Belgische chemie en farma is meest innovatieve van Europa

Nergens in de Europese Unie investeert de chemie- en farmasector naar verhouding zo veel in onderzoek en ontwikkeling als in ons land. Met een R&D-intensiteit van 17,7% – de verhouding tussen O&O-uitgaven en toegevoegde waarde – gaat de Belgische chemie en farma landen als Duitsland, Zweden en Frankrijk vooraf. Dat blijkt uit een analyse van Europese statistieken door sectorfederatie essenscia naar aanleiding van World Science Day op 10 november.

In België is de chemie- en farmasector trouwens goed voor liefst twee derde van alle industriële O&O-investeringen en een derde van alle toegekende patenten. De zoektocht naar een coronavaccin en de nood aan klimaatoplossingen onderstrepen het grote belang van innoverende bedrijven en innovatiesteun door de overheid.

Chemie en life sciences bedrijven hebben vorig jaar in België een recordbedrag van 4,5 miljard euro – of ruim 12 miljoen euro per dag – geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling (intra- en extramuraal). Dat is bijna een verdubbeling in 10 jaar tijd. De sector vertegenwoordigt daarmee twee derde van alle industriële O&O-uitgaven in ons land. Het merendeel van die investeringen kan worden toegeschreven aan de farma en biotech, maar ook de chemie levert een belangrijke bijdrage.

Ook internationaal scoort de sector hoog op het vlak van innovatie. Met een R&D-intensiteit van 17,7% – de verhouding tussen O&O-uitgaven en toegevoegde waarde – laat de Belgische chemie en life sciences sector alle 26 andere landen van de Europese Unie (zonder het Verenigd Koninkrijk) achter zich. Deze gegevens zijn gebaseerd op de intramurale O&O-uitgaven – binnen de bedrijfsmuren, dus uitgezonderd de O&O-uitgaven aan andere partijen – en komen uit de Chemdata-statistieken van de Europese chemiefederatie Cefic.

Bijna 2 uitvindingen per werkdag

De chemie en life sciences sector in België heeft in 2019 ook 466 patenten toegekend gekregen, wat neerkomt op bijna twee uitvindingen per werkdag. De sector is daarmee goed voor een derde van alle Belgische patenten verleend door het European Patent Office (EPO). Het aandeel van chemie en life sciences in het totaal aantal patenten ligt in geen enkel ander land zo hoog.

In absolute aantallen staat ons land in het technologiedomein chemie en life sciences in de top vijf van de Europese Unie (EU 27) en op de elfde plaats wereldwijd, net na China. Naar patentaanvragen per miljoen inwoners prijkt de Belgische chemie en life sciences op de vierde plaats in de wereld. Daarmee is de chemie- en farma-industrie de sterkhouder van de Belgische innovatiekracht.

Helft van onderzoekers is vrouw

Dat uit zich ook in de tewerkstellingscijfers. In de farma- en chemiesector zijn meer dan 11.000 werknemers actief in onderzoek & ontwikkeling. Dat betekent dat 1 op de 8 medewerkers in de sector betrokken zijn bij onderzoeksactiviteiten. Van alle wetenschappelijke onderzoekers die in ons land in de privésector werken, is een kwart aan de slag in de chemie en life sciences. Bijna de helft daarvan zijn vrouwen.

“Nooit eerder investeerden chemie en life sciences bedrijven in ons land zo veel in onderzoek en ontwikkeling. Dat maakt de sector niet alleen de innovatiekampioen van België, maar ook die van de hele Europese Unie. Die innovatie hebben we vandaag meer dan ooit nodig om klimaatoplossingen te vinden en nieuwe medische behandelingen mogelijk te maken. Innovatie maximaal en doelgericht blijven ondersteunen vanuit de overheid is de beste garantie om daartoe te komen. Dat is ook nodig om met ons land de Europese doelstelling te bereiken om 3% van het BBP te investeren in onderzoek en ontwikkeling”, zegt Tine Schaerlaekens, Senior Advisor Innovation Policy bij essenscia.

Nieuwsbericht van essenscia, 09/11/2020


Feel free to share