Artikels & Nieuwsberichten

Nieuwe sorteertechnologie voor de scheiding van aluminium legeringen

BULK .ID - Aluminium speelt een sleutelrol in mobiliteit. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat steeds meer en meer voertuigen vervaardigd zijn uit aluminium. De Ford F-150 pick-up en de Jaguar XE zijn slechts twee prominente voorbeelden van auto's met grote hoeveelheden aluminium.


Kostenbesparing dankzij topologie optimalisatie

Productivity.be - In de machinebouw kunnen aanzienlijke kostenbesparingen gerealiseerd worden door machineonderdelen lichter te maken. Een recent experiment bij een Duitse fabrikant van breimachines maakte de machinebasis 30% lichter, goed voor een kostenbesparing van 7%.


Cheops neemt sectorgenoot IT-flex over

Cheops - IT-dienstverlener Cheops Technology neemt IT-flex uit Kontich over. Cheops haalt hiermee 40 talentvolle softwareontwikkelaars in huis. Daardoor werken er nu meer dan 200 mensen bij de onderneming en stijgt de omzet naar 27 miljoen euro. Met de overname speelt Cheops in op de sterk groeiende vraag naar een geÔntegreerde dienstverlening voor de cloud.


Barco selecteert SPIE om een nieuw cinemaconcept in Europese bioscoopzalen te installeren

SPIE Belgium - Barco heeft SPIE Belgium als installatiepartner geselecteerd voor het uitrollen van zín ambitieus Barco Escape project. De specifieke expertises in het werken op hoogte en in elektrisch en mechanisch montagewerk van het Belgisch filiaal van de groep SPIE speelden een doorslaggevende rol in deze keuze.


Software AG introduceert open-source Internet of Things Analytics Kit

Software AG - Software AG breidt de mogelijkheden uit van de Apama Community Edition met de nieuwe Internet of Things Analytics Kit. De Apama Community Edition van Software AG is een gratis versie van het Apama Streaming Analytics-platform. Hiermee kunnen ontwikkelaars streaming analytics-applicaties bouwen en inzetten in kleinschalige proof-of-concepts en projecten, voor real-time analyse van big data.


GSK wint essenscia Innovation Award 2016

essenscia - GSK (GlaxoSmithKline) heeft de essenscia Innovation Award 2016 gewonnen, de belangrijkste prijs voor industriŽle innovatie in BelgiŽ. Het biofarmabedrijf ontwikkelde een kandidaat-vaccin tegen zona met opmerkelijke testresultaten bij oudere patiŽnten. Het vaccin draagt een duidelijke Belgische stempel. Onderzoek en ontwikkeling gebeurden hoofdzakelijk in ons land en het vaccin zal ook grotendeels in BelgiŽ worden geproduceerd.


AF Belgium exporteert zijn knowhow van stikstofgeneratoren tot in Zweden

AF Belgium - AF Belgium kan bogen op een ruime ervaring met de installatie van stikstofgeneratoren. De Zweedse voedingsproducent Dafgards vertrouwde haar de realisatie toe van een brandpreventiesysteem voor zijn nieuwe koelopslagplaats.


International Food Waste Coalition (IFWC) viert zijn eerste verjaardag op World Food Day

International Food Waste Coalition (IFWC) - Een jaar na de oprichting van de ĎInternational Food Waste Coalitioní (IFWC) door Ďfounding membersí Ardo, McCain, PepsiCo, SCA, Sodexo, Unilever Food Solutions en WWF, blijft deze 'van veld tot vork' samenwerkingscoalitie zich inzetten tegen voedselverspilling in de food service sector. Dit doen ze door de ketensamenwerking te promoten, concrete acties te voeren en door de dialoog rond het reduceren van voedselverspilling levend te houden.


