Brokkenparcours buitenlandse levering mondmaskers getuigt van gebrek aan respect voor Belgische industrie

Van de beloofde 15 miljoen mondmaskers heeft de Luxemburgse firma Avrox er gisteren, op de uiterlijke leveringsdatum, amper 1,5 miljoen geleverd. Dat is een tiende van de oorspronkelijke bestelling. Daarmee krijgt de beslissing van de federale regering om zo’n belangrijk order voor de volksgezondheid te gunnen aan een onbekend buitenlands postbusbedrijf een wrange nasmaak.

De strikte leveringstermijn was een doorslaggevend argument in de beoordeling van de offertes, maar die deadline blijkt nu een maat voor niets. Heel wat Belgische textiel-, confectie- en kunststofbedrijven voelen zich daardoor voor schut gezet en ervaren dit als een gebrek aan respect voor de Belgische industriële expertise.

Begin deze maand plaatste het Belgische leger in opdracht van de Nationale Veiligheidsraad een bestelling van 18 miljoen stoffen mondmaskers. Vijftien miljoen stuks, of het merendeel van dit miljoenenorder, ging naar Avrox, een postbusbedrijf uit Luxemburg zonder bewezen expertise in de fabricatie of distributie van medische beschermkledij. De Gentse modefabrikant Tweeds & Cotton mocht de overige 3 miljoen mondmaskers leveren.

Heel wat andere Belgische bedrijven uit de textiel-, confectie- en kunststoffenindustrie hadden ook offertes ingediend, maar kregen het deksel op de neus. De bijzonder krappe timing bleek daarbij het voornaamste struikelblok. Achteraf blijkt die deadline echter vooral verspilde tijd, want 90% van de beloofde levering komt simpelweg te laat. Dat is een kaakslag voor alle bedrijven die daardoor bij de toewijzing van de opdracht uit de boot vielen.

Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder essenscia, sectorfederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences: “Deze mondmaskersaga ligt onze productiebedrijven zwaar op de maag. Er lagen meerdere voorstellen op tafel voor mondmaskers 100% ‘made in Belgium’, waarmee de regering de lokale tewerkstelling in deze economisch zware tijden zou steunen. Dit is een miskenning van de gespecialiseerde kennis en expertise van de Belgische industrie, en dat in een periode waarin de lokale verankering van essentiële industriële productieketens hoog op de politieke agenda staat. We pleiten zeker niet voor protectionisme, en bij dergelijke aanbestedingen zijn er altijd meer verliezers dan winnaars, maar de manier waarop dit dossier verloopt noodzaakt ons om stevig op onze Belgische strepen te staan.”

Fa Quix, directeur-generaal Fedustria, sectorfederatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie:“We mogen niet vergeten dat de hele mondmaskersaga is ontstaan omdat men vastgesteld had dat er in België geen productie van mondmaskers (meer) aanwezig was. En men bijgevolg aangewezen was op import. Precies om van die importafhankelijkheid af te geraken, werd door de regering aangedrongen op het heropbouwen van de productie van mondmaskers in eigen land. Nu die productiecapaciteit er dankzij de flexibiliteit van heel wat ondernemers opnieuw is, kiest België quasi volledig voor import. Zo vloeit bijna 40 miljoen euro belastinggeld naar het buitenland, terwijl de Belgische fabrikanten in de kou blijven staan, en de burger blijft wachten op zijn (stoffen) mondmaskers.”

Sectorfederaties essenscia en Fedustria staan open voor constructief overleg en dringen aan op een snel onderhoud met de bevoegde minister van Defensie Philippe Goffin.

Nieuwsbericht van essenscia, 25/05/2020


Feel free to share