PUre-project recycleert kunststof-snijresten op bouwwerven tot nieuwe isolatiematerialen

Snijresten van kunststof isolatiematerialen selectief inzamelen op bouwwerven om ze als grondstof te gebruiken voor de fabricage van isolerende vloerchapes of geperste bouwplaten. Het PUre-project brengt duurzaam bouwen in de praktijk. Het proefproject in de provincie Antwerpen is een initiatief van essenscia PolyMatters, in samenwerking met vijf producenten van kunststofisolatie: Idelco, IKO, Recticel, Soprema en Unilin.

Bij de constructie van de meeste woningen en gebouwen rekenen architecten en aannemers op hardschuim isolatiematerialen uit PUR (polyurethaan) en PIR (polyisocyanuraat) voor een optimale isolatiewaarde en energie-efficiëntie. Omdat bouwen maatwerk is, zijn er op de meeste werven snijresten van de plaatsing van dergelijke isolatieplaten aanwezig. Die worden samen met het andere bouwafval verzameld, opgehaald en verwerkt in afvalcentrales. Daar wil het PUre-project verandering in brengen door die snijresten niet langer als afval te beschouwen maar er opnieuw een grondstof van te maken.

Gratis sorteerzakken

Hoe gaat het in zijn werk? De propere snijresten van PUR/PIR-isolatieplaten worden selectief ingezameld in speciaal daarvoor ontworpen herbruikbare sorteerzakken. Aannemers kunnen die zakken tijdens de looptijd van het proefproject gratis aanvragen bij een van de twee deelnemende afvalinzamelaars: Remondis en Bruco Containers. Zij halen de gevulde zakken op de bouwwerven op, samen met de rest van het gemengd bouwafval, sorteren de snijresten en verzamelen ze voor recyclage. Aannemers hoeven zich enkel aan te melden om de sorteerzakken aan te vragen. Er zijn voor hen geen extra kosten aan verbonden.

Proefproject van 6 maanden

Het PUre-proefproject gaat van start in de provincie Antwerpen. Na zes maanden wordt de werking geëvalueerd om na te gaan of de manier van inzameling vlot verloopt, of de kwaliteit van het ingezamelde materiaal aan de voorwaarden voldoet en hoe het project op een kostenefficiënte manier op ruimere schaal kan toegepast worden. Bij een positieve evaluatie is het de ambitie om dit initiatief uit te breiden naar heel Vlaanderen en België, waarbij op termijn mogelijk ook andere kunststofstromen in bouw- en sloopafval selectief ingezameld en verwerkt kunnen worden.

In een eerste fase hopen de initiatiefnemers zo’n 50 ton snijresten in te zamelen. Het project wordt gecoördineerd door sectororganisatie essenscia PolyMatters en Recydata. Deze spin-off van Valipac, het beheersorganisme voor bedrijfsmatige verpakkingen, voerde ook de voorbereidende haalbaarheidsstudie uit.

Geert Dhaese, Senior Advisor Building & Construction bij essenscia PolyMatters: “Dit is letterlijk bouwen aan de circulaire economie. Producenten van PUR/PIR-isolatieplaten zijn permanent op zoek naar oplossingen om hun materialen meer en beter te recycleren. Met dit project gaan ook snijresten op de werf niet langer verloren, maar krijgen ze een nieuw leven als waardevolle grondstof. Zo zetten we een belangrijke stap in duurzaam produceren: bouwafval niet langer verbranden maar valoriseren. De deelnemende fabrikanten zetten hier vrijwillig hun schouders onder en dragen bovendien ook de kosten van het proefproject. Het illustreert het grote engagement in de sector om van kunststoffen de gangmaker van de circulaire economie te maken.”

Nieuwsbericht van essenscia, 26/10/2023


Feel free to share