Belang van online analyse neemt toe, maar nog te weinig in procescontrole

Productivity.be - Namur – de vereniging van gebruikers van automatiseringstechnologie in de procesindustrie – heeft een update gepubliceerd van haar worksheet NA 113 over “Online Analytics for Process control”. Het document geeft een reeks voorbeelden van hoe online analyse vandaag al wordt ingezet om procescontrole performanter te maken.


Omron biedt 'proof of concept' aan klanten met acht Innovation Labs in Europa

Omron Electronics NV/SA - Omron - een van 's werelds toonaangevende leveranciers van industriële automatisering – opent met trots de deuren van acht nieuwe Innovation Labs in Europa. In deze laboratoria kunnen fabrikanten de voordelen ervaren van een verbonden, geautomatiseerde en intelligente fabriek, die is geoptimaliseerd met de nieuwste automatiserings- en roboticatechnologieën. Ook is het mogelijk 'proof of concept'-testen uit te voeren voor nieuwe omgevingen.


Mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn kleine, geautomatiseerde transportsystemen die volledig autonoom goederendragers kunnen transporteren doorheen de productie. Hoewel er geen eenduidige definitie is die het onderscheid maakt tussen AGV's en mobiele robots, kijken we in dit overzicht naar kleine machines die bovendien zonder bijkomende infrastructuur kunnen navigeren.


MQTT: Vintage internetprotocol voor IoT

Productivity.be - Mag je dat vintage noemen – een wat verouderd communicatieprotocol dat dankzij het Internet of Things weer helemaal in de belangstelling staat? Het protocol in kwestie is MQTT, wat staat voor Message Queuing Telemetry Transport. Het protocol is bijzonder efficiënt voor het versturen van korte berichten en vindt om die reden een tweede leven in het IoT.


Eerste intelligente gereedschapshouder die in realtime het bewerkingsproces controleert

Schunk Intec - Trillingen, trillingsbeschadigingen, niet-werkend gereedschap - wat veel operatoren slapeloze nachten heeft bezorgd, behoort binnenkort tot het verleden: met de intelligente hydraulische expansiegereedschapshouder iTENDO presenteren SCHUNK en de startup TOOL IT de eerste intelligente gereedschapshouder ter wereld die het bewerkingsproces rechtstreeks op gereedschapsniveau bewaakt en het beheer van de snijparameters in realtime kan controleren.


Rethink Robotics stopt ermee

Productivity.be - Slecht nieuws voor Baxter en Sawyer – misschien wel de twee meest sympathieke van alle collaborative robots. Hun fabrikant – het Amerikaanse Rethink Robotics – heeft vorige week bevestigd de deuren te sluiten. Als absolute pionier in de wereld van collaborative robots is het bedrijf er niet in geslaagd deze positie te verzilveren.


Borealis bouwt nieuwe wereldklasse fabriek voor dehydrogenatie van propaan in België

Borealis - Borealis, een toonaangevende producent van innovatieve oplossingen op het vlak van polyolefinen, basischemicaliën en meststoffen, heeft de definitieve investeringsbeslissing genomen voor een nieuwe propaandehydrogenatiefabriek (PDH). De faciliteit zal in de bestaande productievestiging van Borealis in het Belgische Kallo (Antwerpen) worden gebouwd. De fabriek zou in de eerste helft van 2022 moeten opstarten.


Nieuw type schroefwarmtewisselaar wint Proces Innovatie Prijs

Productivity.be - Een nieuw type schroefwarmtewisselaar voor viskeuze producten heeft op WoTS 2018 de Proces Innovatie Prijs gewonnen. De firma Van Beek ontwikkelde een verbeterde versie van een geschraapte warmtewisselaar met een groter warmte overdragend oppervlak en een verlaagde kans op storingen.


Smart glasses

Productivity.be - Augmented reality is een van de technologieën die steevast opduiken in omschrijvingen over hoe we gaan werken in de fabriek van de toekomst. Hoewel dit voor velen nog wat futuristisch klinkt, worden de eerste toepassingen vandaag al gerealiseerd. Centraal hierin staan smart glasses die een handenvrije en intuďtieve interface bieden om data te raadplegen en te communiceren.


AI herkent producten in installaties

Productivity.be - Voor servicetechniekers in het veld is het belangrijk om toegang te hebben tot documentatie over de producten waaraan ze moeten werken. Eerste uitdaging daarbij is uiteraard van precies te bepalen over welk product en welke variant het gaat. Salesforce kondigt aan dat ABB gebruik gaat maken van de AI tool Einstein Vision om dit te realiseren.


Innovatieve oplossingen voor het bewerken van buizen en platen

BLM GROUP - Op de EuroBLECH 2018 zal BLM GROUP een selectie van haar meest geavanceerde buis- en plaatbewerkingssystemen presenteren. Daarbij ligt de nadruk op de speciale, zelfontwikkelde software, waarbij de machines productiegegevens met elkaar uitwisselen, waardoor de processen optimaal op elkaar zijn afgestemd.


Het Belgische energielandschap in cijfers

Productivity.be - Particulier of professioneel verbruiker – het risico op een stroomtekort is iets wat ons de laatste dagen allemaal bezighoudt. In de berichten hierover vliegen de megawatts ons om de oren, maar het is niet altijd eenvoudig om deze cijfers te duiden. Hoe ziet ons energielandschap eruit, en wat is de relevantie van het wegvallen van 3000 megawatt (MW) aan nucleaire capaciteit?


Chemie- en kunststofsector pioniert met interregionale innovatieprojecten

essenscia - Brusselse, Vlaamse en Waalse ondernemingen die binnen eenzelfde innovatieproject samenwerken met steun van de overheid. Het lijkt een evidentie, maar tot op heden was dit onder strikte voorwaarden enkel mogelijk voor kmo’s. Onder impuls van de chemie- en kunststofsector zetten de bevoegde overheidsinstanties voortaan hun gewestgrenzen open om ook gezamenlijke innovatieprojecten tussen grotere bedrijven en kennisinstellingen te ondersteunen.


ŠKODA AUTO gebruikt volledig autonome transportrobot van Omron

Omron Electronics NV/SA - De autonome robot is onderdeel van de voortdurende verbeteringen van de werkveiligheid in Vrchlabí en helpt om risico's tijdens werkzaamheden te minimaliseren. Het herkent naast andere voertuigen en stilstaande obstakels ook mensen die in zijn pad lopen. Digitalisering en Industry 4.0 zijn hoekstenen van de 2025-strategie van ŠKODA AUTO


Brandstofcellen in logistieke toepassingen

Productivity.be - Er is steeds meer interesse voor het gebruik van brandstofcellen in logistieke toepassingen als heftrucks en AGV’s. De technologie wordt alsmaar performanter – en ook goedkoper – en kan een aanzienlijke bijdrage leveren tot het verhogen van de productiviteit.


Sensoren op basis van radar met millimetergolven

Productivity.be - Optische sensoren zoals lasers worden veelvuldig ingezet voor afstandsmetingen en aanwezigheidsdetectie, maar hebben het nadeel dat ze in omgevingen met veel mist, rook of stof niet altijd betrouwbaar zijn. Het Fraunhofer instituut heeft daarvoor een oplossing bedacht: een sensor op basis van radar met millimetergolven.


Boston Dynamics brengt hond-achtige robot op de markt

Productivity.be - Na 26 jaar een toonaangevende rol te hebben gespeeld in de wondere wereld van robotica gaat Boston Dynamics, het bedrijf van Marc Raibert, eindelijk de stap zetten naar de commercialisatie van zijn producten. Vanaf 2019 wil het jaarlijks 1000 van zijn hond-achtige robots op de markt brengen om ingezet te worden in industriële en logistieke toepassingen.


ABB rondt overname van Intrion af

Productivity.be - ABB heeft de overname van Intrion afgerond. Dat hebben beide bedrijven aangekondigd in een persbericht. Het Belgische bedrijf wordt onderdeel van de Robotics and Motion divisie van ABB en moet de positie van ABB in logistieke automatisering versterken. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt.


Umati: universele taal voor werktuigmachines

Productivity.be - Met “umati” heeft het communicatieprotocol voor machines dat sinds vorig jaar ontwikkeld wordt door een groep van Duitse machinebouwers officieel een naam gekregen. Op de AMB beurs in Stuttgart waren voor het eerst metaalbewerkingsmachines te zien die via het protocol communiceren met andere sturingen.


Hannover Messe focust op AI

Productivity.be - Met de lancering van "Integrated Industry – Industrial Intelligence" heeft de Hannover Messe haar thema voor 2019 bekendgemaakt. Het eerste deel mag intussen bekend in de oren klinken, met het luik "Industrial intelligence" wil de beurs specifiek focussen op artificiële intelligentie en machine learning, en de rol die deze technologieën kunnen spelen in de industrie.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

En/of u kan zich inschrijven voor onze maandelijkse thematische nieuwsbrieven

Agenda

Solids Antwerp 2018, Antwerp Expo, 17-18/10/18
Aquarama, Brabanthal Leuven, 25/10/18
Euroblech, Hannover, 23-26/10/18
Prototyping 2018, Kortrijk Xpo, 7-8/11/18
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen