Industrie verkleint footprint door circulair onderhoud

Tijdens het eindevent Circulair Onderhoud op 15 november 2022 denken asset owners, service providers binnen de procesindustrie na over het verkleinen van de gezamenlijke footprint. Velen denken door recycling een waardevolle bijdrage te leveren aan het milieu. De industrie wil juist aan de voorkant een bijdrage leveren door slim, niet alleen na te denken over het hergebruiken, maar ook over de functie en duurzaamheid van materialen te overwegen.

Iedereen die geïnteresseerd is in Circulair Onderhoud is welkom om fysiek of online deel te nemen aan ons slotevent op 15 november aanstaande.

Het model van een Circulaire Economie is opgezet om de gehele footprint van onze samenleving op onze planeet terug te dringen. Simpel gezegd: met onze huidige lineair economie plunderen we in hoog tempo alle natuurlijke bronnen op deze planeet. Of het nu gaat om olie, goud, zoet water of om exotische Indium, we zijn het zo snel aan het opmaken dat binnen korte of middellange termijn alles verbruikt is, als we de zaken niet anders gaan aanpakken. Veel mensen denken dat het recyclen van materialen de oplossing is en de vertaling van Circulaire Economie. Dit is echter niet het geval. Recycling is pas een laatste redmiddel. Alles begint bij het nadenken of je iets überhaupt wel nodig hebt. Als je het dan nodig hebt, moet je je afvragen hoe je het zodanig kan ontwerpen dat het een zo lang mogelijke levensduur heeft in zijn oorspronkelijke vorm en functie. Gedurende de middag zullen onze projectpartners een korte uiteenzetting geven van de behaalde eindresultaten.

Tijdens deze middag zal Harald Heyvaert van MGH een toelichting geven op het vraagstuk gaan we de tandwielkast vernieuwen versus repareren en wat voor effect heeft dit op onze CO2 foodprint. Daarna zal Jochen Vincke van PwC een toelichting geven op de trends in sustainability, sustainable manufacturing en de nieuwe Europese richtlijn voor duurzaamheidsrapportage door ondernemingen.

De dag zal afgesloten worden door Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland.

Innovatie in Circulair Onderhoud

Kennis- en innovatienetwerk KicMPi en de Belgian Maintenance Assosiation (Bemas) werken in het Interreg project “Circulair Onderhoud” met bedrijven als Yara Sluiskil en Dow Chemical, Evonik, onderwijsinstelling “HZ University of Applied Sciences” en Universiteit Gent samen om de materiaal-footprint van de procesindustrie in Zuid-Nederland en Vlaanderen te verkleinen. Gezamenlijk zoeken zij innovatieve oplossingen voor praktische vraagstukken in samenwerking met MKB/KMO bedrijven, zoals het voorkomen van reparaties en duurzaam hergebruik van apparatuur.

Aanmelden jaarevent

Het jaarevent vindt plaats op 15 november 2022 van 13:30 uur – 17:00 uur op de CO3 Campus, Zeelandlaan 2 in Terneuzen. Bezoekers kunnen ook via een online verbinding deelnemen.

www.kicmpi.com/slotevent-interreg-project-circulair-onderhoud

Nieuwsbericht van BEMAS, 10/10/2022


Feel free to share

Newsletter

News

Gartner Identifies the Top Cybersecurity Trends for 2024

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: €150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)