Meer dan 50 chemie- en farmabedrijven stappen in sectoraal actieplan om minder water te verbruiken

Ruim 50 bedrijven uit de chemie en life sciences starten vandaag met een eenjarig project om na te gaan hoe ze nog meer water kunnen besparen en hergebruiken. Met dit ‘Lerend Netwerk Water’ wil sectorfederatie essenscia vlaanderen ondernemingen intensief begeleiden en helpen om via actieplannen en wateraudits hun besparingspotentieel in kaart te brengen en het waterverbruik verder terug te dringen.

Tegen september volgend jaar wil de sector op basis van die resultaten met een concreet engagement voor waterbesparing komen. Het vrijwillige initiatief sluit hiermee aan op de doelstellingen van de recent aangekondigde Blue Deal waarmee de Vlaamse regering voluit inzet op circulair watergebruik.

Bedrijven in de sector van de chemie en life sciences hebben tussen 2007 en 2017 het specifieke verbruik van drink- en grondwater per productievolume met liefst 35% teruggedrongen. De sector produceert dus meer met minder water. Dat zijn goede resultaten, maar door de toenemende droogteproblematiek wil de sector – met een jaarlijks verbruik van 907 miljoen m³ een belangrijke industriële watergebruiker – nog meer water besparen.

Daarom start sectorfederatie essenscia vlaanderen vandaag met een ‘Lerend Netwerk Water’. Onder begeleiding van ingenieursbureau Sweco zullen bedrijven actieplannen opstellen voor waterbesparing en circulair watergebruik. Deelnemende bedrijven voeren ook een wateraudit uit die het besparingspotentieel op korte en lange termijn in kaart brengt en ze kunnen leren van de goede praktijkvoorbeelden van sectorgenoten. Dit moet tegen september 2021 leiden tot een concreet sectorengagement met streefdoelen voor waterbesparing.

Koelwater en grondstof

In de chemie en life sciences is bijna 90% van het watergebruik oppervlaktewater, bijvoorbeeld uit rivieren. Dat wordt hoofdzakelijk als koelwater gebruikt om de veiligheid van industriële processen te garanderen. Nadien wordt dit onvervuilde koelwater opnieuw in de oppervlaktewaterbron geloosd. Dit water gaat dus niet verloren. Amper 6% van het sectorale watergebruik is drinkwater. Water dient in de sector ook als grondstof, bijvoorbeeld voor geneesmiddelen, verven, ontsmettingsproducten, schoonmaakmiddelen of cosmetica.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is verheugd met het initiatief vanuit de sector: “Met onze Blue Deal voeren we de strijd tegen droogte en waterschaarste sterk op. We zien de industrie daarbij als deel van de oplossing en willen samen met hen van circulair watergebruik de regel maken. Dit initiatief past daar perfect in. Het toont aan dat de chemie- en farmabedrijven beseffen dat ook zij hier een verantwoordelijkheid in hebben én die handschoen ook durven opnemen. Dat zij mee een voortrekkersrol opnemen is een opsteker voor de verdere uitvoering van de Blue Deal.”

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “De droogteproblematiek van de voorbije jaren maakt duidelijk dat elke druppel telt. Voor de chemie- en farmasector is water een cruciale schakel in het productieproces. Mogelijke watertekorten zouden dan ook verregaande economische en financiële gevolgen hebben. De sector doet daarom al jaren inspanningen om het gebruik van drink- en grondwater fors terug te dringen. Met dit initiatief willen we op dat positieve elan verdergaan en de hand reiken aan de Vlaamse regering om samen te werken aan de Blue Deal voor circulair watergebruik.”

Nieuwsbericht van essenscia, 17/09/2020


Feel free to share