Artikels & Nieuwsberichten

Ex magnetische sensor bestand tegen temperaturen tot -60°C

Steute - Vooral voor toepassingen ver onder het vriespunt geven veel gebruikers de voorkeur aan contactloze sensoren omdat deze, in tegenstelling tot elektromechanische schakelapparatuur zoals positieschakelaars, niet storinggevoelig zijn voor vorst en vocht. Voor dit - weliswaar zeer specifieke - toepassingsgebied, heeft de business unit ‘Extreme’ van steute een nieuwe serie Ex magnetische sensoren ontwikkeld.


Nieuwe laserscantechnologie voor draagbare meetarmen

Hexagon Metrology BV - De nieuwste ROMER Absolute Arm van Hexagon Manufacturing Intelligence beschikt over een nieuw ontworpen, geïntegreerde, high-speed laserscanner. De RS4 kan door nieuwe optiek en elektronica 60 procent sneller scannen dan zijn voorganger. Daarnaast zijn de prestaties met name verbeterd bij het meten van complexe objectoppervlakken zoals koolstofvezel of machinaal bewerkte metalen.


Nog betere demping met de nieuwste Silent Tools-freesadapters

Sandvik Coromant - De nieuwste Silent Tools-freesadapters van Sandvik Coromant, de specialist in snijgereedschappen en gereedschapssystemen, bieden nu nog betere dempingskarakteristieken dan voorheen. Deze geavanceerde adapters zijn ontwikkeld als direct antwoord op de vraag naar toenemende verspaningsvolumes en minder trillingen bij toepassingen van slanke freesgereedschappen.


Nieuw DCS-systeem bij Air Liquide

Yokogawa - Yokogawa gaat de bestaande besturingssystemen vervangen in de Air Separator Units (ASU) van Air Liquide in Antwerpen en Seraing. Ter versteviging van zijn concurrentiepositie op de voortdurend evoluerende industriële gasmarkt beoogt Air Liquide via dit project een modernisering van zijn installaties door technologieën te implementeren die de flexibiliteit, betrouwbaarheid en veiligheid van het productieproces verbeteren.


Hitma Instrumentatie op M+R beurs in Antwerpen

HITMA Process - Hitma Instrumentatie is 29 en 30 maart aanwezig op de M+R beurs in Antwerpen (stand E-113). De M+R is hèt evenement op het gebied van procesinstrumentatie en wordt georganiseerd in het hart van de grootste (petro)chemiecluster van Europa: Antwerpen.


Facilicom introduceert virtual reality

Facilicom - Vanaf maart zullen de schoonmakers van Gom hun opleiding voor een deel via virtual reality (VR) krijgen. Wie de VR-bril opzet kan letterlijk 360 graden rondkijken in pakweg een hotelkamer. Niet nagebouwd in een computerprogramma, maar een echte foto waar je middenin staat.


Samenwerking Hitma en BetaTec voor service afsluiters

HITMA Process - Hitma werkt sinds kort samen met het Duitse servicebedrijf BetaTec. Dit familiebedrijf heeft jarenlang ervaring met service aan standaard en hoge druk-afsluiters die worden toegepast in energiecentrales, papierfabrieken, afvalverwerkingsbedrijven en andere stoomtoepassingen, zoals in de (petro)chemie.


WSB Finishing Equipment op MTMS Machineering 2017

WSB Finishing Equipment - WSB presenteert op MTMS Machineering 2017 de nieuwste WAGNER dubbelmembraanpomp Topfinish DD10 voor manuele en automatische luchtverstuivende pistolen. De DD10 kan bijvoorbeeld gebruikt worden om kunststof profielen of metalen onderdelen te coaten. Een doorslaggevend voordeel voor u is de pulsatievrije materiaaluitstroom, waardoor een materiaaldrukregelaar niet meer nodig is.


CEO Nidec verwelkomt medewerkers Control Techniques en Leroy-Somer

Nidec Corporation - De grondlegger en CEO van Nidec heeft een bezoek gebracht aan Control Techniques en Leroy-Somer om zijn visie te schetsen over de toekomst van de bedrijven.Shigenobu Nagamori, die in 1973 Nidec heeft opgericht in het Japanse Kyoto, heeft zich op 2 en 3 februari voorgesteld aan de medewerkers van Control Techniques en Leroy-Somer in hun hoofdkantoren in Newton, UK respectievelijk Angoulême, Frankrijk.


Expertengids “Industrie 4.0 in de procesindustrie”

Productivity.be - Experten van Endress+Hauser BELUX hebben met “Industrie 4.0 in de procesindustrie” een praktische gids samengesteld over het creëren van meerwaarde dankzij de concepten van Industrie 4.0 en het Industrial Internet of Things. De gids toont aan dat heel wat van die concepten vandaag al toegepast kunnen worden en een concreet antwoord bieden op de uitdagingen van industriële bedrijven.


Ultracompacte IPC: uiterst plaatsbesparend en flexibel

Beckhoff Automation bvba - De nieuwe ultracompacte IPC C6015 (slechts 82 x 82 x 40 mm groot) is universeel inzetbaar voor automatiserings-, visualisatie- en communicatietaken en daarmee ook voor op EtherCAT gebaseerde toepassingen. Als bijzonder voordelige, compacte en flexibel te monteren oplossing maakt deze bovendien toepassingsgebieden toegankelijk die tot voor kort om financiële of ruimtetechnische redenen voor de IPC-technologie buiten bereik lagen.


Betere coatingkwaliteit met minder materiaal

WSB Finishing Equipment - Door de steeds strengere reglementen moeten bedrijven de verontreinigende uitstoot tijdens coatingprocessen verder verlagen. Hierdoor boeken de elektrostatische processen de laatste jaren steeds meer succes op de markt. Dit gaat gepaard met een toenemend gebruik van geautomatiseerde systemen. Om dit groeisegment te ondersteunen heeft WAGNER het GA 5000 automatisch elektrostatische pistool en de bijbehorende EPG 5000 stuureenheid ontwikkeld.


Record opkomst voor Indumation.be

Productivity.be - Met 7.831 bezoekers uit de industrie heeft Indumation.be haar reputatie als "hét Belgische platform voor industriële automatisering" waargemaakt. Daarnaast kreeg de vakbeurs ook nog 831 studenten over de vloer die zich kwamen verdiepen in productietechnologie à la Industrie 4.0. Voor organisator Invent Media is de volgende afspraak in Brussel, van 22 tot en met 24 maart, voor MTMS 2017.


Full colour labels voor gedetailleerde productinformatie

Brady Corporation - Brady biedt nieuwe, duurzame en volledig personaliseerbare digitaal geprinte productlabels in full colour aan voor het communiceren van belangrijke, gedetailleerde informatie over producten, veiligheid en conformiteit. De nieuwe productlabels worden digitaal geprint in hoge resolutie met fotokwaliteit voor een optimale communicatie van belangrijke productinformatie aan klanten. RAL, Pantone en andere kleurencodes zijn mogelijk.


Technologische verandering in de schakelkast

Pilz - Bij het ondergrondse kruispunt van drie metrolijnen in het centrum van Antwerpen wordt het verouderde besturingssysteem vervangen door het SIL 4-compatibele automatiseringssysteem PSS4000, dat zich elders in de sector al ruimschoots heeft bewezen. De innovatieve en op software gebaseerde besturings- en veiligheidsoplossing van Pilz heeft stap voor stap en zonder ingrepen in de complexe elektrotechnische periferie de bestaande techniek vervangen.


Afscheid Alfons Calders

Productivity.be - Met het plotse overlijden van Alfons Calders moet de Belgische industrie afscheid nemen van een icoon en een van haar grootste pleitbezorgers. Uit zijn werk als hoofdredacteur, journalist en consultant sprak niet alleen een groot engagement, maar ook het talent om mensen in de industrie en daarbuiten te boeien en te inspireren met verhalen over innovatie en ingeniositeit.


Bouw stoomnetwerk ECLUSE in Waaslandhaven van start

Indaver - In de Waaslandhaven is vanmiddag de eerste buis gelegd van het nieuwe industriële stoomnetwerk ECLUSE. Dat zal vanaf 2018 de stoom van twee bedrijven via een buizennetwerk van vijf kilometer afvoeren naar zes afnemende bedrijven die daardoor hun eigen stoomketels kunnen uitschakelen. ECLUSE levert straks een emissiebesparing op van 100 000 ton CO2 per jaar.


België stijgt 3 plaatsen in Bloomberg's Innovation Index

Productivity.be - België eindigt op de 13-de plaats in de ranglijst die Bloomberg jaarlijks maakt van de meest innovatieve economieën. Het lijstje houdt onder meer rekening met investeringen in R&D, patenten en productiviteit. Ons land eindigt wel pas 21-ste als het gaat over het aandeel van value added manufacturing in het bruto nationaal product. Met een dertiende plaats eindigt België achter Duitsland en Frankrijk, en haalt ons land het nipt van Nederland.


De opmars van open source controllers

Productivity.be - Open source platformen als Raspberry pi en Arduino lijken steeds meer hun weg te vinden naar industriële toepassingen. Met de Revolution Pi van Kunbus is er nu zelfs een heuse open source PLC. De grote kracht van de nieuwe platformen zit in de uitgebreide communities waar gebruikers mekaar helpen bij het ontwikkelen van applicaties – een manier van werken die eigen is aan een nieuwe generatie die straks ook in de industrie de dienst zal uitmaken.


Vijf nieuwe fabrieken van de toekomst

Made Different - Ons land telt vijf nieuwe fabrieken van de toekomst: tijdens de derde editie van de Factories of the Future Awards ontvingen Daikin uit Oostende, Nuscience uit Drongen, Rousselot uit Gent, Valeo uit Ghislenghien en Veranneman Technical Textiles uit Ardooie de titel van Factory of the Future. “Deze bedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn,” zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.


Einde van het loodzuur-tijdperk?

Productivity.be - Lithium-ionbatterijen lijken een steeds prominentere plaats in te nemen in het aanbod van magazijntrucks. Betekent dit dat het einde van het loodzuur-tijdperk is ingezet? Voorlopig niet, zo blijkt uit een rondvraag bij enkele prominente leveranciers, al gaat men er wel van uit dat Li-ion technologie vroeg of laat de norm zal worden. De voedings- en de farmaceutische industrie nemen momenteel het voortouw.


Domus Logistics automatiseert nieuw distributiecentrum voor CASA in Olen met Egemin-oplossing

Egemin Automation - Domus Logistics, het logistieke zusterbedrijf van CASA International, baat al sinds geruime tijd een distributiecentrum (DC) uit in Heultje bij Westerlo. Vanuit dit logistiek centrum rijden jaarlijks duizenden vrachtwagens naar 520 CASA-winkels in 8 Europese landen. Omdat het DC in Heultje zijn capaciteitslimiet bereikt heeft en een uitbreiding door plaatsgebrek niet mogelijk is, komt er een nieuw geautomatiseerd distributiecentrum in Olen.


ENGIE en EnergyVille werken samen aan de slimme energiesystemen van de toekomst

imec - ENGIE Benelux, het ENGIE Labs netwerk en de onderzoekspartners van EnergyVille, KU Leuven, VITO en imec, gaan samenwerken op het gebied van slimme energiesystemen voor de toekomst. Door de complementaire technische expertise en de ultramoderne meet- en testapparatuur bij EnergyVille en de verschillende ENGIE Labs, is dit een belangrijke stap in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen voor de energiemarkt.


Industriële mobiele robots voor snel, betrouwbaar en kosteneffectief materiaaltransport in dynamische omgevingen

Omron Electronics NV/SA - De mobiele robots van Omron van het LD-platform bieden nog meer efficiëntie en kostenbesparingen als het gaat om het transporteren van goederen in grote faciliteiten. Deze unieke serie mobiele robots is ontwikkeld om 24/7 snel en betrouwbaar materialen te transporteren: ze kunnen zelfstandig navigeren, zelfs in de meest dynamische omgevingen.


