10 actiepunten om internationaal innovatie- en groeipotentieel Belgische biotechsector maximaal te benutten

Ter gelegenheid van haar jaarevent, “Agility, Belgian biotech’s booster” – dat door de coronamaatregelen via online livestreaming werd uitgezonden met deelname van onder meer federaal minister Philippe De Backer – schuift bio.be/essenscia, de sectorfederatie van de life sciences en biotechnologie, 10 actiepunten naar voor om de biotechsector stevig in België te verankeren en haar internationale concurrentiekracht te versterken.

De Belgische biotech geniet wereldwijd een sterke reputatie en de coronacrisis heeft de maatschappelijke meerwaarde van de Belgische biotech en biofarma nogmaals aangetoond. Dit is hét moment om het internationale innovatie- en groeipotentieel van de sector te maximaliseren.

In België werken meer dan 300 biotech- en farmabedrijven aan tal van innovaties op het vlak van gezondheidszorg, duurzame landbouw en bio-economie. Daarvoor stellen ze zo’n 30.000 mensen tewerk. De uitgaven in onderzoek en ontwikkeling zijn de voorbije 10 jaar meer dan verdubbeld, tot 4 miljard euro. Ons land heeft dan ook een uniek biotech-ecosysteem uitgebouwd met heel wat interactie tussen universiteiten, onderzoekscentra, internationale ondernemingen, KMO’s, en publieke en private investeerders.

De meerwaarde van dit innovatieve ecosysteem is door de coronacrisis nog maar eens aangetoond. De sector heeft zich weerbaar en wendbaar opgesteld om de capaciteit van coronatesten op te drijven en om vaccins en behandelingen te ontwikkelen en te produceren. Het is tijd om die veerkracht te gebruiken om de lat hoger te leggen en de komende jaren fors te investeren in de verdere versterking van het industriële weefsel van de Belgische biotechnologie.

“Met de Belgische biotech rijden we op kop, maar moeten de koers nog winnen. Hoe? Door beloftevolle nieuwe technologieën succesvol op te schalen naar industrieel niveau en ze zo langdurig in België te verankeren. Daartoe stellen we 10 concrete actiepunten voor binnen 3 domeinen: meer inzetten op innovatie en industriële productie, de huidige regelgeving vereenvoudigen en beter afstemmen op biotechnologische ontwikkelingen, en ons land slim positioneren binnen Europa door bijvoorbeeld de logistiek te verbeteren en te zorgen voor een hoge instroom aan STEM-talent. We hebben daarom nood aan een permanente en gestructureerde dialoog met de toekomstige federale regering en de regionale overheden”, stelt Tineke Van hooland, adjunct-secretaris-generaal van bio.be/essenscia.

Tijdens het digitale jaarevent van bio.be/essenscia, dat vandaag werd georganiseerd in aanloop naar de Europese Biotechweek, werd er uitvoerig ingegaan op deze actiepunten. Ook federaal minister Philippe De Backer, bevoegd voor de Taskforce Covid-19, deelde tijdens de live webinar zijn visie op de sector. Met ook de deelname van bedrijven als Ablynx, Argenx, Kaneka Eurogentec, Mithra, Novasep en Takeda bood dit digitale evenement een unieke inkijk in de troeven van de Belgische biotechnologie.

“De biotechsector in ons land heeft vele troeven. Dankzij dit sterke ecosysteem hebben we de voorbije maanden de COVID-19 testcapaciteit enorm kunnen opdrijven. Ik ben dan ook blij om te horen dat er nog heel wat veelbelovende nieuwe technologieën met een Belgische biotechstempel in de startblokken staan. Een open dialoog met de regering moet toelaten om het groeipotentieel van deze sector ten volle te benutten”, zegt federaal minister Philippe De Backer.

“We moeten alles op alles zetten om de biotechnologie in België te verankeren. We staan aan de internationale top voor cel- en gentherapie, immunotherapie en vaccinproductie. Maar we moeten opletten voor landen binnen en buiten Europa die de coronacrisis aangrijpen om hun industrieel weefsel te versterken door fors te investeren in innovatie en productie. Samen met de beleidsmakers moeten we het juiste investerings- en innovatieklimaat scheppen om de Belgische biotech in eigen land verder te laten groeien”, besluit Geoffrey Pot, voorzitter van bio.be/essenscia.

10 actiepunten voor de Belgische biotech

1. Talent – Investeren in praktijkgericht STEM-onderwijs met aandacht voor specifieke opleidingen in digitalisering zoals data scientist. Inzetten op levenslang leren via de sectorale opleidingscentra ViTalent en Cefochim, in samenwerking met VDAB, Actiris en Forem.

2. Innovatie – Fiscale R&D-steun blijft ontzettend belangrijk en dit doorheen de hele innovatieketen.

3. Financiering – Aandacht voor financieringsmechanismen voor industriële opschaling en de beschikbaarheid van fondsen voor risicokapitaal om beloftevolle start-ups en scale-ups te laten doorgroeien tot industriële productie.

4. Logistiek – Verzekeren dat België een logistieke draaischijf blijft voor biofarma in Europa door nog meer in te zetten op logistieke koelketens en state-of-the-art infrastructuur.

5. Wetgeving – De Belgische wetgeving inzake bioproductie vereenvoudigen, bijvoorbeeld voor geneesmiddelen voor geavanceerde therapie (ATMP of Advanced Therapy Medicinal Products). De toegang tot celmateriaal en menselijke weefsels is essentieel voor de biotech gericht op gezondheidszorg.

6. Ecosysteem – De biotechnologie in ons land steunt op een innovatief ecosysteem van bedrijven, onderzoekscentra, KMO’s en universiteiten. Hen blijven ondersteunen met publiek-private investeringen zal de doorbraak van nieuwe technologieën en therapieën versnellen.

7. Administratieve vereenvoudiging - Streef bij innovatiesteun naar een eenvoudige regelgeving die transparant en toegankelijk is voor de vele startups en scale-ups in de sector.

8. Gebaseerd op wetenschap – Geef voorrang aan het innovatieprincipe en zet geen rem op vooruitstrevende technologieën. Zo kan ons land ook zijn Europese koppositie behouden inzake (pre)klinische studies.

9. Europa – Speel met de federale en regionale overheden eensgezind een voortrekkersrol op het vlak van het Europese biotechbeleid.

10. Internationaal ondernemen – Zet de troeven van de Belgische biotechnologie internationaal in de kijker op staatbezoeken en economische handelsmissies, om nieuwe markten en investeerders aan te boren.

Nieuwsbericht van essenscia, 21/09/2020


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)