ABISS 2018

Productivity.be - Op 4 oktober kan u in Kortrijk Xpo naar ABISS, dat zich profileert als netwerkevent en expert-summit voor bedrijfsteams en directieleden die hun industriŽle processen willen automatiseren, digitaliseren, integreren en optimaliseren. Het event, dat aan zijn derde editie toe is, biedt een overzicht van alles wat leeft in de brede wereld van MES tot artificiŽle intelligentie.


Umati: universele taal voor werktuigmachines

Productivity.be - Met ďumatiĒ heeft het communicatieprotocol voor machines dat sinds vorig jaar ontwikkeld wordt door een groep van Duitse machinebouwers officieel een naam gekregen. Op de AMB beurs in Stuttgart waren voor het eerst metaalbewerkingsmachines te zien die via het protocol communiceren met andere sturingen.


Hannover Messe focust op AI

Productivity.be - Met de lancering van "Integrated Industry Ė Industrial Intelligence" heeft de Hannover Messe haar thema voor 2019 bekendgemaakt. Het eerste deel mag intussen bekend in de oren klinken, met het luik "Industrial intelligence" wil de beurs specifiek focussen op artificiŽle intelligentie en machine learning, en de rol die deze technologieŽn kunnen spelen in de industrie.


Sirris lanceert labo om Belgische industrie te helpen innoveren met ArtificiŽle Intelligentie

Sirris - Kan je als bedrijf de mogelijkheden van artificiŽle intelligentie en data ten volle benutten als je niet Tesla, Facebook of een hoogtechnologische start-up bent? Het kenniscentrum Sirris lanceert het Data & AI Competence Lab. De experten en het virtuele platform begeleiden Belgische ondernemingen om de innovatiekansen die data-analyse en ArtificiŽle Intelligentie bieden te ontdekken en te grijpen.


Metaal 3D printen voor massaproductie

Productivity.be - HP heeft vorige week op de IMTS beurs in Chicago een 3D printer voor metalen voorgesteld die naar eigen zeggen 50 keer productiever is dan klassieke 3D printtechnieken. De HP Metal Jet is dan ook bedoeld om massaproductie in additive manufacturing mogelijk te maken. De printer werkt volgens HPís eigen voxel-level binder jetting technology.


Geen duurzame toekomst zonder hoogwaardige kunststoffen

essenscia - Een duurzame toekomst voor onze samenleving? Dan zullen we niet zonder hoogwaardige kunststoffen kunnen. En net dat is de sterkte van de kunststoffenindustrie in BelgiŽ: de ontwikkeling van innovatieve materialen met waardevolle toepassingen voor meer levenskwaliteit en meer duurzaamheid. Zo luidt de duidelijke boodschap op de allereerste Belgian Plastics Day, een organisatie van sectorfederaties essenscia PolyMatters en Agoria.


De blockchain: hoog tijd voor standaardisering

Productivity.be - Goed nieuws voor wie net als wij al eens de wenkbrauwen fronst bij de zoveelste uitleg over hoe de blockchain straks alle transactionele databanken gaat vervangen: de verwarring is niet noodzakelijk onze schuld. De term blockchain wordt gewoon iets te vlug gebruikt, zo blijkt Ė een probleem waar een nieuwe ISO standaard een eind aan wil stellen.


Festo is volop in beweging

Festo - Festo heeft haar vestigingen in Nederland en BelgiŽ ondergebracht in het nieuw gevormde cluster Benelux. De bestaande verkooporganisaties met hoofkantoren in Delft en Brussel blijven intact maar de samenwerking, kennisuitwisseling en marktbenadering wordt geÔntegreerd. Zo wil Festo haar klanten de diepgaande expertise uit verschillende markten optimaal ter beschikking stellen.


Kracht/momentsensor voor kleine en lichtgewicht robots

Schunk Intec - Met de FT-AXIA breidt SCHUNK, de specialist in spantechniek en grijpsystemen, zijn uitgebreide assortiment aan kracht/momentsensoren uit met een component met een geoptimaliseerde prijs/prestatie ratio en voornamelijk ontworpen voor gebruik op kleine en lichtgewicht robots. De kracht/momentsensor kan flexibel worden gebruikt in verschillende toepassingen, van producttesten en testtoepassingen tot assemblage -of slijptoepassingen.


Flying saw

Productivity.be - De flying saw is een specifieke functionaliteit in motion control waarbij een tool gesynchroniseerd moet worden met een bewegend product. De functionaliteit dankt haar naam aan de applicatie waarbij een continu product, bijvoorbeeld afkomstig van een extrusieproces, on-the-fly in stukken gezaagd wordt.


