Op 1 september 2016 was de TSO-opleiding Chemische Procestechnieken een van de slechts zes studierichtingen die pionierden met duaal leren. Na drie jaar proefdraaien gaat duaal leren dit schooljaar definitief van start waarbij het keuzeaanbod intussen is aangegroeid tot zowat 80 studierichtingen. De chemiesector blijft een voortrekkersrol spelen en pleit voor een uitbreiding van deze praktijkgerichte onderwijsvorm naar het hoger onderwijs.
Dankzij de intensieve praktijkervaring in een hoogtechnologische werkomgeving is duaal leren in de studierichting Chemische Procestechnieken een waardevolle manier om jong talent optimaal voor te bereiden op een job als procesoperator, al jarenlang een veelgevraagd profiel in de chemiesector. Het is de ideale mix tussen leren op de werkvloer en leren op de schoolbanken. De voorbije jaren hebben al bijna 200 TSO-leerlingen voor duaal leren in Chemische Procestechnieken gekozen.
De jarenlange inspanningen van de sector om samen met bedrijven, scholen en vakbonden duaal leren uit te bouwen tot een hoogwaardige opleidingsmethodiek werpen dus hun vruchten af. Dit schooljaar starten 165 leerlingen in Chemische Procestechnieken, het op een na hoogste aantal ooit. Daarvan kozen er 63 voor duaal leren en 102 voor het klassieke opleidingstraject. Het gaat om voorlopige cijfers omdat de inschrijvingsperiode in bepaalde scholen nog niet is afgesloten.
Met KTA Da Vinci Edegem en het Sint-Jozefinstituut Bokrijk zijn er twee nieuwe scholen die duaal leren in Chemische Procestechnieken voor het eerst aanbieden. Ook het aantal sectorbedrijven dat jongeren opleidt op de werkvloer stijgt jaar na jaar. Dit schooljaar kunnen leerlingen voor hun duale opleiding al kiezen tussen 30 productievestigingen verspreid over Vlaanderen. De ondernemingen stelden zich vandaag aan de jongeren voor tijdens een speciaal kick-off event in Antwerpen dat werd georganiseerd in samenwerking met Co-valent, het paritaire en sectorale vormingsfonds.
De chemiesector gelooft sterk in het groeipotentieel van duaal leren en wil doorgroeien naar 100 duale leerlingen per schooljaar. De reden ligt voor de hand. Chemie- en farmabedrijven hebben momenteel ongeveer 1.500 vacatures. Vier op de tien van die jobs zijn bestemd voor technisch TSO-talent. De uitdaging blijft dus om meer jongeren warm te maken voor een job in de sector.
Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “We zien duaal leren als de onderwijsvorm van de toekomst. Niet alleen voor chemie, maar ook voor kunststoffen en farma. Voor veel jongeren is dit effectief een springplank naar een job. Duaal leren heeft nog veel groeimarge, maar dan moeten we het in meer scholen kunnen aanbieden om meer leerlingen aan te trekken. We blijven ook pleiten voor een uitbreiding van duaal leren of werkplekleren naar het hoger onderwijs. Ons Avogadro-project voor professionele bachelors chemie kan daarvoor als model dienen.”
Deelnemende scholen in duaal leren: Don Bosco Haacht, KTA Da Vinci Edegem, PITO Stabroek, Sint-Carolus Sint-Niklaas, Sint-Jozefinstituut Bokrijk en Technisch Heilig-Hartinstituut Tessenderlo.
Deelnemende bedrijven: Agfa-Gevaert, BASF Antwerpen, Bayer, Borealis, Chevron Phillips, Covestro, Datwyler Pharma Packaging, DowDuPont, Eastman, EuroChem, Evonik, ExxonMobil, Indaver, INEOS Oxide, INEOS Styrolution, JSR Micro, Kaneka, LANXESS, Nippon Shokubai, Prayon, Sanofi, Sumitomo Bakelite Europe, SVEX, Tessenderlo Kerley, Trinseo en Vynova. Bij bepaalde bedrijven gaat het om meerdere productievestigingen op verschillende locaties.
Nieuwsbericht van essenscia, 06/09/2019
EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety
Demand for machine tools has stalled
Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops
Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes
Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia
31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)
15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)
08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)