In de pers en op sociale media wordt de bal vaak misgeslagen als het over robots gaat omdat men deze machines onterecht een te hoge autonomie en bijna menselijk denkvermogen toedicht. Maar ondertussen staat de technologie niet stil, en dit beeld zou zelfs de meest nuchtere techneuten kunnen wakker schudden over wat er ons misschien nog te wachten staat.
Stel je voor dat het binnen enkele jaren in fabrieken heel normaal is om het soort robots uit deze video tegen te komen. Het is een beeld dat aan het denken zet en, laat ons wel wezen, behoorlijk angstaanjagend is.
De video komt van Boston Dynamics, een spin-off van het Massachusetts Institute of Technology die intussen overgenomen is door Google. Het bedrijf ontwerpt en bouwt robots die bewegen zoals dieren. Maar in tegenstelling tot de meeste projecten in dat genre, is het opzet van Boston Dynamics zeer pragmatisch en doelgericht. Het doel is robots te maken die de flexibiliteit hebben die nodig is voor gevarieerde opdrachten in toepassingen als surveillance, ontmijning en maintenance.
De interesse van Google in het bedrijf heeft ook een merkwaardig kantje, want terwijl wij in de industrie praten over de toenemende digitalisering van de productie, doet zich in de IT-wereld een tegengestelde beweging voor waarbij een connectie naar de reële wereld gemaakt wordt om evoluties in artificiële intelligentie te kunnen “materialiseren”.
Dat materialiseren leidt tot de bouw van robots en naarmate men de machines meer flexibiliteit en efficiëntie wil geven komt men steeds dichter bij de concepten die in de natuur door evolutie en natuurlijke selectie ook de vorm van mensen en dieren bepaald hebben.
De demonstratie in bovenstaande video is allicht precies dat – een demonstratie. Maar de gedachte dat we ooit omringd kunnen worden door dergelijke wezens is behoorlijk angstaanjagend. Zeker wanneer de machines in staat zijn om, zoals in de video, elkaar te helpen. Het gebruik van neurale netwerken voor de creatie van dit soort intelligentie zou zelfs betekenen dat wij mensen niet meer precies kunnen achterhalen hoe en waarom die dingen de dingen doen die ze doen.
(Correctie: Boston Dynamics is niet langer onderdeel van Google. In 2017 werd het bedrijf overgenomen door SoftBank)
© Productivity.be, 13/02/2018, Tekst: Erwin Vanvuchelen
EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety
Demand for machine tools has stalled
Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops
Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes
Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia
19/11 - 22/11: Formnext, Frankfurt am Main (D)
31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)
15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)
08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)