Indumation highlights en nieuwigheden

Productivity.be - De vakbeurs Indumation is in BelgiŽ uitgegroeid tot een referentie in de wereld van automatisering en digitalisering. Een evenement ook dat door heel wat bedrijven aangegrepen wordt om nieuwigheden en highlights aan het publiek te tonen. Productivity.be maakt een overzicht van wat u begin februari op Indumation kan ontdekken.


Grondstoffen uit CO2

Productivity.be - Het moet zowat de holy grail in recycling en duurzaamheid zijn: het opvangen en valoriseren van CO2-emissies. De Duitse materialengroep ThyssenKrupp is er in een pilootopstelling in geslaagd om ammonia Ė en eerder ook methanol Ė te maken uit gassen afkomstig van een staalfabriek. Op industriŽle schaal zou met het proces in Duitsland alleen al 20 miljoen ton per jaar aan CO2-emissies gerecupereerd kunnen worden.


Nieuwste van Sarens is de grootste kraan ter wereld

Bosch Rexroth - De nieuwe krachtpatser van Sarens is klaar om de wereld te veroveren. De SGC-250 kan in één beweging 2.000 ton hijsen over 100 meter. Daarmee is deze kraan letterlijk wereldkampioen: de grootste kraan ter wereld. Met het leveren van het hydraulische systeem, inclusief aansturing, heeft ook Bosch Rexroth mogen bijdragen aan deze wereldtopper.


Hitma breidt pakket uit met SchuF-monsternamekranen

HITMA Groep - Hitma biedt oplossingen voor uiteenlopende monsternametoepassingen; van steriele monstername in de voedingsindustrie tot industriŽle monsternamesystemen in de (petro)chemie. Aan het pakket industriŽle monsternamekranen is onlangs een nieuwe lijn toegevoegd: De sampling valves van de van oorsprong Duitse fabrikant SchuF.


Grootste investering in chemische industrie in Europa in 20 jaar

essenscia - INEOS, een van de grootste chemieconcerns ter wereld, kiest voor de haven van Antwerpen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering is de grootste in de Europese chemie-industrie in 20 jaar. Met het binnenhalen van dit investeringsproject bekrachtigt Vlaanderen zijn positie als toonaangevende chemieregio en verstevigt de Antwerpse haven haar rol als grootste chemiecluster in Europa.


PLCopen werkt aan Asset Administration Shell

Productivity.be - Het koppelen van IT (Information technology) en OT (operation technologies) blijft een van de grote uitdagingen in digitalisering. Om dit op een betrouwbare en veilige manier te realiseren omarmt PLCopen het Asset Administration Shell concept. De organisatie werkt aan nieuwe functieblokken voor de representatie van machines op IT-niveau.


Snelwisselsysteem laat robots multitasken

Productivity.be - Een van de redenen voor de steile opmars van robots in industriŽle toepassingen is ongetwijfeld dat de machines steeds flexibeler worden. Systemen voor het wisselen van gereedschappen stellen robots in staat om meerdere taken uit te voeren of zich aan te passen aan productvariaties zonder langdurige omsteltijden.


Explosieveilige mobiele devices

Productivity.be - Bring Your Own Device mag in heel wat bedrijven dan al een gangbare praktijk geworden zijn, in zones met explosiegevaar ontsnappen ook mobiele telefoons en tablets niet aan de strenge ATEX richtlijnen. Dit overzicht toont een greep uit het aanbod van intrinsiek veilige toestellen.


Missing links in de fabriek van de toekomst

Productivity.be - Nieuwe technologieŽn openen voorlopig nog onbekende marktkansen. Dat was de algemene boodschap op de jaarlijkse internationale persconferentie van Festo, die begin deze maand plaats had in Delft. In het overzicht van actuele trends in het kader van Industrie 4.0 definieerde Festo twee missing links in de evolutie naar de flexibele fabriek van de toekomst: artificiŽle intelligentie en product handling.


Outdoor laser scanner

Productivity.be - Op de SPS IPC Drives heeft SICK met de outdoorScan3 een nieuwe veiligheidslaserscanner voorgesteld die gecertificeerd is om buiten ingezet te kunnen worden in praktisch alle weersomstandigheden. Dat opent een hele reeks mogelijkheden voor automatisering in logistiek, landbouw, enz. Een van de toepassingen is het verhogen van de autonomie van AGVís.


5G Ė een ware revolutie in wireless

Productivity.be - 5G gaat over veel meer dan een volgende stap in het verhogen van de bandbreedte voor mobiel dataverkeer. Met een architectuur gericht op services betekent het een ware revolutie die de manier waarop we gebruikmaken van mobiele netwerken definitief zal veranderen Ė ook in de industrie.


OPC UA daalt via TSN af naar het veldniveau

Productivity.be - De OPC Foundation kondigde op de SPS beurs trots aan dat de lijst van bedrijven die meestappen in ďOPC UA including TSN down to field levelĒ leest als een ďWhoís WhoĒ van de belangrijkste leveranciers in industriŽle automatisering. Daarmee wordt nog maar eens de rol van OPC UA bevestigd als een van de belangrijkste communicatiestandaarden in de industrie, en de organisatie wil die rol nog verder doen toenemen.


Asset Administration Shell (AAS)

Productivity.be - In het Internet of Things moeten dingen niet alleen met elkaar kunnen communiceren Ė ze moeten uiteraard ook wat te vertellen hebben. Dat klinkt als een grapje, maar voor het Duitse Platform Industrie 4.0 is het komen tot een zinvolle communicatie tussen de dingen een van de grootste uitdagingen. Het brein dat van ieder ding straks een Industrie 4.0 component moet maken, heet de Asset Administration Shell.


Robots as a service

Productivity.be - Google Ė u weet wel, het bedrijf dat nogal eens de gewoonte heeft dingen groots aan te pakken Ė werkt aan een besturingssysteem voor robots. Vanaf volgend jaar kunnen integratoren aan de slag met Cloud Robotics Ė een open platform dat alle tools wil bieden die nodig zijn om robots autonoom te laten navigeren.


Nieuwe Industrie 4.0 laboís in Leuven

Sirris - Sirris en Flanders Make hebben hun gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur in het Wetenschapspark van Leuven geopend, in aanwezigheid van Vlaams Innovatieminister Philippe Muyters. Hiermee zullen ze de industrie in Vlaanderen nog beter ondersteunen bij de innovatie en de digitale transformatie die nodig is om mee op de trein te springen van Industrie 4.0, de vierde industriŽle revolutie die nu volop plaatsvindt.


Bye bye barcode laser?

Productivity.be - Mede door de verdere rollout van Industrie 4.0 wordt verwacht dat de markt voor barcode scanners de komende jaren flink zal toenemen. Toch zou de verkoop van barcode laser scanners in de komende vier jaar met 5% dalen. Kaper op de kust zijn imaging scanners die visietechnologie gebruiken om barcodes te detecteren en te interpreteren.


Zes types ASRS

Productivity.be - Geautomatiseerde magazijnen vinden de laatste jaren steeds meer ingang, niet alleen in distributie en andere fulfillment centers, maar ook in de productielogistiek. In dit artikel bekijken we de zes meest voorkomende types van Automated Storage and Retrieval Systems (ASRS).


BMW print miljoenste auto-onderdeel

Productivity.be - De BMW Group heeft deze maand in haar Additive Manufacturing Center in MŁnchen de kaap van 1 miljoen geprinte onderdelen overschreden. De geleidingsrail voor het raam van de i8 Roadster toont wat 3D printen vermag: het traject van design van de component tot serieproductie nam slechts vijf dagen in beslag.


Elke druppel telt

Productivity.be - Endress+Hauser noemt hem de lightweight champion Ė de nieuwe Coriolis debietmeter die ontwikkeld werd voor het meten van zeer kleine debieten. Dankzij een innovatief design slaagt de Proline Promass A erin om debieten tot slechts 8 g/min te meten met een nauwkeurigheid van 0,1%. Mogelijke toepassingen zijn het meten van additieven in voeding en actieve bestanddelen in medicijnen.


Namur wil plug & play Ethernet voor instrumentatie

Productivity.be - Ethernet in the field. Er wordt al jaren over gesproken maar in de praktijk blijft het aantal implementaties relatief beperkt. Namur heeft met NE 168 nu een aanbeveling gepubliceerd waarin de gebruikers aangeven waaraan een systeem voor field level Ethernet moet voldoen.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Automation next level

Voor de 5-de editie gaat Indumation.be next level, met naast industriŽle automatisering, innovatie en optimalisatie veel aandacht voor software, apps, AR/VR, Big Data, IoT, artificial intelligence, blockchaintechnologie, beveiliging en integratie.
Bezoek er meer dan 180 exposanten, expert classes, het Connectivator event en de uitreiking van de Factory of the Future Awards.
Klik hier voor gratis registratie voor u en uw team

Agenda

Indumation, Kortrijk Xpo, 6-8/2/19
RapidPro, Koningshof Veldhoven, 13-14/3/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen