Uniek modulair end-of-arm pakket voor Universal Robots

Schunk Intec - Snel, eenvoudig en flexibel automatiseren - dit is het doel van het modulair ďend-of-armĒ pakket, dat compatibel is met alle robotarmen van Universal Robots. SCHUNK biedt als eerste fabrikant ter wereld een omvangrijk assortiment gestandaardiseerde onderdelen voor de 6-assige, lichtgewicht UR-robots aan, dat zowel onderdelen voor het grijpen en wisselen, als meten van krachten en momenten bevat.


Mobiele robots

Productivity.be - Mobiele robots zijn kleine, geautomatiseerde transportsystemen die volledig autonoom goederendragers kunnen transporteren doorheen de productie. Hoewel er geen eenduidige definitie is die het onderscheid maakt tussen AGV's en mobiele robots, kijken we in dit overzicht naar kleine machines die bovendien zonder bijkomende infrastructuur kunnen navigeren.


Time-Sensitive Networking (TSN)

Productivity.be - Time-Sensitive Networking is de naam van een werkgroep binnen IEEE 802.1 die een reeks van standaarden uitwerkt voor real-time, deterministische datacommunicatie over Ethernet. Hoewel die werkgroep al bestaat sinds 2012 is de interesse erin recent plots toegenomen door de introductie van OPC UA TSN Ė een standaard voor tijdskritische applicaties in industriŽle automatisering.


Gunstig geprijsde basisgrijper MPC voor kleine onderdelen

Schunk Intec - Voor de productie van kleine onderdelen is er vaak een enorme margedruk. Daarom moet over-engineering in de systeemengineering consequent vermeden worden, zeker voor systemen die slechts tijdelijk gebruikt worden. Om meer mogelijkheden te creŽren voor ontwerpers, breidt SCHUNK het grijperassortiment voor kleine componenten uit, met een gunstig geprijsde basisgrijper voor eenvoudige toepassingen.


Omron introduceert controller uit NX1-serie die regeling en informatie integreert

Omron Electronics NV/SA - Omron Corporation kondigt de wereldwijde lancering aan van de nieuwe controller voor machineautomatisering uit de NX1-serie, die de productiviteit verhoogt terwijl informatie ten volle wordt benut. Omron introduceert de NX-HAD4 analoge ingangsunit met hoge snelheid en NX-SL5 veiligheids-CPU die kunnen worden gebruikt in combinatie met de NX1-serie, om zo de uitdagingen op het gebied van productie-innovatie aan te gaan.


Kan je storingen horen?

Productivity.be - Met alle technieken die er vandaag zijn om informatie over een plant op de schermen in de controlekamer te krijgen, blijft er een belangrijke reden om operatoren in de field te hebben: ervaren technici horen wanneer er iets fout zit. Fraunhofer heeft een techniek ontwikkeld om ook dat aspect van diagnose te digitaliseren.


Nieuwe 3D-designwebtool voor additief geproduceerde span- en grijptechniekonderdelen

Schunk Intec - Na het succes van de SCHUNK eGRIP, de 3D-designwebtool voor additief geproduceerde grijpvingers, breidt SCHUNK zijn portfolio voor additief geproduceerde onderdelen verder uit met de SCHUNK 3D-print service. Met de nieuwe webbased SCHUNK 3D-print service, kunnen ontwerpers en systeemplanners ook zelf online ontworpen span-en grijptechniekonderdelen bestellen.


MTConnect

Productivity.be - Met de grote belangstelling die er vandaag bestaat voor concepten als Cyber Physical Systems en Digital Twins is het leuk om terug te kijken hoe sommige van die concepten vele jaren geleden al geÔmplementeerd werden. Een mooi voorbeeld is MTConnect, een standaard die dit jaar zijn tiende verjaardag viert en in vele shop floors gebruikt wordt om te communiceren met CNC-machines.


FITS - FDT IIoT Server

Productivity.be - De FDT Group heeft de specificaties voor FITS of FDT IIoT Server vrijgegeven voor review door haar leden. Bedoeling is om eind dit jaar de definitieve specificaties te kunnen publiceren. FITS brengt de FDT-technologie naar het Industrial Internet of Things zodat mobiele devices, apps en de cloud toegang krijgen tot de zogenaamde Device Type Managers.


Siemens en Evonik implementeren life cycle data model

Productivity.be - Siemens en Evonik hebben op Achema aangekondigd dat ze gaan samenwerken om het life cycle data model dat Evonik ontwikkelde om zijn procesinstallaties te omschrijven en te beheren, gaan implementeren in de softwaresuite Comos van Siemens. Het resultaat van dit partnership zal op termijn een integraal onderdeel worden van de softwaresuite en dus ook aan andere bedrijven aangeboden worden.


Innoverende bedrijven leveren Belgische economie 1,5 miljard euro extra op

Sirris - 1.300 Belgische technologiebedrijven hebben de afgelopen jaren ingezet op innovatie. Ze deden dat deels samen met Sirris, het kenniscentrum van de technologische industrie. Die groep bedrijven creŽerde 12% meer toegevoegde waarde dan hun sectorgenoten, goed voor zoín 1,5 miljard euro extra aan de Belgische economie. Maar er is meer nodig dan dat om BelgiŽ terug in het Europese koppeloton te brengen wat betreft innovatie, waarschuwt Sirris.


DEXPI - Data Exchange in the Process Industry

Productivity.be - DEXPI is de naam van een werkgroep binnen het Duitse ProcessNet die een neutrale standaard ontwikkelt voor het uitwisselen van data tussen verschillende softwarepakketten die gebruikt worden doorheen de life cycle van een procesinstallatie. Op termijn moet DEXPI in staat zijn om een volledige plant in al zijn facetten op een eenduidige manier vast te leggen.


Smart gripping in smart factories

Schunk Intec - ĄTwee topics zullen industriŽle automatisering blijven kenmerken de volgende jaren: digitalisering van het productieproces en mens/robot samenwerkingĒ, stelt Henrik Schunk, CEO van SCHUNK in Duitsland. Op Automatica, de toonaangevende beurs voor intelligente automatisering en robots, toont SCHUNK hoe Industrie 4.0 productiescenarioís en mens/robot samenwerking geÔmplementeerd kunnen worden door gebruik te maken van intelligente grijponderdelen.


Strategische alliantie op gebied van collaboratieve robots

Omron Electronics NV/SA - Omron Corporation en Techman Robot Incorporated, wereldwijd marktleider op gebied van samenwerkende robotarmen, hebben een overeenkomst getekend voor een strategische alliantie op het gebied van collaboratieve robots. Door deze alliantie gaat Omron de TM-serie samenwerkende robots van Techman vanaf de tweede helft van 2018 onder een co-branded logo verkopen via haar eigen mondiale distributienetwerk.


Verbetering van IoT-beveiliging in productiefaciliteiten

Omron Electronics NV/SA - Omron Corporation en Cisco Systems gaan samenwerken aan de integratie van de toonaangevende netwerk- en beveiligingstechnologie van Cisco in de programmeerbare logische controllers (PLC's) van Omron. Met deze samenwerking gaan beide bedrijven de beveiliging van moderne, steeds intelligentere productiefaciliteiten verbeteren aan de hand van IoT. Tegelijkertijd worden fabrikanten geholpen om een veilige en betrouwbare productie te verkrijgen.


Fietsende robot

Productivity.be - Productivity.be heeft een uitgesproken missie waarin we ons resoluut focussen op productietechnologie. Maar voor deze sympathieke jongen maken we graag een uitzondering. (Let op: video is meteen nogal luidruchtig)


Komt de volgende industriŽle revolutie uit fab labs?

Productivity.be - STEM Ė Science, Technology, Engineering, Mathematics Ė is een hot thema. Dat blijkt niet alleen uit de populariteit van de gelijknamige richting in het onderwijs maar ook uit het feit dat zogenaamde fab labs ook in ons land als paddenstoelen uit de grond schieten. Deze geavanceerde ateliers richten zich per definitie op geÔndividualiseerde productie, en dat is precies wat de vierde industriŽle revolutie tracht (of trachtte) waar te maken.


Standaardisering voor AI ecosysteem

Productivity.be - IEC en ISO, twee internationale standaardiseringsorganisaties, hebben een gemeenschappelijk comitť opgericht voor het ontwikkelen van standaarden rond artificiŽle intelligentie en machine learning. Eerste wapenfeit wordt ISO/IEC AWI 22989 Ė een standaard die de concepten en terminologie rond AI zal vastleggen. De ontwikkeling van standaarden bevestigt de toenemende rol die AI speelt, ook in industriŽle toepassingen.


Advanced Physical Layer

Productivity.be - Ethernet in the field Ė in de procesindustrie wordt er al jaren over gesproken maar in de praktijk staan een aantal praktische bezwaren in de weg. Met APL of Advanced Physical Layer is er een nieuwe standaard in de maak die daarin verandering moet brengen.


Microscopisch lassen zonder microscoop

Productivity.be - Het Duitse Alpha Laser won op de Hannover Messe een nominatie voor de Hermes Award met de AL-ARM 450 F Ė een nieuwe machine voor handheld laserlassen. De innovatie zit in het gebruik van een augmented reality toepassing in de lasbril, wat het gebruik van een microscoop overbodig maakt.


Hands-free dankzij augmented reality

Productivity.be - In de fabriek van de toekomst is zonder enige twijfel een belangrijke rol weggelegd voor technologieŽn die het manuele werk van operatoren connecteren aan de digitalisering in de rest van de fabriek. Augmented reality is een technologie die dat mogelijk maakt. Het Amerikaanse Upskill verdiende er een nominatie mee voor de Hermes Award.


15 miljoen euro voor bouw en ontwikkeling van activiteiten van Flanders Make in Kortrijk

Flanders Make - Flanders Make, het onderzoekscentrum voor de maakindustrie, heeft beslist om de uitbouw van zijn activiteiten in West-Vlaanderen te realiseren op de site Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk. Flanders Make heeft nu al vestigingen in Lommel, met focus op automobiel onderzoek en in Leuven, waar machinebouw centraal staat. Vanuit Kortrijk zal Flanders Make de maakbedrijven vooral ondersteunen bij hun productie-onderzoek en -innovatie.


Voel steeds de polsslag van uw instrumenten

Endress+Hauser - De polsslag van een patiŽnt voelen Ė in eerste hulp bij ongevallen is het ťťn van de eerste taken om na te gaan hoe hij of zij er aan toe is. Stel je voor dat het nemen van de polsslag meteen een volledige scan van de gezondheidstoestand zou opleveren. Dat is wat de Heartbeat Technology doet voor meetinstrumenten.


Hydrostatische niveaumeting

Productivity.be - Bij hydrostatische niveaumeting wordt het niveau in een opslagtank bepaald aan de hand van de hoeveelheid product die zich in de tank bevindt. Typische methodes zijn het wegen, het meten van verschildruk en het meten van de kracht op een ondergedompeld lichaam (Archimedes).


Mobiele freesmachine voor vliegtuigbouw

Productivity.be - In de vliegtuigbouw worden heel wat verspanende bewerkingen nog manueel gedaan omdat de bewerking van grote, lichtgewicht materialen veel flexibiliteit vereist en moeilijk te automatiseren is. Een industrieel consortium onder leiding van het Fraunhofer Institute for Manufacturing Technology and Advanced Materials heeft nu een mobiele robot ontwikkeld voor deze veeleisende toepassing.


Edge computing

Productivity.be - Met Edge computing, of kortweg Edge, had de Hannover Messe dit jaar een nieuw buzzwoord. De ambitie om alle data en zelfs controle-algoritmes van een productieplant over te brengen naar de cloud heeft een wat meer pragmatische benadering gekregen waarbij terug meer ingezet wordt op lokale dataverwerking en rekenkracht. Dat is wat men in IT Edge computing noemt.


Back to reality

Productivity.be - Met 210.000 bezoekers heeft de Hannover Messe er andermaal een bijzonder succesvolle editie opzitten. In de komende weken gaan we u op Productivity.be tal van nieuwigheden presenteren die op de beurs werden voorgesteld. Opvallend was wel dat de term Industrie 4.0 dit jaar veel minder prominent aanwezig was. Heeft de hype plaatsgemaakt voor realiteit?


Zelf-kalibrerende temperatuursensor wint Hermes award

Productivity.be - Bij de opening van de Hannover Messe werd de Hermes Award dit jaar uitgereikt aan Endress+Hauser voor de zelf-kalibrerende temperatuursensor TrustSens. De Hermes Award wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste prijzen in industriŽle productietechnologie. TrustSens is de eerste temperatuursensor die zichzelf zeer precies kan kalibreren.


Open Process Automation krijgt stilaan vorm

Productivity.be - Open Process Automation Ė het initiatief van ExxonMobil Research and Engineering om de dominante positie van DCS-systemen in de procesindustrie te doorbreken Ė krijgt stilaan vorm. Het forum dat de nieuwe standaarden uitwerkt, telt intussen 116 leden en wil dit jaar nog starten met de eerste pilootprojecten. Tegen 2021 zou het OPA-concept volledig op punt moeten staan.


Schunk zet mechatronische grijpers in de schijnwerpers op Hannover Messe

Schunk Intec - Intelligent, compact en gemakkelijk te bedienen, zo ziet Schunk de toekomstige grijpers. ďHoewel pneumatische grijpers een belangrijke rol zullen blijven spelen, verschuift het accent duidelijk naar mechatronische grijpersĒ, benadrukt Henrik A. Schunk, CEO Schunk GmbH & Co. te Lauffen in Duitsland.


Toyota bouwt voort op ervaring van meer dan 50.000 slimme trucks in bedrijf

Toyota Material Handling Belgium NV - THINK : LIKE : TOYOTA is het thema van Toyota Material Handling tijdens CeMat 2018 (stand P32). Toyota zal er haar aanpak van Ďlean logisticsí op basis van het Toyota Production System toelichten, inclusief de nieuwste ontwikkelingen in connectiviteit met het gevestigde vlootbeheersysteem I_Site.


Klimmende robots

Productivity.be - Moderne supply chains vragen snelle, flexibele logistieke systemen en daar heeft het Franse bedrijf Exotec Solutions een nieuwe oplossing voor bedacht: de Skypod. Het systeem omvat een geautomatiseerd magazijn waarin mobiele robots niet alleen de horizontale verplaatsingen van goederen doen, maar ook omhoog klimmen tussen de rekken.


Toyota Material Handling gaat toekomstige logistieke uitdagingen aan in gloednieuw hoofdkantoor

Toyota Material Handling Belgium NV - Om de positie als marktleider in BelgiŽ te versterken, heeft Toyota Material Handling aan MG Real Estate gevraagd om een nieuw hoofdkantoor op het bedrijventerrein Park De Hulst te bouwen. De bedoeling is om op deze nieuwe locatie in Willebroek het Belgische kantoor en het Europese kantoor Sales & Marketing onder te brengen.


Capacitieve niveaumeting

Productivity.be - Een van de basistechnieken voor het meten van het niveau in een opslagtank is het meten van de diŽlektrische constante van het medium door middel van een capacitieve meting. Daarbij wordt een condensator gevormd tussen een staaf op de sensor en de wand van de opslagtank, zodat de capaciteit tussen beide afhankelijk wordt van het vloeistofniveau in de tank.


Flexibele productie mogelijk dankzij innovatie in automatisering

Omron Electronics NV/SA - Omron laat op de Hannover Messe zien hoe de toekomst van productieprocessen innovatiever kan worden gemaakt en ondersteunt daarmee het thema van het evenement: Connect & Collaborate. Bezoekers kunnen ervaren hoe de Omron-technologie flexibele robotcellen, acquisitie van gegevens, gegevensintelligentie en AI ondersteunt om (zodoende) veelzijdige aanpasbare massaproductiecellen mogelijk te maken.


EGL 90 2-vingerige parallel grijper met PROFINET

Schunk Intec - De SCHUNK EGL 90 heeft een variabele grijpkracht tussen 50 en 600 N. Dit maakt hem dan ook de meest compacte en meest flexible mechatronische grijper op de markt. De vinger positie en sluitsnelheid kunnen vrij geprogrammeerd worden binnen een maximale slag van 42,5 mm per vinger. De complete controle -en vermogenselektronica is geÔntegreerd in de behuizing.


Directiewisseling bij Hitma

HITMA Groep - Hitma Groep B.V. maakt een recente directiewisseling bekend. Per 1 maart jongstleden is Michiel Jansen benoemd tot de nieuwe algemeen directeur van het technische handelsbedrijf uit Uithoorn. Hij neemt het stokje over van Robert Timmer die zich volledig gaat richten op zijn functie als algemeen directeur van Indutrade Benelux B.V. (de technische bedrijvengroep waarvan ook Hitma deel uitmaakt).


Chemische fabriek in een container

Productivity.be - De chemische en farmaceutische industrie ondervinden net als de maakindustrie een toenemende vraag naar individualisering van producten en ook voor deze sectoren is het de uitdaging om hierbij dezelfde kostenefficiŽntie te realiseren als bij massaproductie. Een van de mogelijke antwoorden is modularising, een thema dat nadrukkelijk aan bod komt op Achema.


Het Internet of Things Ė kroniek van een aangekondigde dood?

Productivity.be - Meer dan 400 bedrijven hebben nu al een eigen platform ontwikkeld voor het Internet of Things en daar komen nog wekelijks nieuwe oplossingen bij. Het heeft iets van een goudkoorts, zegt Christoph Papenfuss van OSIsoft, die in een opmerkelijk opiniestuk uitlegt dat de vooropgestelde aanpak geen kans van slagen heeft.


Indutrade Benelux breidt uit met Zijtveld Grijpers

Indutrade Benelux - Technische bedrijvenfamilie Indutrade Benelux is op 21 februari jongstleden opnieuw uitgebreid. De holding nam Zijtveld Grijpers uit ís-Gravenland over. Deze onderneming is sinds 1995 actief als zelfstandig fabrikant van een complete lijn grijpers. Hun assortiment omvat 20 modellen met een gewicht van 75 kg tot en met 15 ton Ė allemaal Ďmade in Hollandí.


SCADA netwerk slachtoffer van crypto hackers

Productivity.be - Het SCADA netwerk van een niet nader genoemde Europese watermaatschappij is eerder deze maand slachtoffer geworden van crypto hackers. Dat zijn deugnieten die via malware gebruik maken van de rekenkracht van andere computers om voor hen virtuele munten te mijnen. De malware richt op zich geen schade aan maar kan de goede werking van IT-systemen wel in het gedrang brengen.


Smart future met cobots en co-acts

Schunk Intec - Het gerenommeerde en toonaangevende forum voor service robotics viert een belangrijke verjaardag: SCHUNK, innovatieleider voor grijp- en klemtechnologie, organiseert reeds voor de 10-de maal de SCHUNK Expert Days in verband met Service Robotics.


Wie helpt een handje?

Productivity.be - In de pers en op sociale media wordt de bal vaak misgeslagen als het over robots gaat omdat men deze machines onterecht een te hoge autonomie en bijna menselijk denkvermogen toedicht. Maar ondertussen staat de technologie niet stil, en dit beeld zou zelfs de meest nuchtere techneuten kunnen wakker schudden over wat er ons misschien nog te wachten staat.


MNE 2018

Productivity.be - Op 7 en 8 februari ontvangt het MTMS Network Event in Kortrijk Xpo een 3000-tal bezoekers uit metaal- en kunststoffentransformatie, subcontractors, OEMís en machinebouwers om te netwerken met 165 technologie- en componentenleveranciers. Speciale events zijn de Ideas Battle Arena en de POM Late Shift.


Visible Light Positioning

Productivity.be - Heel wat toepassingen zoals AGVís en asset management hebben nood aan een indoor lokalisatie. Voor deze technische uitdaging bestaan al heel wat oplossingen, maar die zijn vaak behoorlijk omslachtig. Visible Light Positioning biedt een alternatief waarbij de vele lichtarmaturen in een ruimte een analoge rol krijgen aan de satellieten in een GPS systeem.


Toonaangevende Franse fabrikant van kaarsen focust op productiviteit

Omron Electronics NV/SA - Denis et Fils, de Franse fabrikant van Le Chat-kaarsen, produceert al meer dan 100 jaar kaarsen maar blijft zijn productieapparatuur moderniseren. "De industriŽle productie heeft het oude ambacht vervangen, maar het heeft onze kennis en expertise alleen maar versterkt en verrijkt," aldus Marianne Lucas, productiemanager.


Frequency sweep niveauschakelaar

Productivity.be - Een minder bekende technologie voor niveaudetectie van zowel vloeistoffen als bulkgoederen is het meten van de permittiviteit of diŽlektrische constante. De zogenaamde frequency sweep technologie heeft een breed toepassingsgebied, ook in applicaties waar trilvorken last zouden hebben van productaanslag.


Zes geschikte jobs voor collaborative robots

Productivity.be - Robots die gemaakt zijn om samen te werken met mensen en die eenvoudig te programmeren zijn Ė dat is zowat de definitie van collaborative robots. In dit artikel bekijken we zes applicaties waarin de combinatie van deze twee eigenschappen enkele specifieke voordelen kan opleveren.


Volumetrisch 3D printen

Productivity.be - 3D printen is een veelbelovende techniek, maar u heeft er wel wat geduld voor nodig want zo een machine doet er al snel uren tot zelfs dagen over om een object laagje per laagje op te bouwen. Onderzoekers aan het Amerikaanse Lawrence Livermore National Lab hebben met het zogenaamde volumetrisch 3D printen een methode ontwikkeld die de klus klaart in 10 seconden.


Tradinco Instruments sluit zich aan bij Indutrade Benelux

Indutrade Benelux - Op 22 december jongstleden is Tradinco Instruments onderdeel geworden van de technische bedrijvengroep Indutrade Benelux. 'The Calibration Company' Tradinco Instruments richt zich sinds haar oprichting in 1963 op kalibratie en sensoroplossingen, voornamelijk voor druk en temperatuur, voor de industriŽle markt.


Agenda

Kunststoffen 2018, Koningshof Veldhoven, 26-27/9/18
WoTS, World of Technology & Science, Jaarbeurs Utrecht, 2-5/10/18
ABISS, Apps, software & solutions, Kortrijk Xpo, 4/10/18
Solids Antwerp 2018, Antwerp Expo, 17-18/10/18

Meer


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen