Artikels & Nieuwsberichten

Alibaba's mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn een opkomende trend in intralogistiek. Ze combineren het beste van geautomatiseerde opslagsystemen en AGV's door in een warehouse met de rekken zelf rond te rijden. Dat biedt enorme voordelen voor e-commerce giganten als Amazon en Alibaba die de flexibiliteit van menselijke order pickers nodig hebben, in combinatie met een zo hoog mogelijke automatiseringsgraad. De choreografie van de robots is nog mooi om te zien ook.


AM Integrated Factory

Productivity.be - Sirris heeft in haar machinehal in Diepenbeek een pilootlijn gebouwd waarin additive manufacturing geÔntegreerd wordt in een productielijn die verder nog andere hoogwaardige productietechnieken omvat zoals hogeprecisiefrezen. Een dergelijke integratie moet het mogelijk maken om 3D-printen verder ingang te doen vinden als volwaardige productietechnologie.


Automation Markup Language (AML)

Productivity.be - AML is een gestandaardiseerd dataformaat voor het uitwisselen van informatie over objecten in een fabriek. Van de kleinste schroef tot een complete assemblagecel - ze kunnen alle objecten zijn in AML. Bij de digitalisering van een productie-omgeving helpt AML om op een eenduidige manier alle relevante data van objecten vast te leggen en uit te wisselen


IoT-standaard voor metaalbewerkingsmachines

Productivity.be - De Duitse vereniging van fabrikanten van metaalbewerkingsmachines (VDW) heeft op EMO een initiatief aangekondigd om een standaard te ontwikkelen om grote aantallen machines en controlesystemen te koppelen aan een gedeelde interface. Het is een belangrijke schakel in de implementatie van het Internet of Things.


Software en apps voor smart manufacturing

Productivity.be - Op 5 oktober vindt in Kortrijk Xpo de tweede editie van ABISS plaats - het netwerkevent van Invent Media dat focust op software en apps voor smart manufacturing. Het digitaliseren/automatiseren† van verschillende† bedrijfsprocessen is zonder twijfel de meest complexe en never ending challenge waarmee een productieonderneming nu en in de komende jaren zal geconfronteerd worden.


De eerste type 3 lichtschermen PSENopt II van Pilz

Pilz - PSENopt II lichtschermen zijn de eerste type 3 lichtschermen van Pilz en bieden hand- en vingerbescherming in PL d-applicaties. De lichtschermen zijn ontworpen volgens EN IEC 61496-1 norm. Vanwege een hoge schokbestendigheid kunnen lichtschermen PSENopt II goed worden toegepast in industriŽle omgevingen. Zo worden de lichtschermen bijvoorbeeld toegepast in de automotive-industrie en de staal- en aluminiumindustrie.


Ster-delta motorstarter

Productivity.be - Een ster-delta of ster-driehoek starter is een toestel dat in staat is om de aanloopstroom te beperken bij het opstarten van driefasige inductiemotoren. De meest voorkomende reden voor het gebruik van deze schakeling is dan ook het vermijden van stroompieken.


Omron installeert twee nieuwe productielijnen in Nederland

Omron Electronics NV/SA - Een groeiende vraag naar robotica van Omron is de belangrijkste drijfveer achter de nieuwe productielijnen op onze geavanceerde productielocatie in Den Bosch. Met de lokale productie van parallelle robots kunnen wij ons richten op verbeterde productiviteit, snelle respons en kortere levertijden.


Tijd voor Industrie 5.0?

Productivity.be - Met de opening van de vakbeurs EMO vandaag is er alwaar geen ontkomen aan. Industrie 4.0 moet over alle sectoren heen zowat de meest gebruikte term zijn in B2B marketing. De CTO van Universal Robots doet daar in een recent interview nog een schepje bovenop door al een volgende revolutie aan te kondigen: Industrie 5.0.


Adamos: IIoT platform voor machinebouwers

Productivity.be - ADAMOS (ADAptive Manufacturing Open Solutions) is een nieuwe joint-venture waarin DMG MORI, DŁrr, Software AG, ZEISS en ASM PT een neutraal platform willen ontwikkelen dat machinebouwers moet helpen bij de implementatie van het Industrial Internet of Things (IIoT). Het initiatief wordt voorgesteld op de vakbeurs EMO, waar andere machinebouwers uitgenodigd zullen worden om zich aan te sluiten.


Draadloos gasdetectiesysteem

Yokogawa - Yokogawa Electric Corporation heeft aangekondigd het ProSafe-RS SIL2 draadloze gasdetectiesysteem in september op de markt te brengen. Het draadloze gasdetectiesysteem ProSafe-RS SIL2 bestaat uit een vernieuwde versie van het Safety Instrumented System (R4.03.10) van de Yokogawa ProSafe-RS SIL3, Yokogawa draadloze veldapparatuur, waarschuwingspanelen, en draadloze gasdetectoren GS01 of de GS01-EA (voorzien van een antenne) van GasSecure.


Confidential computing versterkt beveiliging in de cloud

Productivity.be - Een beroep doen op de cloud om over de bedrijfsmuren heen data en toepassingen te beheren - het potentieel is intussen voor iedereen wel duidelijk maar het concept roept nog heel wat tegenkanting op, voornamelijk inzake beveiliging. Microsoft, dat met zijn cloud oplossing Azure nadrukkelijk op bedrijfstoepassingen mikt, heeft vandaag aangekondigd om met confidential computing die beveiliging nog verder te versterken.


Collaborative robots - daar zit muziek in

Productivity.be - Op vakbeurzen zijn al regelmatig demonstraties met collaborative robots te zien geweest, maar dit is toch een beetje speciaal. YuMi, de cobot van ABB, mocht deze week in Pisa het Lucca Philharmonic Orchestra dirigeren. Een paar dagen heeft ie erover gedaan om het te leren, zegt CEO Ulrich Spiesshofer in de video, al blijft hij wel vaag over hoe 'collaborative' deze toepassing nu echt is. Maar een leuke marketing stunt is het in elk geval.


Vasco Group neemt windturbine in gebruik in Dilsen-Stokkem

Vasco Group - Vasco Group, toonaangevende Europese producent van duurzame oplossingen voor verwarming, ventilatie en koeling, investeert 2,65 miljoen euro in een windturbine op de productiesite in Dilsen-Stokkem. De turbine produceert 3,9 miljoen kWh elektriciteit per jaar, wat overeenkomt met het verbruik van 1.500 gezinnen. Groene energie uit zon en wind dekt momenteel de helft van het verbruik van de groep.


Hannover Messe steekt oceaan over

Productivity.be - De Hannover Messe heeft doorheen de jaren een stevige reputatie opgebouwd als toonaangevende industriŽle vakbeurs en een wereldwijde hotspot voor Industrie 4.0. Beursorganisator Deutsche Messe wil nu verder bouwen op die naambekendheid door in september 2018 de Hannover Messe USA te lanceren in Chicago.


5 Roadshows voor procesindustrie professionals

Endress+Hauser - Op 14 september geeft Endress+Hauser het startschot voor zijn najaarse reeks van roadshows voor processindustrie professionals. Dit jaar zijn deze reeks van 5 roadshows toegespitst op kennis en knowhow over techniek en technologie die typisch toegepast worden in de procesindustrie.


Infrarood temperatuursensor met IO-Link van Balluff

Balluff - Sensorpecialist Balluff bracht onlangs de nieuwe BTS infrarood temperatuursensor met IO-Link interface en twee schakeluitgangen uit. De sensor kan temperaturen tussen 250 en 1250 į C monitoren, ook in ontoegankelijke en gevaarlijke gebieden. De component detecteert warme objecten in beweging en houdt alle temperatuurwaarden bij - dit alles verloopt contactloos.


Innovatief, automatisch transport bulkcontainers

Still - Tijdens de Audi-top in Barcelona presenteerde automotive fabrikant Audi een innovatief project voor zijn visie van een Ďsmart factoryí: het geautomatiseerde transport van bulk-containers vanuit het hoogbouwmagazijn naar de verpakkingslijnen. Het project is het resultaat van een partnerschap met STILL en DEMATIC|Egemin.


Compact schakelen van vermogen

Omron Electronics NV/SA - De nieuwe J7KNU-magneetschakelaar van Omron, de kleinste in zijn soort die op dit moment in Europa met dit schakelvermogen verkrijgbaar is, is uitermate geschikt voor een groot aantal toepassingen waar een compacte, betrouwbare en eenvoudig toepasbare oplossing voor schakelvermogen vereist is.


Robottaks? Nog zo snel niet

Productivity.be - Vorige week haalde Zuid-Korea het wereldnieuws, en de technische pers, omdat het als eerste land ter wereld een robottaks zou invoeren. Klopt niet, schrijft de website Tech Republic. Het gaat slechts om een incentive voor automatisering die afgebouwd wordt. De berichtgeving toont wel aan dat een eventuele robottaks een actueel discussiepunt blijft.


Nieuwe hoogefficiŽnte converteerbare ťťn-fase UPS

Legrand - Daker DK Plus is de nieuwe dubbele conversie UPS van Legrand, die dankzij zijn omkeerbare display zowel in een toren- als in een 19Ē rackconfiguratie gebruikt kan worden.


MW Instruments presenteert nieuwe innovatie op de Installatie Vakbeurs in Hardenberg

MW Instruments - Dit jaar is MW Instruments wederom aanwezig op de Installatie Vakbeurs in Hardenberg. Van 12 t/m 14 september worden beursbezoekers op stand 225 geÔnformeerd over gasdetectie voor koudetechniek, handmeetapparatuur en bijbehorende service-activiteiten.


Duitse verspaners klaar voor CNC-automatisering

RoboJob - Enkele weken terug organiseerde Hommel Ė de Duitse verdeler van Okuma-machines in Duitsland Ė voor de derde keer een evenement in samenwerking met RoboJob. De workshop was in een mum van tijd volzet, en na afloop bleek dat de Duitse verspaners meer dan ooit klaar zijn voor CNCautomatisering. Niet in het minst omdat ze bij RoboJob terecht kunnen voor eenvoudige, laagdrempelige standaardoplossingen.


KSB Belgium leert Aquafin alles over pompen

KSB Belgium - Waterzuivering in Vlaanderen is het domein van Aquafin. Vandaag wordt 83% van het afvalwater gezuiverd. Bij de oprichting van Aquafin in 1990 was dat amper 30%. Maar liefst 301 waterzuiveringsinstallaties en 1.625 pompstations en bergbezinkings-bekkens worden door Aquafin over het Vlaamse grondgebied beheerd. En daar komt uiteraard heel wat pomptechniek bij kijken, iets waar KSB Belgium graag zijn kennis over deelt.


Nedschroef vergroot hoogwaardige technische knowhow met overname CP Tech

Nedschroef - Koninklijke Nedschroef Holding B.V., een van 's werelds grootste producenten van bevestigingsmaterialen, heeft een overeenkomst getekend voor de overname van CP Tech GmbH. Het bedrijf is een toonaangevende engineer en onderdelenfabrikant die complete oplossingen levert voor 's werelds meest prestigieuze automerken. CP Tech, opgericht in 2006 en gevestigd in het Duitse BŁren, heeft 175 experts in dienst op het gebied van geavanceerde technologie.


Fused Deposition Modeling (FDM)

Productivity.be - Fused Deposition Modeling (FDM) is een populaire technologie gebruikt in rapid prototyping en additive manufacturing. De meeste low-cost 3D printers en zelfbouwpakketten werken op basis van FDM, maar de technologie wordt ook volop gebruikt in meer gesofisticeerde machines.


De cloud luistert mee

Productivity.be - Operatoren hebben een belangrijke rol in predictief onderhoud, want vaak hebben zij, nog voor een machine een foutmelding geeft, al gehoord dat er iets niet in orde is. De IsraŽlische start-up 3DSignals heeft een systeem ontwikkeld om die vaardigheid aan te leren aan een neuraal netwerk.


Procesinstrumentatie in het IIoT-tijdperk

Productivity.be - Een aantal trends in procesautomatisering zoals de opmars van het Industrial Internet of Things en de toenemende aandacht voor predictive maintenance hebben een grote invloed op de procesinstrumentatie en de manier waarop we die gebruiken. Productivity.be had hierover een gesprek met Matthias Altendorf, CEO van Endress+Hauser Group.


Oppervlakken functionaliseren via lasertextureren

Sirris - Zelfreinigende spatborden, ijsvrije turbinebladen, kajaks met lagere wrijvingsweerstand, zelfsmerende machinecomponenten, ... Sirris heeft een precisietechnologie in huis gehaald, waarmee het mogelijk is dergelijke functionaliteiten in het oppervlak van producten in te bouwen. Dit via lasertextureren. Het collectief centrum voor de industrie zal de machine, een primeur voor de Benelux, ten dienste stellen van bedrijven.


ArtificiŽle intelligentie

Productivity.be - In artikels en publicaties met verwijzingen naar smart factories en Industrie 4.0 duikt steeds vaker de term artificiŽle intelligentie op. Wat is dat eigenlijk, en welke rol kan het spelen in industriŽle automatisering?


Light Fidelity (Li-Fi)

Productivity.be - Draadloze communicatie kan voor de industrie een belangrijke tool zijn om op een kostenefficiŽnte manier meer sensoren en instrumenten te installeren. Daarbij denken we in eerste instantie aan WiFi-netwerken of andere systemen op basis van radiofrequenties, maar ook lichtgolven kunnen gebruikt worden om data over te brengen.


Flux50: nieuwe naam voor Vlaamse Energiecluster

Flux50 - Op 10 mei onthulde de Vlaamse Speerpuntcluster Energie in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters, haar nieuwe naam op een lanceringsevenement bij Proximus. Flux50 helpt Vlaamse bedrijven uit de energie-, IT- en bouwsector om commerciŽle doorbraken te realiseren bij de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Dit gebeurt via living labprojecten in vijf themagebieden.


Hitma en Dwyer 50 jaar partners in meet- en regeltechniek

HITMA Instrumentatie B.V. - Sinds 1967 is Hitma Instrumentatie de vaste distributeur voor de meet- en regelinstrumenten van Dwyer Instruments in de Benelux. Het 50-jarig partnerschap is een mijlpaal waar beide bedrijven dit jaar bij stilstaan. 9 mei jongstleden kwam Bradley Chapmen, Managing Director UK office bij Dwyer Instruments, naar Hitma in Uithoorn om tijdens een feestelijke bijeenkomst met de overhandiging van een award de aftrap te geven voor het jubileumjaar.


Zie jij wat ik zie?

Productivity.be - Virtual reality en augmented reality zijn themaís die in Industrie 4.0 regelmatig genoemd worden omdat ze performante oplossingen mogelijk maken in engineering en maintenance. Toepassingen voor smart glasses hoeven echter niet altijd complex te zijn, bewijst AMA dat een oplossing ontwikkelde om advies van experten op afstand te faciliteren.


Festo lanceert Motion Apps

Productivity.be - Met de lancering van haar nieuwe Motion Terminal zet Festo een belangrijke stap in de evolutie van pneumatische aandrijvingen naar Industrie 4.0. Met dit universele ventiel kan een hele reeks van intelligente functies op een digitale manier geÔmplementeerd worden door de installatie en configuratie van Motion Apps.


Metallisch schuim

Productivity.be - In de zoektocht naar performante materialen is een Duits onderzoeksproject gestart dat zich toelegt op metallisch schuim. In het project "Innovative Foam Structures for Efficient Lightweighting" zijn onderzoekers aan de Pforzheim University of Applied Sciences erin geslaagd om materialen te ontwikkelen die even stijf en sterk zijn als metalen, met slechts 50% van het gewicht.


Toyota Logistic Design Competition wil logistiek voor elektronische handel radicaal veranderen

Toyota Material Handling Belgium NV - ĎPackage Delivery. Join the revolutioní is dit jaar het thema van de Toyota Logistic Design Competition (TLDC 2018). Toyota Material Handling Europe is nu op zoek naar vooruitstrevende Europese ontwerpers om de logistieke uitdaging van pakketbezorging in de toekomst aan te gaan.


Inventarisatiedrone ĎFlyboxí stijgt op

Motrac Handling & Cleaning - Op de LogiMAT vakbeurs stelde Linde Material Handling met gepaste trots de ĎFlyboxí drone voor, die de inventarisatie van voorraadgoederen in de toekomst een stuk eenvoudiger zal maken. Door de drone aan een geautomatiseerde stapelaar te koppelen, wordt niet alleen een continue stroomvoorziening gegarandeerd. Het wordt hierdoor ook te allen tijde mogelijk om na te gaan waar de drone zich precies bevindt.


Versterken competitiviteit elektro-intensieve verbruikers

CREG - Zoals voorzien heeft PwC haar jaarlijkse updatestudie van 2017 voorgesteld aan de CREG. Concurrentie met elektro-intensieve verbruikers in het buitenland blijft een probleem. Minister van Energie Marie-Christine Marghem gaf de CREG de opdracht om in het kader van het Modular Offshore Grid (MOG) voorstellen te formuleren om de competitiviteit van Belgische elektro-intensieve verbruikers te verbeteren.


Maakbedrijven in BelgiŽ klaar voor Industry 4.0

Flanders Make - Om zicht te krijgen op de impact van nieuwe technologieŽn en van Industry 4.0 op de maakindustrie voerde PwC BelgiŽ, in samenwerking met Flanders Make, een breedvoerig onderzoek uit Ė een primeur voor ons land. Uit dit onderzoek blijkt vooral dat de maakbedrijven in Vlaanderen klaar zijn voor de transformatie als gevolg van Industry 4.0, maar zich wel bezorgd tonen over de vraag of ze de juiste talenten zullen kunnen aantrekken.


Gebaren om met nieuwste generatie robots te communiceren

BruBotics - Bij Audi Brussel is een collaboratieve robot (cobot) aan de slag die tussen de Audi-arbeiders staat en echte interactie (via gebaren) tussen mens en machine mogelijk maakt. De cobot Walt is het resultaat van het imec.icon ĎClaXoní-project dat onderzocht hoe mensen kunnen samenwerken met de nieuwste generatie industriŽle robots.


KSB Belgium en AMR bezegelen partnership

KSB Belgium - KSB Belgium heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met AMR (Analysis, Maintenance & Repair of rotating machines). Vanuit zijn vestigingen in Zandhoven en Alken zal AMR zowel de service als de verdeling van KSB-pompen en afsluiters voor zijn rekening nemen in de regio Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Met dit tweede partnership voltooit KSB Belgium zijn strategie om in heel Vlaanderen in te zetten op een sterke service.


Nieuwe basismodule PNOZ m B1

Pilz - Besturingssysteem PNOZmulti 2 is een open, configureerbaar besturingssysteem dat onafhankelijk van de hogere installatiebesturing flexibel en in vele branches wordt toegepast. De nieuwe basismodule PNOZ m B1 beschikt over enkele interessante vernieuwingen.


Flanders Make bouwt nieuwe topinfrastructuur voor living labs

Flanders Make - Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, bouwt nieuwe top infrastructuur in Lommel. Die vormt de basis voor living labs waarin bedrijven hun nieuwste technologische ontwikkelingen in reŽle gebruiksomstandigheden kunnen testen. Ze krijgen ook de kans om kennis te maken met de nieuwste productietechnologieŽn die nodig zijn om mee te springen op de trein van Industrie 4.0.


Toyota Industries Corporation neemt Vanderlande over

Toyota Material Handling Belgium NV - Toyota Industries Corporation (TICO) heeft een overeenkomst getekend voor de overname van Vanderlande Ė wereldwijde marktleider in logistieke automatiseringsprocessen in luchthavens en de Ďparcelí markt, maar ook een toonaangevende leverancier van magazijnen via NPM Capital, de huidige eigenaar van het bedrijf.


Festo bouwt suspensie op rond introductie van Motion Terminal

Productivity.be - Het gebeurt niet vaak dat een leverancier van industriŽle componenten een suspensie weet op te bouwen rond een productlancering, die vergelijkbaar is met wat Apple en Tesla doen in de consumentenmarkt. Festo maakt zich sterk met de Motion Terminal een product te lanceren dat een ware doorbraak zal forceren in pneumatische aandrijving. De introductie gebeurt in april, op de Hannover Messe.


Omron geselecteerd als Top 100 Global Innovator

Omron Electronics NV/SA - Omron Corporation is door Clarivate Analytics (voorheen het intellectueel eigendom en wetenschapsbedrijf van Thompson Reuters) geselecteerd als een 2016 Top 100 Global Innovator. De mondiale informatiedienstverlener Clarivate Analytics selecteert de Top 100 Global Innovators op basis van intellectuele-eigendoms- en octrooigegevens.


AF Belgium brengt de RSW-olievrije compressoren met waterinjectie op de markt

AF Belgium - Voedingsmiddelenproductie, productie van elektronische componenten, farmaceutische industrie, drukkerijen, ziekenhuizenÖ geen enkele van deze sectoren kan zelfs het kleinste spoortje van olie tolereren. Elke contaminatie staat voor productiviteitsverlies! Om tegemoet te komen aan deze vereiste brengt AF Belgium de Olievrije compressoren met waterinjectie van het (Renner) RSW-gamma op de markt.


Microsoft Teams nu beschikbaar in Office 365

Microsoft - Vroeger was het eenvoudig: iedereen zat samen in ťťn kantoor. Maar toen maakte technologie het mogelijk om thuis, onderweg of zelfs in het vliegtuig te werken. Waar we echter niet altijd bij stil staan, is dat we op kantoor 80% van de tijd samenwerken met collegaís. Daarom lanceert Microsoft vandaag Microsoft Teams, een virtuele werkplek die iedereen (weer) samenbrengt.


Fusie in Europese metaalsector

Metal Packaging Europe - Beverage Can Makers Europe (BCME) en European Metal Packaging (Empac) maakten vandaag hun fusie bekend tot Metal Packaging Europe. Gezamenlijk produceren zij op jaarbasis zoín 85 miljard eenheden voor de drank-, voedings-, health & beauty, huishoudelijke en industriŽle markten.