Nieuwe UR cobot tot 65% sneller

Op het eerste zicht ziet hij er misschien niet zo anders uit, maar met de nieuwe UR20 die op de vakbeurs Automatica in München werd voorgesteld, heeft Universal Robots de eerste van een compleet nieuwe reeks cobots voorgesteld. Dankzij een sterke focus op het maximaliseren van capaciteit en throughput wordt het verschil in performantie tussen cobots en klassieke robots steeds kleiner.

De nieuwe UR20 is met een hefkracht van 20 kg en een reikwijdte van 1750 mm de grootste collaborative robot tot nu toe van Universal Robots.

Bij de voorstelling van de nieuwe machine wees president Kim Povlsen nog eens op de belangrijke rol die cobots kunnen spelen in de uitdagingen waarmee industriële bedrijven vandaag geconfronteerd worden. Uit eigen onderzoek leert het bedrijf dat wereldwijd meer dan 22 miljoen mensen jobs hebben waarvan een deel van de taken geautomatiseerd kan worden. Die automatisering kan dus een oplossing zijn voor de moeilijke zoektocht naar personeel, vooral voor jobs met veel repetitieve taken.

De nieuwe, grote UR20 breidt het aantal toepassingen waarin cobots ingezet kunnen worden, aanzienlijk uit. Het belangrijkste nieuws tijdens de voorstelling was echter dat Universal Robots met de UR20 een compleet nieuwe generatie van cobots lanceert waarbij het design volledig vernieuwd werd teneinde de machines een stuk performanter te maken.

Zo werd een beroep gedaan op principes van “lightweight design” om de robots tegelijk lichter te maken maar ook hun stijfheid te verhogen. Ook de scharnierpunten werden opnieuw ontworpen om krachtiger en sneller te zijn dan bij de vorige generatie. De rotatie van de scharnierpunten kan nu tot 65% sneller. Het koppel in de voet kan maar liefst 700 Nm bedragen.

Dankzij dit soort verbeteringen kan de capaciteit van de robot aanzienlijk verhoogd worden omdat het bottlenecks in specifieke toepassingen kan wegnemen. Bij paletisering, bijvoorbeeld, kon het zijn dat in het verleden bij elke cyclus gewacht moest worden op het draaien van de pols om een doos te oriënteren. In het nieuwe opzet zal een dergelijke stap aanzienlijk minder tijd vergen.

Dat wil daarom niet per sé zeggen dat de robot in het algemeen ook sneller zal bewegen. In dat verband hangt veel af van de risicoanalyse en de beperkingen die nodig zijn om de samenwerking tussen mens en machine veilig te houden. Dat de robot zelf een stuk lichter geworden is, biedt hierin wat extra ruimte, maar uiteindelijk is het de beoordeling van de applicatie in zijn geheel die hierover uitsluitsel moet geven. Net als bij de vorige varianten voorziet de sturing in een aantal modi die de robot toelaat om sneller te werken wanneer er niemand in de buurt is en zijn snelheid aan te passen wanneer dat wel het geval is. Met behulp van een laser scanner die de omgeving bewaakt, kan dan bepaald worden welke modus op elk moment van toepassing is.

© Productivity.be, 22/06/2022


Feel free to share