GM opent Additive Industrialization Center

3D printen lijkt een nieuwe adem te vinden nu steeds meer autofabrikanten zich profileren op het gebruik van de technologie. General Motors kondigde in december aan dat het zijn expertise inzake 3D printen samenbrengt in een nieuw Additive Industrialization Center dat zal instaan voor het ontwikkelen van prototypes, assemblagetools en ook productieonderdelen.

Het nieuwe Additive Industrialization Center van General Motors telt 24 3D printers waarmee zowel producten in kunststof als componenten in metaal gemaakt kunnen worden. Daarbij worden verschillende technologieën ingezet, zoals Selective Laser Sintering (SLS), Selective Laser Melting (SLM), Multi-Jet Fusion en Fused Deposition Modeling (FDM).

GM zegt in een persbericht dat 3D printen een belangrijke rol zal spelen in zijn doelstelling om een meer flexibel en innovatief bedrijf te worden. Het nieuwe technologiecentrum zal samenwerken met andere divisies in de groep zodat de technologie een integraal onderdeel wordt van de manier van werken binnen GM.

De nadruk bij het gebruik van 3D printen ligt momenteel vooral op het bouwen van functionele prototypes en tooling die gebruikt wordt in de assemblage. Voor de nieuwe CT4-V Blackwing en CT5-V Blackwing modellen van het merk Cadillac gaat GM het 3D printen voor het eerst ook in de productie inzetten. Onder meer het embleem op de versnellingspook en een paar kanalen van het HVAC-systeem zullen in serie gemaakt worden met additive manufacturing.

In de toekomst moet dat leiden tot de mogelijkheid om bepaalde componenten meer te personaliseren. GM ziet ook potentieel in het gebruik van 3D printen voor de reproductie van onderdelen voor oudere modellen.

© Productivity.be, 05/01/2021


Feel free to share