Nieuwe, automatisch geleide voertuig van Toyota Material Handling

Toyota Material Handling Belgium NV - Automatisering van activiteiten zorgt niet alleen voor betere processen, maar verhoogt ook de productiviteit en kostenefficiŽntie. De nieuwe Autopilot TAE050 van Toyota Material Handling Europe, die op de vakbeurs IMHX in Groot-BrittanniŽ werd geÔntroduceerd, vereenvoudigt, standaardiseert en optimaliseert de werkzaamheden van klanten. Deze voordelige oplossing kan eenvoudig geÔnstalleerd worden en is in een mum van tijd operationeel.


Neuraal netwerk leert bin picking

Productivity.be - Op de IMTS 2016 show in Chicago wist FANUC het publiek te imponeren met de demonstratie van een bin picking toepassing, die net iets verder gaat dan de gangbare methodes. De toepassing wordt immers aangestuurd via een neuraal netwerk waarmee de robot zelf leert hoe hij componenten best uit een willekeurig gerangschikte bak kan halen.


Rittal breidt Ri4Power systeem 185 mm uit

Rittal - Het nieuwe railsysteem, Ri4Power 185 mm, van Rittal biedt de ideale voorwaarden voor een compacte en veilige systeemopbouw voor stroomverdelingen, en dit rekening houdend met de economische aspecten en vereisten van de actuele norm IEC 61439-1. Om het toepassingsgebied te verruimen en het gebruik eenvoudiger te maken, heeft Rittal het assortiment uitgebreid met meer adapters en opbouwcomponenten.


Siemens versterkt services in motorherstelling via Van Loock Motoren

Siemens - Siemens BelgiŽ-Luxemburg heeft zijn dienstverlening op het vlak van industriŽle motoren verder versterkt met de certificering van Van Loock Motoren. Onder het label Ďcertified repair shopí helpt de grootste onafhankelijke motorhersteller in BelgiŽ Siemens-klanten uit BelgiŽ en Luxemburg met defecte elektrische motoren snel verder.


De waterweg: innovatieve hefboom voor de mobiliteit

Vereniging Waterwegen en Zeekanaal vzw - Klimaatverandering en immobiliteit. Het zijn twee actuele themaís die zowel de overheid als het bedrijfsleven ťn de man in de straat bezighouden. Ook de Vereniging Waterwegen en Zeekanaal vzw, die de belangen behartigt van de watergebonden bedrijven in Vlaanderen en een spreekbuis wil zijn voor de economische gebruikers en Ďstakeholdersí van de waterweg, liggen deze vraagstukken nauw aan het hart.


Eerste testen met OPC UA TSN succesvol

Productivity.be - B&R heeft aangekondigd succesvolle testen te hebben uitgevoerd met OPC UA TSN, een nieuwe standaard die OPC UA communicatie mogelijk maakt voor tijdskritische applicaties. Daarmee kunnen cyclustijden kleiner dan twee milliseconden gerealiseerd worden.


Afwerking van 3D geprinte werkstukken

Productivity.be - Hoewel 3D printers steeds beter worden en werkstukken afleveren die voor heel wat toepassingen direct bruikbaar zijn, is er toch ook nog vaak nood aan nabewerking. In dit artikel bekijken we de drie meest populaire technieken die gebruikt worden om 3D werkstukken een glad uiterlijk te geven.


Antwerpse expediteurs gaan Lean & Green uitdaging aan

Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) - Acht expeditiebedrijven starten vandaag met Lean & Green. Onder begeleiding van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) gaan zij een plan van aanpak uitwerken om 20% CO2-uitstoot te besparen binnen de goederenstromen die onder hun regie vallen. Deze ďspecial editionĒ kwam tot stand op initiatief van en in samenwerking met de Vereniging Expediteurs Antwerpen (VEA).


