Afscheid van de Big K

Productivity.be - De kans dat u en ik er bij de weight watchers straks ons voordeel mee gaan doen is gering, maar voor wetenschappers is het een belangrijk event: nu vrijdag zal de General Conference on Weights and Measures stemmen over nieuwe definities van eenheden, met als meest markante onderdeel het afscheid van de Big K Ė het blokje metaal dat de kilo definieert.


M+O sensoren: een nieuwe wereld in de procesindustrie

Productivity.be - Met de digitalisering wordt in procesautomatisering een nieuwe laag ontwikkeld boven de procescontrole, met monitoring en optimalisering als belangrijkste doelstellingen. Die laag krijgt ook steeds meer eigen sensoren Ė een nieuwe wereld in de procesindustrie waarvoor vandaag nog geen normen en regels bestaan.


Namur: 10 jaar digitalisering

Productivity.be - Met belangrijke trends als de ontwikkeling van de Namur Open Architecture, de eerste field test van het Open Process Automation initiatief en de hoge verwachtingen rond 5G hoeft het niet te verbazen dat digitalisering andermaal het centrale thema was op de jaarlijkse General Meeting van Namur. In de komende weken doet Productivity.be uitgebreid verslag van een van de belangrijkste events in de procesindustrie.


EN 17007: framework voor Maintenance 4.0

Productivity.be - Het mag u al opgevallen zijn Ė in advertentiefotos zijn maintenance medewerkers niet langer mannen in blauwe overalls maar jonge gasten met tablets en smart glasses. In de praktijk zijn er nochtans heel wat hindernissen om die Maintenance 4.0 visie in praktijk te brengen. De Europese norm EN 17007:2017 over onderhoudsprocessen kan hierin een leidraad bieden.


Continue assemblagelijn gevormd door zelfrijdende platformen

Productivity.be - Terwijl autoliefhebbers al langer uitkijken naar de komst van de puur elektrische Taycan heeft Porsche ook voor de liefhebbers van productietechnologie een innovatie in petto: de Flexi-Line. Het is een continue assemblagelijn die gevormd wordt door AGVís Ė zelfrijdende platformen waarop de autoís gebouwd worden.


Elektromagnetische flowmeting in zakformaat

Endress+Hauser - In industriŽle procesmeting en -automatisering stijgt de vraag naar eenvoudige, betrouwbare en onderhoudsvrije instrumenten in zakformaat. De nieuwe Picomag van Endress+Hauser voldoet aan deze eisen zonder concessies te doen. Hij meet niet alleen de flow van geleidende vloeistoffen, maar ook de temperatuur ervan.


ArtificiŽle intelligentie: BelgiŽ in Europese kopgroep

Microsoft - Belgische bedrijven moeten nauwelijks onderdoen voor hun Europese concurrenten als het over de ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI) gaat. Uit een uitgebreide studie die Ernst & Young heeft uitgevoerd in opdracht van Microsoft blijkt dat Belgische bedrijven erg actief zijn met artificiŽle intelligentie.


Digital Twin

Productivity.be - In de digitalisering van productieprocessen is een belangrijke rol weggelegd voor de digital twin. Het is een concept dat nog vaak geassocieerd wordt met 3D ontwerpen en simulaties maar eigenlijk veel verder gaat en uiteindelijk moet leiden tot virtuele modellen die in alle opzichten inwisselbaar zijn met reŽle producten en processen.


Lokaliseren van producten en gereedschappen

Productivity.be - Fabrikant van plaatbewerkingsmachines Trumpf heeft op EuroBlech in Hannover de Digital Transformation Award gewonnen voor zijn nieuwe indoor localisatiesysteem Track&Trace. Het systeem biedt transparantie in productieprocessen door producten, en eventueel ook gereedschappen, op elk moment zeer precies te lokaliseren.


Silicon Valley aan de Schelde

Productivity.be - BelgiŽ heeft een bloeiend ecosysteem van start-ups die actief zijn in Industrie 4.0. De grote uitdaging is nu om netwerken en partnerships te creŽren die deze bedrijven kunnen helpen om te groeien en een plaats te verwerven tussen de gevestigde leveranciers van industriŽle technologie. PwC, dat bedrijven hierbij helpt, bracht het ecosysteem en de uitdagingen in kaart.


Belang van online analyse neemt toe, maar nog te weinig in procescontrole

Productivity.be - Namur Ė de vereniging van gebruikers van automatiseringstechnologie in de procesindustrie Ė heeft een update gepubliceerd van haar worksheet NA 113 over ďOnline Analytics for Process controlĒ. Het document geeft een reeks voorbeelden van hoe online analyse vandaag al wordt ingezet om procescontrole performanter te maken.


