De Watergroep wint de Asset Performance 4.0 Award

Vanavond heeft BEMAS, de Belgian Maintenance Association, de vierde Asset Performance 4.0 Award uitgereikt tijdens de Asset Performance Conferentie. Van de 8 deelnemers werd er één live in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen gekroond tot winnaar: de Watergroep. ArcelorMittal ging aan de haal met de publieksprijs.

Tijdens de awardshow presenteerde Olivier Noterdaeme, Global co-leader digital and analytics in Manufacturing & Supply Chain en Co-leader of QuantumBlack AI bij McKinsey, een inspirerende keynote over de impact van generatieve AI. Olivier nam de aanwezigen mee in de wereld van AI, wat het betekent in de context van assetprestaties en hoe het een aanvulling is op meer traditionele Machine Learning en digitale oplossingen voor het vastleggen van waarde in productie.

8 sterke kandidaten

Dit jaar namen maar liefst 8 kandidaten deel aan de Asset Performance 4.0 Award. Zij presenteerden hun uitgebreide cases tijdens de Asset Performance Conferentie van BEMAS. ArcelorMittal had het over hun VR 3D-kraansimulator die medewerkers op een kwalitatieve manier kan opleiden tot kraanmachinist. Beaulieu International Group presenteerde hun project met SAP CMMS voor een innovatieve benadering van onderhoud. De Watergroep lichtte toe hoe ze proactief waterlekkages kunnen detecteren dankzij sensoren. Vinçotte vertelde over het L.i.F.T.-plan, een digitale transformatie met meerdere gecoördineerde projecten, waarvan er één werd beheerd door de innovatieteams die zich richtten op de ontwikkeling van robotica- en automatiseringsoplossingen. De case van water-link ging over de implementatie van digitale watermeters gekoppeld aan een IoT-platform. Maar ook het internationale toneel was vertegenwoordigd: De stad Dubai bracht hun case over de Clean City Index, Saudi Aramco had het over hun Live Performance SEEQ Dashboard, en US Steel uit Kosice deed hun recente onderhoudstransformatie uit de doeken. Alle informatie over de deelnemende cases vind je hier.

ArcelorMittal kaapt publieksprijs weg

Het publiek verkoos ArcelorMittal met hun VR 3D-kraansimulator tot favoriet. De jury vond dit ook een goede keuze: “ArcelorMittal toonde een transformatieverhaal, waarin veiligheid en kwaliteit blijven primeren als belangrijkste business drivers. In de complexe wereld van staalproductie is Virtual Reality weldegelijk een sterk hulpmiddel om de competenties op termijn op te bouwen en te borgen. Zo kan ArcelorMittal ook de performantie en veiligheid van operations verbeteren, want kranen worden voortdurend ingezet in het productieproces.”

En de winnaar is … De Watergroep

De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen, wordt geconfronteerd met vele uitdagingen, o.a. door de droge zomers en klimaatverandering in Europa. In de strijd voor waterbesparing, is het “Leakie”-programma geïntroduceerd. Het bedrijf heeft 400 nieuwe debiet- en druksensoren geïnstalleerd en 300 bestaande dataloggers vervangen. De sensoren maken het mogelijk om lekken - ook onzichtbare - efficiënt op te sporen en te repareren, waardoor waterverlies wordt beperkt en gevolgschade wordt geminimaliseerd. Bovendien wordt de verzamelde data verwerkt door zelflerende algoritmen in een ultramodern datawarehouse, waardoor een snellere en nauwkeurigere lekdetectie mogelijk is, wat het werk van de lekdetectieteams efficiënter maakt.

Juryvoorzitter Marc Eyckmans, Knowledge and Innovation Manager bij Engie EMS en voormalig winnaar van de Award, spreekt lovende woorden over deze case: “De Watergroep presenteerde een transformatieproject op lange termijn. Het is vooral indrukwekkend hoe ze iedereen bij De Watergroep rond de tafel hebben gekregen. Zoals ze zelf zeggen: Iedereen is Leakie.” De Watergroep identificeerde verschillende specifieke domeinen om op te focussen: sensor engineering en modellering, data-analyse, en ook maintenance management om de juiste prioriteiten te kunnen stellen. “Je merkt dat het hele plaatje klopt,” concludeert Marc. “Het beleid is tot in de kleinste puntjes van het bedrijf doorgevoerd.”

BEMAS-directeur Wim voegt nog toe: “Deze case sluit ook perfect aan bij het 5.0-verhaal. De mindset van De Watergroep is heel human-centric, want ze betrekken hun medewerkers enorm bij dit verhaal. Daarnaast komt ook sustainability enorm naar voren: water is een schaars goed geworden. Door lekken proactief op te sporen, zorgen ze voor waterbesparing. Ten slotte focussen ze ook op resilience. In feite maken ze het waternet veerkrachtiger voor de uitdagingen die op ons afkomen door long-term reinvestment planning op een datagedreven manier. In het kort kunnen we dus wel stellen dat ze deze 4.0 award verheffen tot een echte 5.0 award.”

Nieuwsbericht van BEMAS, 25/10/2023


Feel free to share

Newsletter

News

New Ha-VIS eCon switches for robust single pair Ethernet

OPC UA connects the industry to the Metaverse

SPE and IO-Link: JUMO as a Solution Provider with the Best of Both Worlds for the Customer

Lack of ambition and attention risks making electricity grids the weak link in clean energy transitions

Startup without waiting

A future-proof way of connecting IT and OT systems


Agenda

31/01/24 - 02/02/24: Indumation.be, Kortrijk Xpo (B)

20/03/24 - 21/03/24: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03/24 - 21/03/24: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03/24 - 28/03/24: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04/24 - 26/04/24: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05/24 - 16/05/24: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05/24 - 16/05/24: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05/24: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06/24 - 06/06/24: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06/24 - 14/06/24: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09/24 - 19/09/24: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)