PolyConnect Recycling helpt steden en gemeenten om kunststof leidingen circulair in te zetten

Meer gebruikte kunststof leidingen en fittingen inzamelen om ze te kunnen recycleren tot nieuwe hoogwaardige producten. Dat is de doelstelling van PolyConnect Recycling, een initiatief van zeven producenten van kunststof leidingsystemen verenigd onder PolyConnect, dat deel uitmaakt van essenscia, de Belgische sectorfederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences.

Dit vrijwillig inzamelsysteem wordt vandaag opnieuw in de kijker gezet ter gelegenheid van de VLARIO-dag in Antwerp Expo, het jaarlijkse evenement van het overlegplatform en kenniscentrum voor het beheer van hemelwater en afvalwater in Vlaanderen.

Onder het motto “Burgemeester, geef onze buizen terug aub” richt PolyConnect Recycling zich tot steden en gemeenten om de kunststof leidingen die zich onder de grond bevinden, en niet meer gebruikt worden, in te zamelen voor recyclage. Ook aannemers, nutsbedrijven en rioolbeheerders kunnen een beroep doen op deze gratis dienstverlening. Via PolyConnect Recycling kunnen zij een inzamelcontainer op werven, technische terreinen of recyclageparken aanvragen. Daarnaast kunnen ze terecht op tien vaste inzamellocaties verspreid over heel België.

PolyConnect Recycling wil extra inspanningen leveren om de kunststof kringloop te sluiten. Een eerste stap is de vrijwillige inzameling van snijresten van kunststof leidingen op werven. In een volgende stap willen de initiatiefnemers alle gebruikers – zowel publiek als privé – aansporen om kunststof leidingen die niet meer gebruikt worden effectief terug op te graven in plaats van ze in de grond te laten zitten. Op die manier kunnen ze gerecycleerd worden tot nieuwe hoogwaardige kunststof leidingen.

Geert Dhaese, senior advisor building & construction bij essenscia: “Vandaag wordt slechts 5% van alle ongebruikte kunststof leidingen die zich onder de grond bevinden ingezameld voor hergebruik. Nochtans kunnen deze leidingsystemen relatief makkelijk tot wel zeven keer opnieuw worden gerecycleerd tot nieuwe producten. Het potentieel is dus enorm. Door steden, gemeenten, nutsbedrijven en andere organisaties te stimuleren om dat inzamelpercentage gevoelig te verhogen, willen we gezamenlijk bijdragen tot circulair bouwen en een circulaire economie.”

PolyConnect is een initiatief van zeven Belgische producenten van kunststof leidingsystemen: BSI, Dyka, GF Piping Systems, Kabelwerk Eupen, Martens Kunststoffen, Pipelife en Wavin. Via PolyConnect willen ze inspelen op de uitdagingen binnen een circulaire economie en de veelzijdigheid en flexibiliteit van kunststof leidingsystemen in de kijker zetten. PolyConnect maakt integraal deel uit van essenscia PolyMatters, de kunststoffendivisie van sectorfederatie essenscia.

Nieuwsbericht van essenscia, 28/03/2023


Feel free to share