Automatisch afbramen in praktische robotcel

RobWelding - Lasrobotspecialist RobWelding en machinevision-specialist Beltech ontwikkelden een bruikbare afbraam-robotcel. De cel is geschikt voor metaalplaten van 100 x 100 mm tot 2000 x 1500 mm.


Transporeon lanceert de gratis Transport Logistics 4.0 Benchmark tool

Transporeon - Transporeon heeft samen met RWTH Aachen University de Transport Logistics 4.0 Benchmark tool ontwikkeld. De Transport Logistics 4.0 Benchmark tool moet vooral verladers, leveranciers en retailers inzicht geven in hun mate van digitalisering en welke stappen deze ondernemers moeten of kunnen zetten om beter in te spelen op de eisen die de markt en de digitaliseringsgolf aan hen stelt. De tool is gratis en inmiddels live.


Vijf voorspellingen over het gebruik van de cloud in industriële toepassingen

Productivity.be - Hoewel het Industrial Internet of Things (IIoT) en Big Data discussies over de digitale transformatie van de industrie domineren, meent onderzoeksbureau LNS dat de cloud de belangrijkste facilitator van deze digitalisering is. Bij nieuwe ERP-implementaties kiest intussen al een derde tot de helft van bedrijven voor cloud-gebaseerde oplossingen. Dus vroeg LNS zich af in welke andere domeinen de cloud op een punt van doorbraak staat.


essenscia vlaanderen helpt kmo’s om Europese deadline voor registratie van chemische stoffen te halen

essenscia - Ten laatste op 31 mei 2018 moeten alle chemische stoffen die in volumes van 1 tot 100 ton per jaar in de Europese Unie worden geproduceerd of ingevoerd geregistreerd zijn bij het European Chemicals Agency (ECHA). Stoffen die tegen die datum – binnen minder dan anderhalf jaar – niet geregistreerd zijn, mogen niet langer op de markt gebracht worden.


Track & trace in 20ste Rallye Monte-Carlo Historique

GeoDynamics - Tijdens de twintigste editie van de Rallye Monte-Carlo Historique zullen vier Belgische deelnemers en hun assistentiewagens voor het eerst een track & trace-systeem aan boord hebben. Ook zevenvoudig Belgisch rallykampioen Patrick Snijers, die als ‘ouvreur’ of ijsspion de wegomstandigheden verkent voor elke etappe, heeft het systeem van het Kortrijkse softwarebedrijf GeoDynamics in zijn wagen.


Nieuwe palletwagen met weeginrichting

Logitrans - Het is een gekend feit dat het wegen op een stationair weegstation soms zeer onhandig kan zijn. Extra transport, extra laden en extra tijdsverspilling. De nieuwe palletwagen met weeginrichting maakt het werkproces efficiënter! Het is solide, accuraat en gemakkelijk in gebruik overal in de firma.


Nieuwe LSR eTwin doseer- en mengsystemen voor vloeibare siliconenrubber

WSB Finishing Equipment - Reinhardt Technik heeft een nieuwe dimensie in efficiëntie bereikt met de nieuwe LSR eTwin doseer- en mengsystemen voor vloeibare siliconenrubber. Slechts ongeveer 0,5% van het materiaal blijft in de vaten, bij gelijksoortige systemen maar liefs 0,75% tot 0,95%.


Twee multifunctionele deursloten

Euchner - Aan de serie MGB deursloten is een nieuwe variant toegevoegd: de MGB2. Deze nieuwe MGB2 heeft een busmodule die ook los van het deurslot kan worden gemonteerd. In dat geval verbindt een kabel de busmodule en het deurslot, handig bij plaatsgebrek. Ook is het mogelijk om twee deursloten op één busmodule te monteren, zo spaart men kosten.


Inspiratie om te innoveren en te automatiseren

Productivity.be - Van 8 tot en met 10 februari vindt in Kortrijk Xpo de 4-de editie plaats van de vakbeurs Indumation.be. Met meer dan 170 exposanten en een boeiende reeks expert classes biedt de beurs aan bedrijven een enorme bron van inspiratie om te innoveren en te automatiseren. Alle takken van de industrie en infrastructuursector komen er aan bod.


Belgische onderzoeker maakt robots minder eng

VUB - Robots worden steeds vaker ingezet voor communicatie met mensen – bijvoorbeeld in de zorg. Het kan dan erg helpen als ze er ook als mensen uitzien. Het is echter niet eenvoudig om zo’n ‘humanoïde’ robot te ontwerpen. Een van de grootste uitdagingen voor robotbouwers is dat een humanoïde robot niet griezelig is en afkeer opwekt.


100% Belgische elektrische bestelwagen

Addax Motors - De groep SOCARTRUST uit Kuurne lanceert Addax Motors, de eerste Belgische constructeur van elektrische bestelwagens. Met deze elektrische utilitaire voertuigen speelt de West-Vlaamse onderneming in op de behoefte aan verantwoorde mobiliteit in steden en agglomeraties.


Duurzame (rest)warmte voor de industrie

Hafibo - Hafibo heeft in samenwerking met BEP Europe twee container generatoren geproduceerd voor de verbrandingscentrale Tredi in Frankrijk. Die produceren elektriciteit uit restwarmte op basis van het Organic Ranking Cycle principe. Beide installaties samen kunnen in 90% van de elektriciteitsbehoefte van het bedrijf voorzien.


Wireless inductive System 2 voor de draadloze verbinding van sensoren

Pepperl+Fuchs - De nieuwe WIS 2 (Wireless Inductive System 2) is voor Pepperl+Fuchs de ideale aanvulling voor haar programma hoogwaardige draadloze sensoren voor bewegende machineonderdelen.


Systeemaanbieder pakt uit met innovaties

Rittal - Van 8 tot en met 10 februari 2017 neemt Rittal deel aan de vierde editie van Indumation in Kortrijk Xpo. ‘Smart all the way’ is deze keer het centrale thema van de vakbeurs voor automatiseringstechnologie voor productie, infrastructuur en procesindustrie. Een onderwerp waar Rittal zich bijzonder goed in kan vinden.


Christophe Lautray aan het hoofd van FEM

Motrac Handling & Cleaning - De Europese Materials Handling Federation (FEM) heeft Christophe Lautray (54), Chief Sales Officer van Linde Material Handling, als haar nieuwe voorzitter verkozen ter gelegenheid van het tweejaarlijkse Congres op 6-7 oktober in Bordeaux/Frankrijk.


Draadloze trillingsensor volgens ISA100 Wireless

Yokogawa - Yokogawa heeft een draadloze trillingsensor ontwikkeld volgens ISA100 Wireless. De sensor kenmerkt zich door de snelle update van data en een lange levensduur van de batterij. Met real-time updates van trilllingsniveaus in procesomgevingen kunnen gebruikers afwijkingen in apparatuur sneller herkennen zodat tijdig onderhoud mogelijk is.


Eerste security label voor Internet of Things

Econocom - Digital Security, een dochterbedrijf van de Econocom Groep, gaat het beveiligingslabel IoT Qualified Security ontwikkelen. Het label zal toelaten om op een objectieve manier het veiligheidsniveau van slimme toestellen of toepassingen te bepalen. Met het certificeringsprogramma wil het bedrijf inspelen op de enorme vraag van leveranciers van internet of things-producten en -diensten.


Toerentalbewaker in 6 mm behuizing nu met herstartblokkering

Pepperl+Fuchs - Het gamma SC-System signaaldetectoren van Pepperl+Fuchs kan nu nog ruimer worden ingezet. De enige toerentalbewaker met een installatiebreedte van slechts 6 mm verwerkt niet enkel de digitale ingangssignalen van alle gangbare binaire sensoren, hij is nu ook voorzien van een herstartblokkering.


Lichtsectiemeter en visionsensor perfect gecombineerd in één apparaat

Pepperl+Fuchs - De lichtsectiesensoren uit het SmartRunner gamma bieden een unieke combinatie van een lichtsectiesensor met hoge precisie en een visionsensor in één compact apparaat. Deze kant-en-klare plug & play-apparaten van Pepperl+Fuchs worden op de werkvloer ingesteld. In tegenstelling tot de conventionele "general purpose" apparaten, is de inbedrijfstelling en parametrering uitermate eenvoudig uit te voeren met behulp van Teach-in of via datamatrix codes.


Egemin start AGV-pilootproject bij Audi

Egemin Automation - Smart Factory, het concept van de slimme fabriek met intelligente, verbonden en geïntegreerde processen, is vandaag brandend actueel in zowat alle industriële sectoren. Daarom koos autofabrikant Audi de "Smart Factory" als basisthema voor de TechDay in zijn hoofdvestiging in Ingolstadt. Het gebruik van automatisch geleide voertuigen (AGV) voor intern transport is een duidelijk voorbeeld van dergelijke toepassingen.


Eurofiber Secure Cloud Connect maakt toegang tot de cloud veilig

Eurofiber - Eurofiber introduceert vandaag Secure Cloud Connect. Deze nieuwe dienst biedt organisaties een directe, redundante connectie met toonaangevende cloudplatformen zoals Microsoft Azure en IBM SoftLayer via een van het publieke internet gescheiden glasvezelverbinding. Met Eurofiber Secure Cloud Connect heeft een organisatie altijd snel en betrouwbaar toegang tot haar data en applicaties in de cloud.


Namur Open Architecture wil openheid en betrouwbaarheid verzoenen

Productivity.be - Industrie 4.0 gaat de klassieke automatiseringspiramide openbreken – zo werd ons lange tijd voorspeld – maar Namur stelt met Open Architecture nu een alternatief concept voor dat de nood aan openheid in automatisering combineert met de eerder gesloten benadering van DCS-systemen. De automatiseringspiramide garandeert een hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid. Daar valt in grote chemische plants niet aan te tornen, zo meent men bij Namur.


Siemens Digital Factory Tour werpt blik op Manufacturing of the Future

Siemens - De digitalisering van de industrie zorgt voor tal van uitdagingen: nieuwe producten moeten steeds sneller op de markt gebracht worden, op een efficiënte, veilige en energiezuinige manier. Maatwerk en alsmaar sneller veranderende omgevingen vragen om een steeds hogere mate van flexibiliteit. De industrie moet ook in de toekomst een van de drijvende krachten blijven achter onze economie.


Maak van Benelux logistieke proeftuin

OTM - Bedrijven en overheden moeten de Benelux, waar kortere procedures gelden dan elders in Europa, gebruiken als proeftuin voor logistieke innovaties die goederenstromen sneller en duurzamer maken. Dit stellen OTM en de Nederlandse ondernemersverenigingen EVO en Fenedex vandaag voor in hun Memorandum uitreiking.


Twee conversiestations voor de ‘electrical bridge’ tussen België en Duitsland

Elia - Amprion en Elia hebben gisteren een contract ondertekend met Siemens, die de tender won om de twee HVDC-conversiestations (hoogspanningsgelijkstroom) te leveren voor de eerste elektriciteitsinterconnectie tussen Duitsland en België. De bestelling voor Siemens bedraagt €273 miljoen, inclusief een maintenance contract van 5 jaar.


Dwyer-catalogus 2017 nu verkrijgbaar

HITMA Instrumentatie B.V. - De nieuwe Dwyer-catalogus is vanaf nu verkrijgbaar bij Hitma Instrumentatie. Deze 2017-editie telt ruim 500 pagina’s en bevat het complete assortiment meet- en regelproducten van Dwyer Instruments. Naast de uitgave in boekvorm is de catalogus ook op CD beschikbaar.


Productivity.be streams


Uw partners in productiviteit