Omron biedt 'proof of concept' aan klanten met acht Innovation Labs in Europa

Omron Electronics NV/SA - Omron - een van 's werelds toonaangevende leveranciers van industriŽle automatisering Ė opent met trots de deuren van acht nieuwe Innovation Labs in Europa. In deze laboratoria kunnen fabrikanten de voordelen ervaren van een verbonden, geautomatiseerde en intelligente fabriek, die is geoptimaliseerd met de nieuwste automatiserings- en roboticatechnologieŽn. Ook is het mogelijk 'proof of concept'-testen uit te voeren voor nieuwe omgevingen.


Mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn kleine, geautomatiseerde transportsystemen die volledig autonoom goederendragers kunnen transporteren doorheen de productie. Hoewel er geen eenduidige definitie is die het onderscheid maakt tussen AGV's en mobiele robots, kijken we in dit overzicht naar kleine machines die bovendien zonder bijkomende infrastructuur kunnen navigeren.


MQTT: Vintage internetprotocol voor IoT

Productivity.be - Mag je dat vintage noemen Ė een wat verouderd communicatieprotocol dat dankzij het Internet of Things weer helemaal in de belangstelling staat? Het protocol in kwestie is MQTT, wat staat voor Message Queuing Telemetry Transport. Het protocol is bijzonder efficiŽnt voor het versturen van korte berichten en vindt om die reden een tweede leven in het IoT.


Eerste intelligente gereedschapshouder die in realtime het bewerkingsproces controleert

Schunk Intec - Trillingen, trillingsbeschadigingen, niet-werkend gereedschap - wat veel operatoren slapeloze nachten heeft bezorgd, behoort binnenkort tot het verleden: met de intelligente hydraulische expansiegereedschapshouder iTENDO presenteren SCHUNK en de startup TOOL IT de eerste intelligente gereedschapshouder ter wereld die het bewerkingsproces rechtstreeks op gereedschapsniveau bewaakt en het beheer van de snijparameters in realtime kan controleren.


Rethink Robotics stopt ermee

Productivity.be - Slecht nieuws voor Baxter en Sawyer Ė misschien wel de twee meest sympathieke van alle collaborative robots. Hun fabrikant Ė het Amerikaanse Rethink Robotics Ė heeft vorige week bevestigd de deuren te sluiten. Als absolute pionier in de wereld van collaborative robots is het bedrijf er niet in geslaagd deze positie te verzilveren.


Nieuw type schroefwarmtewisselaar wint Proces Innovatie Prijs

Productivity.be - Een nieuw type schroefwarmtewisselaar voor viskeuze producten heeft op WoTS 2018 de Proces Innovatie Prijs gewonnen. De firma Van Beek ontwikkelde een verbeterde versie van een geschraapte warmtewisselaar met een groter warmte overdragend oppervlak en een verlaagde kans op storingen.


Smart glasses

Productivity.be - Augmented reality is een van de technologieŽn die steevast opduiken in omschrijvingen over hoe we gaan werken in de fabriek van de toekomst. Hoewel dit voor velen nog wat futuristisch klinkt, worden de eerste toepassingen vandaag al gerealiseerd. Centraal hierin staan smart glasses die een handenvrije en intuÔtieve interface bieden om data te raadplegen en te communiceren.


AI herkent producten in installaties

Productivity.be - Voor servicetechniekers in het veld is het belangrijk om toegang te hebben tot documentatie over de producten waaraan ze moeten werken. Eerste uitdaging daarbij is uiteraard van precies te bepalen over welk product en welke variant het gaat. Salesforce kondigt aan dat ABB gebruik gaat maken van de AI tool Einstein Vision om dit te realiseren.


äKODA AUTO gebruikt volledig autonome transportrobot van Omron

Omron Electronics NV/SA - De autonome robot is onderdeel van de voortdurende verbeteringen van de werkveiligheid in VrchlabŪ en helpt om risico's tijdens werkzaamheden te minimaliseren. Het herkent naast andere voertuigen en stilstaande obstakels ook mensen die in zijn pad lopen. Digitalisering en Industry 4.0 zijn hoekstenen van de 2025-strategie van äKODA AUTO


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

En/of u kan zich inschrijven voor onze maandelijkse thematische nieuwsbrieven

Agenda

Formnext, Frankfurt, 13-16/11/18
Precisiebeurs, Koningshof Veldhoven, 14-15/11/18
Moving Automation, Kasteel Te Lake, Zulte, 15/11/18
SPS IPC Drives, Nuremberg, 27-29/11/18
Valve World Expo, DŁsseldorf, 27-29/11/18
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen