GSK (GlaxoSmithKline) heeft de essenscia Innovation Award 2016 gewonnen, de belangrijkste prijs voor industriële innovatie in België. Het biofarmabedrijf ontwikkelde een kandidaat-vaccin tegen zona met opmerkelijke testresultaten bij oudere patiënten. Het vaccin draagt een duidelijke Belgische stempel. Onderzoek en ontwikkeling gebeurden hoofdzakelijk in ons land en het vaccin zal ook grotendeels in België worden geproduceerd.
Na twintig jaar onderzoek heeft GSK een veelbelovend kandidaat-vaccin ontwikkeld tegen zona of gordelroos. Het vaccin draagt een duidelijke Belgische stempel, want een groot deel van het wetenschappelijk onderzoek gebeurde in ons land en zodra het vaccin wordt goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten zal een belangrijk deel van de productie in Waver plaatsvinden. GSK is sinds 1955 in België gevestigd en telt in ons land ruim 8.500 medewerkers, waarvan 1.900 in R&D, verdeeld over drie sites in Rixensart, Gembloers en Waver. Die laatste is met 550.000 m² de grootste productie-eenheid voor vaccins ter wereld. Dagelijks worden er 2 miljoen vaccins gemaakt.
Emmanuel Hanon, Head of R&D Vaccines bij GSK: “De voorlopige resultaten van de klinische tests van ons kandidaat-vaccin tegen zona zijn opmerkelijk, vooral bij oudere patiënten. We zijn bijna allemaal drager van het waterpokkenvirus, maar vooral bij oudere mensen met een verzwakt immuunsysteem kan het virus weer actief worden en pijnlijke huidaandoeningen veroorzaken. Alleen al in Europa komen jaarlijks 1,7 miljoen zona’s voor. Als ons vaccin wordt goedgekeurd door de bevoegde instanties zouden we dus de levenskwaliteit van heel wat patiënten kunnen verbeteren. En dat dankzij een vaccin, grotendeels ‘made in Belgium’.
Ook de innovaties van de vijf andere genomineerde bedrijven hebben een sterke Belgische inbreng. BASF Antwerpen ontwikkelde een nieuwe generatie superabsorberende polymeren die zorgen voor beter absorberende, dunnere en comfortabelere luiers en incontinentiemateriaal. Het chemiebedrijf bouwt hiervoor momenteel in de Antwerpse haven een productie-installatie die midden volgend jaar operationeel wordt. Evonik Antwerpen startte vorige maand met de productie van een specifiek voedingssupplement dat de kweek van kreeften en garnalen in aquacultuur duurzamer maakt. Beide installaties zijn uniek in de wereld.
Qpinch, is een spin-off van de UGent en ontwikkelde een energie-efficiënte technologie om restwarmte van industriële processen te recycleren tot herbruikbare proceswarmte met een hogere temperatuur. De start-up maakt zich sterk dat België met deze innovatie tot 800.000 ton CO2 per jaar kan besparen. Mithra Pharmaceuticals is een spin-off van de ULG (Université de Liège) en hoopt met het natuurlijke hormoon estetrol een revolutie te veroorzaken in anticonceptie en menopauze. Met estetrol ervaren vrouwen de positieve effecten van oestrogeen, zonder de bijwerkingen. IRE ELiT, het innovatiecentrum van het Nationaal Instituut voor Radio-Elementen in Fleurus, bouwde een gallium-68 generator waarmee artsen heel nauwkeurig en in een vroeg stadium prostaatkanker kunnen ontdekken, een a die voorkomt bij één man op de tien.
De tweejaarlijkse essenscia Innovation Award is de belangrijkste prijs voor industriële innovatie in België. Met deze derde editie wil essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, de vele innovaties in de Belgische industrie in de kijker zetten en bedrijven stimuleren om te blijven investeren in vernieuwende en duurzame producten en toepassingen. De jury ontving een recordaantal van 40 innovatiedossiers van zowel grote ondernemingen als KMO’s, beloftevolle start-ups en spin-offs, en dit over alle bedrijfssectoren heen.
“Sinds de lancering van onze allereerste Innovation Award in 2012 hebben we liefst 102 innovaties mogen beoordelen. Dit illustreert de innovatiekracht en de expertise waarmee ons land wereldwijd het verschil maakt, in het bijzonder in de chemie, kunststoffen, farma en biotechnologie. Deze sector tekent met 3,6 miljard euro voor bijna 60% van alle industriële uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling in België, en is daarmee de onbetwiste innovatiekampioen. Het is daarom noodzakelijk dat de overheid het innovatieve onderzoek in ons land blijft ondersteunen en stimuleren, want succesvolle innovaties trekken investeringen aan, zorgen voor extra jobs en dus voor meer welvaart”, zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia.
“Het was voor de jury een bijzonder moeilijke opgave om een winnaar aan te duiden, want de kwaliteit van de ingezonden innovaties lag bijzonder hoog”, zegt juryvoorzitter François Cornélis. “Het gaat stuk voor stuk over grensverleggende vernieuwingen die een antwoord bieden op diverse maatschappelijke uitdagingen en voor belangrijke doorbraken kunnen zorgen in verschillende domeinen van de gezondheidszorg, zoals kankerdiagnose. Bovendien zijn het innovaties met een sterk Belgisch karakter waarbij onderzoek en ontwikkeling, vaak in samenwerking met een van onze vele universiteiten of onderzoekscentra, en productie in belangrijke mate in ons land plaatsvinden. België mag best trots zijn op de vernieuwingsdrang van haar industrie.”
Bij de beoordeling van de innovatieprojecten hield de jury rekening met verscheidene criteria zoals de link met de chemie, kunststoffen en life sciences, de bijdrage aan duurzame ontwikkeling, de strategie voor het beheer van intellectuele eigendom en de toegevoegde waarde voor de Belgische economie. De winnaar van de essenscia Innovation Award ontvangt een geldprijs van 30.000 euro.
Nieuwsbericht van essenscia, 17/10/2016
EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety
Demand for machine tools has stalled
Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops
Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes
Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia
31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)
15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)
08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)