Yokogawa introduceert EJXC40A digitale remote-sensor

Yokogawa - Yokogawa heeft de EJXC40A digitale remote-sensor geÔntroduceerd voor de Europese markt, een nieuw ontwikkelde DPharp EJX-serie verschildruktransmitters. Deze is voorzien van twee druksensoren die via een elektrische kabel zijn verbonden met de EJXC40A. De nieuwe serie onderscheidt zich door de kwalitatief hoogwaardige meting van vloeistofniveaus in grote tanks en grote verschildrukken in hogedruk-vloeistoffen.


Paneelbedrading vergt 60% minder tijd

Omron Electronics NV/SA - Bij het bouwen van een modern bedieningspaneel is het bedraden van de componenten bijna altijd de meest tijdrovende klus. Als die tijd dus op een nieuwe manier kan worden verkort, is dat goed nieuws voor iedereen die betrokken is bij de paneelbouw en voor de klanten van paneelbouwers. Daarom hebben wij het concept van insteekkabelaansluitingen naar een nieuw niveau getild en een systeem ontwikkeld dat Push-In Plus-technologie wordt genoemd.


Warmtepompen in industriŽle toepassingen

Productivity.be - Door warmtepompen te gebruiken kan zowat 10% bespaard worden op de energie die gebruikt wordt voor de opwekking van warmte in industriŽle processen. Dat stelt Thomas Nowak, secretaris generaal van de European Heat Pump Association (EHPA).


Uitbreiding van het gamma Blade compressoren

AF Belgium - Verder bouwend op de uitstekende resultaten met de Blade 4-11 modellen, commercialiseert AF Belgium nu de nieuwe reeks Blade 15-22 mediumpower compressoren. Die schottencompressoren werden speciaal ontworpen om te beantwoorden aan de vereisten voor toepassingen die een zeer hoge luchtkwaliteit vergen. Ze vormen een buitengewoon performante en competitieve oplossing voor kleine en middelgrote ondernemingen.


Wereldleider in vloeistofanalyse

Endress+Hauser - Het Amerikaanse adviesbureau Frost & Sullivan heeft na een uitgebreide markt- en concurrentieonderzoek geconcludeerd dat Endress+Hauser haar klanten beter ondersteunt dan elke andere leverancier op het gebied van vloeistofanalyse. De wereldwijde Company of the Year Award voor analyse-instrumentatie is gebaseerd op een onafhankelijke studie.


Yokogawa introduceert Plant Resource Manager R3.31 voor verbeterde onderhoudsefficiŽntie

Yokogawa - Yokogawa heeft de introductie van versie R3.31 van de Plant Resource Manager PRMģ software aangekondigd. Met de softwaretool kunnen grote hoeveelheden data centraal worden beheerd. Het gaat daarbij onder meer om gegevens die afkomstig zijn van procesmonitoring en besturings- en productieapparatuur.


Nieuwe FieldMate-versie zorgt voor geringere werkbelasting bij onderhoud

Yokogawa - Yokogawa heeft de FieldMate software voor het configureren, aanpassen en beheren van een grote variŽteit aan veldapparatuur uitgebreid. De nieuwste versie, FieldMate R3.02, biedt nu ook functies waarmee een aantal onderhoudstaken wordt vereenvoudigd en de werkbelasting bij onderhoud wordt verminderd.


Hoge brandstofefficiŽntie en prima rijprestaties

Toyota Material Handling Belgium NV - Toyota Material Handling blijft investeren in lean-technologieŽn: het complete Tonero-assortiment is nu uitgerust met efficiŽntere en schonere motoren die echter niet inboeten aan vermogen. Klanten hebben de keus uit diesel- en lpg-motoren met koppelomvormer- of hydrostatische aandrijving. Alle trucks zijn voorzien van LSPS (Load Sensing Power Steering) voor een hogere brandstofefficiŽntie en een betere bestuurbaarheid.


Nieuwe versie Exaquantum R3.02 met verbeterde web- en data-analysefuncties

Yokogawa - Yokogawa heeft een update van het plantinformatie-managementsysteem Exaquantum gepresenteerd. De nieuwe release R3.02 biedt verbeterde web- en data-analysefuncties die de proceswerkzaamheden verbeteren.


KION Group neemt Dematic over

Productivity.be - De KION Group, gekend van de merken Linde en Still, heeft vandaag de overname van Dematic aangekondigd. KION Group wordt daardoor een absolute wereldspeler in de interne logistiek, met bijna 30.000 werknemers en een omzet van 6,7 miljard dollar. Vorig jaar werd ook Egemin Automation een onderdeel van de KION Group.


VDW wil meer Ďdigital nativesí in de machinebouw

Productivity.be - Bij de viering van de 125-ste verjaardag van de VDW Ė de Duitse vereniging van bouwers van werktuigmachines Ė riep voorzitter Heinz-JŁrgen Prokop machinebouwers op om meer Ďdigital nativesí aan te trekken. Onze sector, zo stelde hij, wordt door de IT-wereld nog te vaak als conservatief bestempeld.


Traceerbaarheid door serialisatie

Omron Electronics NV/SA - Met het oog op de toenemende druk in veel industriesectoren, waaronder de levensmiddelen- en drankenindustrie, alsmede de cosmetica- en farmaceutische industrie, om namaak tegen te gaan en klantinformatie te verbeteren, evalueert Dan Rossek van Omron de eisen die daarmee aan gegevensbeheer en productieprocessen worden gesteld, en vergelijkt hij de twee belangrijkste manieren waarop aan deze eisen kan worden voldaan.


Hexagon Manufacturing Intelligence introduceert nieuwe optische scanner

Hexagon Metrology BV - Hexagon Manufacturing Intelligence heeft vandaag de BLAZE 600M onthuld, de nieuwste aanwinst in het assortiment contactloze optische meetapparatuur. De BLAZE 600M is gebaseerd op Hexagons bewezen witlicht scantechnologie en is aangevuld met nieuwe technologie en functies. Het systeem biedt een veelzijdig handmatig bediend platform voor snelle 3D-data-acquisitie en levert inzichtelijke data wanneer u die nodig heeft.


SPIE Belgium installeert met succes de elektromechanische uitrusting van het spoorwegproject Schuman-Josaphat

SPIE Belgium - Dankzij zín ervaring met gelijkaardige multitechnics projecten in een spoorwegomgeving en de brede technische inzetbaarheid van zín medewerkers, heeft SPIE Belgium, in opdracht van operator Infrabel, de elektromechanische uitrusting van het spoorproject Schuman-Josaphat tijdig en op een deskundige manier voltooid.


Egemin levert derde AutoStore-systeem in Frankrijk

Egemin Automation - Investeren in een AutoStore-installatie voor de automatische opslag en picking van compacte artikelen is niet langer exclusief voorbehouden aan grote bedrijven. Enkele honderdduizenden euroís kunnen volstaan om te investeren in een AutoStore-oplossing. Een kleine Franse KMO gespecialiseerd in de distributie van textielproducten via e-commerce, heeft die beslissing genomen om zijn groeiproblemen door een stijgende verkoop aan te pakken.


Toyota Material Handling kijkt terug op memorabele CeMAT 2016

Toyota Material Handling Belgium NV - Toyota Material Handling presenteerde op de intralogistieke vakbeurs CeMAT in Hannover een groot aantal producten en oplossingen. Van 31 mei tot 3 juni konden bezoekers in de Toyota-stand innovaties en toekomstige concepten bekijken op het gebied van energie, automatisering en Smart Dynamics.


Hexagon Manufacturing Intelligence voert upgrade scansensoren door

Hexagon Metrology BV - Hexagon Manufacturing Intelligence heeft nieuwe versies uitgebracht van haar HP-S-X1 serie compacte tasters voor tactiel scannen. Naast een nieuw lagersysteem voor een betere reproduceerbaarheid kunnen de HP-S-X1 tasters nu worden uitgerust met langere horizontale styli zonder verwisseling van modules, waardoor de flexibiliteit wordt vergroot.


Human Interface Mate helpt fouten vermijden

Productivity.be - Een Belgische start-up in industriŽle technologie Ė dat zien we niet zo vaak. En in dit geval spreekt ook het product waarmee ze uitpakken heel erg tot de verbeelding. Een paar weken geleden lanceerde het jonge bedrijf Arkite de Human Interface Mate, een toestel dat operatoren helpt om fouten te vermijden.


Omron geeft nieuwe waarde aan paneelbouw met een breed scala aan nieuwe producten

Omron Electronics NV/SA - Voor het bouwen van besturingspanelen introduceert Omron 600 nieuwe producten binnen 18 verschillende productcategorieŽn, die allemaal volgens een gemeenschappelijk ontwerpplatform zijn gebouwd. De nieuwe producten zijn gebouwd op basis van Omrons eigen Push-In Plus-bedradingstechnologie.


Toyota Material Handling presenteert Smart Dynamics op CeMAT 2016

Toyota Material Handling Belgium NV - Met Smart Dynamics presenteert Toyota Material Handling de ultieme manier om intern transport veiliger en efficiŽnter te maken: Toyota-heftrucks worden met een netwerk verbonden met behulp van de I_Site-technologie van Toyota en worden zo Smart Trucks, waarmee klanten het rendement van hun trucks en bestuurders kunnen opvolgen, de veiligheid kunnen verbeteren en de kosten kunnen drukken.


Toyota Material Handling kondigt Logiconomi Awards aan

Toyota Material Handling Belgium NV - Aan de vooravond van CeMAT 2016 heeft Toyota Material Handling een nieuw prijzenprogramma voor de branche aangekondigd ter erkenning van bijzondere prestaties op het gebied van ontwerp, veiligheid en logistieke uitmuntendheid. De eerste prijzen zijn gepland voor CeMAT 2018.


Hydrostatische aandrijving geeft robot gevoel

Productivity.be - De zoektocht naar intuÔtieve manieren om een robot te programmeren en de ambitie om machines meer feeling te geven zijn twee belangrijke onderzoeksdomeinen in robotica. Een interessant project in dat verband is de robot met hydrostatische aandrijving die recent door Disney ontwikkeld werd.


Update je innovatiekennis tijdens Crosstalk 2016

CogniStreamer - Op 23 juni 2016 organiseert CogniStreamer naar jaarlijkse gewoonte het netwerk event ĎCrosstalkí. Net zoals vorig jaar vindt het evenement plaats in Antwerpen. Het thema dat deze editie centraal staat is ďInnovatie AcceleratieĒ. Sprekers zoals Andre Convents (Section Head bij Procter & Gamble), Andre van Gasteren (Head of innovation bij ING) en Markus Heinen (EMEA Strategy bij EY) komen aan het woord.


Toenemende nood aan stille beleveringen

Logitrans - Het Deens consultancy bedrijf, Incentive, heeft in samenwerking met het Deens Technologisch instituut in 2014 een gemeenschappelijk project afgerond i.v.m. de distributie buiten de normale werkuren. Hoofddoel van dit project was het vinden of ontwikkelen van manieren om de distributie uit te breiden naar belevering na/voor de werkuren.


Virtual Reality-ontwikkelaars laten kansen liggen

BOM - Virtual en augmented reality (VR/AR) ontwikkelaars werken vooral in opdracht van bedrijven en richten zich te weinig op de bouw van softwareplatforms. Daardoor missen ze internationale groeikansen, zo concludeert de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) in een onderzoeksrapport dat vandaag verschijnt.


Bouw modern tankpark versterkt positie Tankopslag Verbeke

Agidens - Bij Tankopslag Verbeke (TOV) uit Hemiksem ging gisteren de spade in de grond voor de bouw van een nieuw en modern tankpark voor de op- en overslag van vloeibare producten. De uitbreiding bestaat uit zes nieuwe opslagtanks en een laadstation voor vrachtwagens. Het moet zorgen voor een betere veiligheid, efficiŽntie en betrouwbaarheid van de site.


Minder bedrijfsafval, meer recyclage

OVAM - Het Vlaams bedrijfsafval blijft verder afnemen. In 2014 produceerden de Vlaamse bedrijven in totaal nog 13,9 miljoen ton. Dat is maar liefst 800.000 ton minder dan in 2012. Van die 13,9 miljoen ton afval krijgt uiteindelijk 77% een tweede leven via materiaalrecyclage.


TGW Logistics Group vestigt zich in logistieke hotspot West-Brabant

TGW Logistics Group - Gisteren opende TGW Logistics Group, wereldwijd markleider in dynamische en geautomatiseerde logistieke oplossingen voor warehousing, productie, orderpicking en distributie, in de aanwezigheid van klanten en partners feestelijk haar Benelux-kantoor in het business center Frame 21. Dit is gevestigd in het logistiek bedrijvenpark Borchwerf in de gemeente Oud Gastel, regio West-Brabant, Nederland.


Gezocht: de beste heftruckchauffeur van BelgiŽ

Motrac Handling & Cleaning - Motrac Handling & Cleaning brengt ook in 2016 de volledige heftruckgemeenschap samen in haar hallen op de Noorderlaan 612 te Antwerpen, en dit tijdens de Belgian LindeCup. De deelnemers krijgen er de kans om hun rijvaardigheid en precisie met heftrucks, alsook hun vakkennis te demonstreren via verschillende proeven. Dat doen ze uiteraard met de vele heftruck-en reachtruckmodellen van Linde Material Handling.


Maersk Line hergebruikt containers efficiŽnter dankzij het Belgische Avantida

Avantida - Maersk Line, de grootste rederij ter wereld, start vanaf 1 juni met het cloudplatform reUse van Antwerpse scale-up Avantida om het hergebruik van containers in goede banen te leiden. Maersk Line start in eerste instantie in BelgiŽ en Nederland met de applicatie, maar binnenkort volgen ook Frankrijk en Duitsland.


Vernieuwde PL norm

Euchner - Sinds januari 2016 is er een vernieuwde PL norm. Voor velen is dit een verrassing want dit feit is niet breed gecommuniceerd. Voor dit zogenaamde amendement is een reden: De samensmelting van PL en SIL is mislukt en gestopt.


De BT Staxio-reeks wordt uitgebreid met 3 nieuwe stapelaars

Toyota Material Handling Belgium NV - De SPE120XR, SPE120XRD en SWE120XR komen de BT Staxio P- en W-serie van Toyota Material Handling Europe versterken. Met hun intrekbare mast, compacte chassis en de mogelijkheid om verschillende soorten pallets te hanteren, zijn deze modellen ontworpen om ruimte te besparen en de efficiŽntie te verhogen.


MagPLUS: nieuwe magnetische flowmeter van Foxboro

HITMA Process - HITMA Process introduceert nieuwe magnetische flowmeters van Foxboro by Schneider (9500A of 9600A). Deze flowmeters zijn betrouwbaar en eenvoudig en flexibel toe te passen. De MagPLUS Flowmeter is speciaal ontwikkeld en goedgekeurd voor applicaties in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie en voor (afval)water toepassingen.


RoboJob doet succesvolle intrede in Frankrijk

RoboJob - Begin april nam RoboJob voor het eerst deel aan een beurs in Frankrijk, het Salon de líIndustrie. Het was de eerste stap naar een nieuwe markt voor de Belgische specialist in CNC-automatisering. Een goede maand later mag men al spreken van een uitzonderlijk goede start, want de interesse en de vraag blijken erg groot.