Van Meer en Siemens bundelen krachten voor industriŽle en maritieme aandrijfsystemen

Siemens - Vooraanstaand drivespecialist Van Meer met vestigingen in Tholen (Nederland) en Antwerpen (BelgiŽ) en Siemens BelgiŽ gaan samen in zee. Van Meer is voortaan officieel Solution Partner van Siemens. Met dit partnerschap willen beide technologiebedrijven onder meer de maritieme sector ondersteunen bij de volledige levenscyclus van aandrijvingen: van nieuwbouw over retrofit tot onderhoud en herstellingen.


Limburgs lab helpt maakbedrijven klaar te stomen voor de toekomst

Sirris - De digitalisering maakt zijn opmars in de productietechnologie. Om de productieketen voor te bereiden op dit nieuwe hoofdstuk slaan vier Vlaamse en Nederlandse kennisinstellingen in het project FOKUS de handen in elkaar.


Mobiele fabriek in container

Productivity.be - Een consortium van bedrijven onder leiding van het Duitse Fraunhofer Instituut heeft in het kader van een Europees onderzoeksproject een fabriek in een container ontwikkeld. De zogenaamde CassaMobile is bedoeld om snel te kunnen worden ingezet, dicht bij de klant.


Mecanum wielen geven robots meer wendbaarheid

Productivity.be - Met de opmars van mobiele robots lijkt er een hernieuwde interesse te bestaan voor een wat aparte uitvinding uit het begin van de jaren í70: de mecanum wielen. Deze laten voertuigen toe in eender welke richting te bewegen door de wielen telkens in andere combinaties aan te drijven.


Uniek modulair end-of-arm pakket voor Universal Robots

Schunk Intec - Snel, eenvoudig en flexibel automatiseren - dit is het doel van het modulair ďend-of-armĒ pakket, dat compatibel is met alle robotarmen van Universal Robots. SCHUNK biedt als eerste fabrikant ter wereld een omvangrijk assortiment gestandaardiseerde onderdelen voor de 6-assige, lichtgewicht UR-robots aan, dat zowel onderdelen voor het grijpen en wisselen, als meten van krachten en momenten bevat.


Mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn kleine, geautomatiseerde transportsystemen die volledig autonoom goederendragers kunnen transporteren doorheen de productie. Hoewel er geen eenduidige definitie is die het onderscheid maakt tussen AGV's en mobiele robots, kijken we in dit overzicht naar kleine machines die bovendien zonder bijkomende infrastructuur kunnen navigeren.


Time-Sensitive Networking (TSN)

Productivity.be - Time-Sensitive Networking is de naam van een werkgroep binnen IEEE 802.1 die een reeks van standaarden uitwerkt voor real-time, deterministische datacommunicatie over Ethernet. Hoewel die werkgroep al bestaat sinds 2012 is de interesse erin recent plots toegenomen door de introductie van OPC UA TSN Ė een standaard voor tijdskritische applicaties in industriŽle automatisering.


Gunstig geprijsde basisgrijper MPC voor kleine onderdelen

Schunk Intec - Voor de productie van kleine onderdelen is er vaak een enorme margedruk. Daarom moet over-engineering in de systeemengineering consequent vermeden worden, zeker voor systemen die slechts tijdelijk gebruikt worden. Om meer mogelijkheden te creŽren voor ontwerpers, breidt SCHUNK het grijperassortiment voor kleine componenten uit, met een gunstig geprijsde basisgrijper voor eenvoudige toepassingen.


Omron introduceert controller uit NX1-serie die regeling en informatie integreert

Omron Electronics NV/SA - Omron Corporation kondigt de wereldwijde lancering aan van de nieuwe controller voor machineautomatisering uit de NX1-serie, die de productiviteit verhoogt terwijl informatie ten volle wordt benut. Omron introduceert de NX-HAD4 analoge ingangsunit met hoge snelheid en NX-SL5 veiligheids-CPU die kunnen worden gebruikt in combinatie met de NX1-serie, om zo de uitdagingen op het gebied van productie-innovatie aan te gaan.


Kan je storingen horen?

Productivity.be - Met alle technieken die er vandaag zijn om informatie over een plant op de schermen in de controlekamer te krijgen, blijft er een belangrijke reden om operatoren in de field te hebben: ervaren technici horen wanneer er iets fout zit. Fraunhofer heeft een techniek ontwikkeld om ook dat aspect van diagnose te digitaliseren.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

En/of u kan zich inschrijven voor onze maandelijkse thematische nieuwsbrieven

Agenda

Kunststoffen 2018, Koningshof Veldhoven, 26-27/9/18
WoTS, World of Technology & Science, Jaarbeurs Utrecht, 2-5/10/18
ABISS, Apps, software & solutions, Kortrijk Xpo, 4/10/18
Solids Antwerp 2018, Antwerp Expo, 17-18/10/18

Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen