Lanxess versnelt productontwikkeling met artificiŽle intelligentie

Productivity.be - Het chemiebedrijf Lanxess gaat artificiŽle intelligentie inzetten bij het ontwikkelen van klantspecifieke, hoogwaardige kunststoffen. Bedoeling is dat de software op basis van meetgegevens voorstellen doet voor formulaties, zodat de tijd die nodig is voor het ontwikkelen van nieuwe materialen aanzienlijk versneld kan worden.


Compacte gewichtheffer

Crown Handling - Crown introduceert een nieuwe compacte, wendbare dubbele stapelaar: de DS 3040. Deze goed manoeuvreerbare en toch krachtige nieuwe heftruck vormt een aanvulling op de populaire DT-serie dubbele stapelaars van Crown. Met een hefvermogen van maximaal twee ton en hefhoogten tot 2300 millimeter is de nieuwe meeloopstapelaar in de eerste plaats ontworpen voor gebruik in krappe winkel- of magazijnomgevingen.


Spanners 2.0: de terugkeer van de moderne klassiekers

Schunk Intec - Zeker in tijden van het geautomatiseerd laden van machines is er een niet-aflatende vraag naar mechanische kleminrichtingen. De toonaangevende leider op het gebied van grijpsystemen en klemtechnologie heeft op systematische wijze een programma gemaakt met universele basisklemmen die voor een groot aantal toepassingen zijn te gebruiken.


Sector investeert in eigen opleidingscentrum voor farma en biotech

essenscia - Op het Wetenschapspark in Niel opent in 2021 ViTalent, het allereerste specifieke opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen. Studenten en werkzoekenden maken er kennis met de sector en krijgen in een gesimuleerde werkomgeving de juiste vaardigheden aangeleerd voor een job in de life sciences. Maar ook bestaande medewerkers kunnen er zich permanent bijscholen.


Strafste lasrobot in treinsector

Productivity.be - Alstom neemt eind deze maand een nieuwe lasrobotcel in gebruik die volgens het bedrijf de grootste is in de sector. De cel bevat drie robots die samenwerken om componenten tot vijf meter lang en een gewicht tot een ton te lassen. Dat is vooral goed nieuws voor de operatoren die tot nu toe instonden voor de handling.


Op weg naar industrialisering 3D printen

Productivity.be - BelgiŽ is er dankzij een hele reeks pioniers in geslaagd een bloeiend ecosysteem rond 3D printen uit te bouwen. Dat netwerk is dan ook goed geplaatst, stelt een nieuwe studie van PwC, Agoria en Sirris, om de overgang te maken naar meer industriŽle toepassingen. Die industrialisering staat er aan te komen, zegt de studie, maar brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee.


Gezocht: 18.200 hooggeschoolde profielen voor knelpuntsectoren

The Adecco Group - De Belgische biowetenschappelijke, farmaceutische en technologische sectoren zijn dringend op zoek naar zoín 18.200 nieuwe gespecialiseerde medewerkers. Dat blijkt uit een rondvraag bij de sectorfederaties Essenscia en Agoria, uitgevoerd door Modis, dat zich als expert specialiseert in deze sectoren. Het gaat vooral om jobs die een specifiek hooggeschoold diploma en vakoverschrijdend inzicht vragen.


3D krijgt een groot bereik met de eerste lasertracker met scanfunctie

Hexagon Metrology BV - Met de Leica Absolute Tracker ATS600 introduceert Hexagon een nieuw concept in lasertrackers van metrologieklasse, met 3D-scannen zonder richtmerk, direct vanaf de lasertracker. De ATS600 kan een oppervlak scannen met metrologische nauwkeurigheid tot een afstand van 60 meter zonder noodzaak voor richtmerken, sprays, prisma's of tasters.


Gartner voorspelt ďBlockchain FatigueĒ

Productivity.be - Naar aanleiding van de Gartner Supply Chain Executive Conferences die deze en volgende maand plaatsvinden in Arizona en Barcelona doet het wereldvermaarde adviesbureau een gedurfde uitspraak over een van de grootste hypes van het moment: tegen 2023 verwacht Gartner dat 90% van de initiatieven rond blockchain in de supply chain aan ďBlockchain FatigueĒ zullen lijden.


Onhandige struisvogel

Productivity.be - Op het eerste zicht heeft hij misschien wat van een onhandige struisvogel maar achter dat nare beeld gaat een performante robot schuil die voldoende flexibel zou kunnen zijn om autonoom een hele reeks taken in een warehouse voor zijn rekening te nemen. Ziehier Handle Ė de nieuwste telg in de uitgebreide robotfamilie van Boston Dynamics.


Track voor grootste FANUC robot ooit

Vansichen Linear Technology - Om het bereik van de grootste FANUC robot uit het gamma uit te breiden, ontwikkelde Vansichen Linear Technology een custom made robottrack. De FANUC robot, de M-2000iA/2300 om precies te zijn, heeft met zijn zes assen een bereik van 3734 mm. Door die robot op een zevende as (de track) te plaatsen, vergroot de reikwijdte immens. Op dit moment staat er een demo-model tentoongesteld bij Pollers nv in Heusden-Zolder.


Neoception Asset Tracker

Pepperl+Fuchs - De Neoception Asset Tracker biedt monitoring van uw productieproces in de cloud. RFID lezers uit het IDENTControl System van Pepperl+Fuchs gebruiken tags om assets te identificeren, waarop de specifieke informatie van het object via een gateway naar de Neoception Cloud gestuurd wordt. Deze data kan altijd geraadpleegd worden. Zo wordt een gedetailleerd overzicht over het productieproces behouden, waardoor plannen makkelijker wordt.


SmartFactory introduceert integratielaag voor Industrie 4.0

Productivity.be - De demonstrator van SmartFactory Ė die in de sector de toon zet als testbed voor modulaire productie in Industrie 4.0 Ė heeft een opmerkelijke wijziging ondergaan met de introductie van een nieuwe integratielaag. Opmerkelijk, want er wordt een belangrijke stap terug gezet in de decentralisering van intelligentie, die jarenlang het uitgangspunt was van Industrie 4.0.


Flowsensor SMC voor groot debiet

SMC Belgium - De nieuwste digitale flowsensor in het SMC assortiment, de PF3A7#H, monitort het persluchtverbruik van de hoofdleiding in een verhouding van 100:1. Deze flowsensor bestrijkt daardoor een breed meetgebied. Het scherm is duidelijk en eenvoudig afleesbaar wat van belang is voor het monitoren van de hoofdleiding, een aftakking of specifieke apparatuur.


Cobotica, de nieuwe revolutie op de arbeidsmarkt

Michael Page - De Belgische arbeidsmarkt zal binnenkort worden opgeschrikt door een nieuwe revolutie: cobotica. We hebben het meer bepaald over de creatie van nieuwe soorten jobs met de klemtoon op een doeltreffendere samenwerking tussen mens en machine. Dat blijkt uit een onderzoek* van rekruteringsbureau Michael Page omtrent technologieŽn, trends en oriŽnteringen die de arbeidsomgeving van morgen zullen bepalen.


Strategische investering in DroneBase

FLIR Systems - FLIR Systems en DroneBase hebben vandaag aangekondigd dat FLIR een strategische investering heeft gedaan in DroneBase, een internationaal dronebedrijf dat ondernemingen toegang geeft tot een van de grootste Unmanned Aerial Surveillance (UAS)-pilotennetwerken ter wereld. FLIR wordt de exclusieve leverancier van oplossingen met warmtebeeldtechnologie en de officiŽle leverancier van trainingen in warmtebeeldtechnologie voor kleine UAS.


Droog verspanen wint aan belang

Productivity.be - Droog verspanen of Minimum Quantity Lubrication (MQL) wordt steeds meer toegepast, vooral bij de productie van grote series. Zowat 15% van alle verspaningswerk wordt vandaag met MQL uitgevoerd en dat percentage zou nog flink kunnen stijgen, stellen de organisatoren van EMO die het als een van de themaís voor de beurs later dit jaar naar voor schuiven.


SCHUNK zet stevig in op AI

Productivity.be - Op de beurs van Hannover kondigde SCHUNK, de innovatieleider op het gebied van grijpsystemen en opspantechniek, de samenwerking aan met AnotherBrain, een van 's werelds toonaangevende specialisten op het gebied van artificiŽle intelligentie. Begin 2020 moet een eerste autonoom werkende grijper ontwikkeld zijn die een onafhankelijke bediening zonder handmatige programmering mogelijk maakt.


Agoria zal nieuwe Europese ethische richtlijnen uittesten

Agoria - De Europese Commissie heeft nieuwe richtlijnen rond artificiŽle intelligentie bekendgemaakt. Technologiefederatie Agoria heeft samen met een 15-tal Belgische bedrijven die richtlijnen mee vorm gegeven en zal bedrijven voortaan ondersteunen in de toepassing ervan. Agoria geeft ook een positief gevolg aan de oproep van de Europese commissie om de richtlijnen in detail uit te testen.


5G Arena toont potentieel van nieuwe mobilofoniestandaard

Productivity.be - De rol die 5G mogelijks zal spelen als allesomvattend netwerk voor de industrie kan nauwelijks overschat worden. Dat werd op de Hannover Messe nog maar eens bewezen in de 5G Arena waar dagelijks demonstraties en lezingen gehouden werden. Tegelijk werd echter ook duidelijk dat er nog heel wat water door de Leine zal stromen eer 5G op de fabrieksvloer de standaard zal zijn.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?

Agenda

Materials+Eurofinish, Brabanthal Leuven, 15-16/5/19
Advanced Engineering, Flanders Expo Gent, 22-23/5/19
Vision, Robotics & Motion, Koningshof Veldhoven, 12-13/6/19
Virtual (R)evolution, De Run 1115, Veldhoven, 18/6/19
Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen