend tot Metal Packaging Europe. Gezamenlijk produceren zij op jaarbasis zoín 85 miljard eenheden voor de drank-, voedings-, health & beauty, huishoudelijke en industriŽle markten.


Vertiv wint drie toonaangevende awards

Vertiv - Vertiv, voorheen bekend als Emerson Network Power, maakt vandaag bekend dat het de 2017 EMEA Product Leadership Award in zowel de categorie UPS als Data Centre Cooling heeft gewonnen. In een onafhankelijk onderzoek van de datacentermarkt heeft Frost & Sullivan zijn waardering uitgesproken voor het unieke concept van Vertiv in een zeer competitieve markt.


Veiligheid eerst

ASSA ABLOY Entrance Systems - Met haar merken Besam, Albany, Crawford en Megadoor heeft ASSA ABLOY Entrance Systems toegangsoplossingen die beantwoorden aan de vereisten voor de meest diverse toepassingen. Om het aanbod te vervolledigen, wordt het assortiment voortaan uitgebreid met brandwerende poorten en industriŽle rolluiken.


Dematic kondigt integratieplan aan voor Egemin Automation

Dematic - Na de overname door de KION Group heeft Dematic, een wereldleider voor geÔntegreerde automatiseringstechnologie voor de optimalisering van de supply chain, vandaag zijn plannen aangekondigd voor de integratie van Egemin Automation in zijn organisatie. De integratie zal voltooid worden tegen eind 2017 en zal resulteren in de grootste aanbieder van automatisch geleide voertuigen (AGV).


Pilz presenteert nieuw veilig heksysteem PSENmlock

Pilz - PSENmlock is een uitbreiding op het assortiment veilige heksystemen van Pilz. PSENmlock biedt veilige hekbewaking en veilige sluiting voor persoons- en procesbescherming tot en met de hoogste veiligheidscategorie PL e in ťťn. Dankzij de slanke maar toch robuuste constructie en de uitgebreide montagemogelijkheden is PSENmlock flexibel in gebruik en kan het eenvoudig worden gemonteerd.


Ex magnetische sensor bestand tegen temperaturen tot -60įC

Steute - Vooral voor toepassingen ver onder het vriespunt geven veel gebruikers de voorkeur aan contactloze sensoren omdat deze, in tegenstelling tot elektromechanische schakelapparatuur zoals positieschakelaars, niet storinggevoelig zijn voor vorst en vocht. Voor dit - weliswaar zeer specifieke - toepassingsgebied, heeft de business unit ĎExtremeí van steute een nieuwe serie Ex magnetische sensoren ontwikkeld.


Nog betere demping met de nieuwste Silent Tools-freesadapters

Sandvik Coromant - De nieuwste Silent Tools-freesadapters van Sandvik Coromant, de specialist in snijgereedschappen en gereedschapssystemen, bieden nu nog betere dempingskarakteristieken dan voorheen. Deze geavanceerde adapters zijn ontwikkeld als direct antwoord op de vraag naar toenemende verspaningsvolumes en minder trillingen bij toepassingen van slanke freesgereedschappen.


Nieuw DCS-systeem bij Air Liquide

Yokogawa - Yokogawa gaat de bestaande besturingssystemen vervangen in de Air Separator Units (ASU) van Air Liquide in Antwerpen en Seraing. Ter versteviging van zijn concurrentiepositie op de voortdurend evoluerende industriŽle gasmarkt beoogt Air Liquide via dit project een modernisering van zijn installaties door technologieŽn te implementeren die de flexibiliteit, betrouwbaarheid en veiligheid van het productieproces verbeteren.


Facilicom introduceert virtual reality

Facilicom - Vanaf maart zullen de schoonmakers van Gom hun opleiding voor een deel via virtual reality (VR) krijgen. Wie de VR-bril opzet kan letterlijk 360 graden rondkijken in pakweg een hotelkamer. Niet nagebouwd in een computerprogramma, maar een echte foto waar je middenin staat.


Samenwerking Hitma en BetaTec voor service afsluiters

HITMA Process - Hitma werkt sinds kort samen met het Duitse servicebedrijf BetaTec. Dit familiebedrijf heeft jarenlang ervaring met service aan standaard en hoge druk-afsluiters die worden toegepast in energiecentrales, papierfabrieken, afvalverwerkingsbedrijven en andere stoomtoepassingen, zoals in de (petro)chemie.


Expertengids ďIndustrie 4.0 in de procesindustrieĒ

Productivity.be - Experten van Endress+Hauser BELUX hebben met ďIndustrie 4.0 in de procesindustrieĒ een praktische gids samengesteld over het creŽren van meerwaarde dankzij de concepten van Industrie 4.0 en het Industrial Internet of Things. De gids toont aan dat heel wat van die concepten vandaag al toegepast kunnen worden en een concreet antwoord bieden op de uitdagingen van industriŽle bedrijven.


Ultracompacte IPC: uiterst plaatsbesparend en flexibel

Beckhoff Automation bvba - De nieuwe ultracompacte IPC C6015 (slechts 82 x 82 x 40 mm groot) is universeel inzetbaar voor automatiserings-, visualisatie- en communicatietaken en daarmee ook voor op EtherCAT gebaseerde toepassingen. Als bijzonder voordelige, compacte en flexibel te monteren oplossing maakt deze bovendien toepassingsgebieden toegankelijk die tot voor kort om financiŽle of ruimtetechnische redenen voor de IPC-technologie buiten bereik lagen.


Betere coatingkwaliteit met minder materiaal

WSB Finishing Equipment - Door de steeds strengere reglementen moeten bedrijven de verontreinigende uitstoot tijdens coatingprocessen verder verlagen. Hierdoor boeken de elektrostatische processen de laatste jaren steeds meer succes op de markt. Dit gaat gepaard met een toenemend gebruik van geautomatiseerde systemen. Om dit groeisegment te ondersteunen heeft WAGNER het GA 5000 automatisch elektrostatische pistool en de bijbehorende EPG 5000 stuureenheid ontwikkeld.


Full colour labels voor gedetailleerde productinformatie

Brady Corporation - Brady biedt nieuwe, duurzame en volledig personaliseerbare digitaal geprinte productlabels in full colour aan voor het communiceren van belangrijke, gedetailleerde informatie over producten, veiligheid en conformiteit. De nieuwe productlabels worden digitaal geprint in hoge resolutie met fotokwaliteit voor een optimale communicatie van belangrijke productinformatie aan klanten. RAL, Pantone en andere kleurencodes zijn mogelijk.


Technologische verandering in de schakelkast

Pilz - Bij het ondergrondse kruispunt van drie metrolijnen in het centrum van Antwerpen wordt het verouderde besturingssysteem vervangen door het SIL 4-compatibele automatiseringssysteem PSS4000, dat zich elders in de sector al ruimschoots heeft bewezen. De innovatieve en op software gebaseerde besturings- en veiligheidsoplossing van Pilz heeft stap voor stap en zonder ingrepen in de complexe elektrotechnische periferie de bestaande techniek vervangen.


Afscheid Alfons Calders

Productivity.be - Met het plotse overlijden van Alfons Calders moet de Belgische industrie afscheid nemen van een icoon en een van haar grootste pleitbezorgers. Uit zijn werk als hoofdredacteur, journalist en consultant sprak niet alleen een groot engagement, maar ook het talent om mensen in de industrie en daarbuiten te boeien en te inspireren met verhalen over innovatie en ingeniositeit.


Bouw stoomnetwerk ECLUSE in Waaslandhaven van start

Indaver - In de Waaslandhaven is vanmiddag de eerste buis gelegd van het nieuwe industriŽle stoomnetwerk ECLUSE. Dat zal vanaf 2018 de stoom van twee bedrijven via een buizennetwerk van vijf kilometer afvoeren naar zes afnemende bedrijven die daardoor hun eigen stoomketels kunnen uitschakelen. ECLUSE levert straks een emissiebesparing op van 100 000 ton CO2 per jaar.


BelgiŽ stijgt 3 plaatsen in Bloomberg's Innovation Index

Productivity.be - BelgiŽ eindigt op de 13-de plaats in de ranglijst die Bloomberg jaarlijks maakt van de meest innovatieve economieŽn. Het lijstje houdt onder meer rekening met investeringen in R&D, patenten en productiviteit. Ons land eindigt wel pas 21-ste als het gaat over het aandeel van value added manufacturing in het bruto nationaal product. Met een dertiende plaats eindigt BelgiŽ achter Duitsland en Frankrijk, en haalt ons land het nipt van Nederland.


De opmars van open source controllers

Productivity.be - Open source platformen als Raspberry pi en Arduino lijken steeds meer hun weg te vinden naar industriŽle toepassingen. Met de Revolution Pi van Kunbus is er nu zelfs een heuse open source PLC. De grote kracht van de nieuwe platformen zit in de uitgebreide communities waar gebruikers mekaar helpen bij het ontwikkelen van applicaties Ė een manier van werken die eigen is aan een nieuwe generatie die straks ook in de industrie de dienst zal uitmaken.


Vijf nieuwe fabrieken van de toekomst

Made Different - Ons land telt vijf nieuwe fabrieken van de toekomst: tijdens de derde editie van de Factories of the Future Awards ontvingen Daikin uit Oostende, Nuscience uit Drongen, Rousselot uit Gent, Valeo uit Ghislenghien en Veranneman Technical Textiles uit Ardooie de titel van Factory of the Future. ďDeze bedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn,Ē zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.


Einde van het loodzuur-tijdperk?

Productivity.be - Lithium-ionbatterijen lijken een steeds prominentere plaats in te nemen in het aanbod van magazijntrucks. Betekent dit dat het einde van het loodzuur-tijdperk is ingezet? Voorlopig niet, zo blijkt uit een rondvraag bij enkele prominente leveranciers, al gaat men er wel van uit dat Li-ion technologie vroeg of laat de norm zal worden. De voedings- en de farmaceutische industrie nemen momenteel het voortouw.


Domus Logistics automatiseert nieuw distributiecentrum voor CASA in Olen met Egemin-oplossing

Egemin Automation - Domus Logistics, het logistieke zusterbedrijf van CASA International, baat al sinds geruime tijd een distributiecentrum (DC) uit in Heultje bij Westerlo. Vanuit dit logistiek centrum rijden jaarlijks duizenden vrachtwagens naar 520 CASA-winkels in 8 Europese landen. Omdat het DC in Heultje zijn capaciteitslimiet bereikt heeft en een uitbreiding door plaatsgebrek niet mogelijk is, komt er een nieuw geautomatiseerd distributiecentrum in Olen.


ENGIE en EnergyVille werken samen aan de slimme energiesystemen van de toekomst

imec - ENGIE Benelux, het ENGIE Labs netwerk en de onderzoekspartners van EnergyVille, KU Leuven, VITO en imec, gaan samenwerken op het gebied van slimme energiesystemen voor de toekomst. Door de complementaire technische expertise en de ultramoderne meet- en testapparatuur bij EnergyVille en de verschillende ENGIE Labs, is dit een belangrijke stap in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor de energiemarkt.


IndustriŽle mobiele robots voor snel, betrouwbaar en kosteneffectief materiaaltransport in dynamische omgevingen

Omron Electronics NV/SA - De mobiele robots van Omron van het LD-platform bieden nog meer efficiŽntie en kostenbesparingen als het gaat om het transporteren van goederen in grote faciliteiten. Deze unieke serie mobiele robots is ontwikkeld om 24/7 snel en betrouwbaar materialen te transporteren: ze kunnen zelfstandig navigeren, zelfs in de meest dynamische omgevingen.


Automatisch afbramen in praktische robotcel

RobWelding - Lasrobotspecialist RobWelding en machinevision-specialist Beltech ontwikkelden een bruikbare afbraam-robotcel. De cel is geschikt voor metaalplaten van 100 x 100 mm tot 2000 x 1500 mm.