3D printen brengt revolutie in gieterijwereld

Wie een grote vormvrijheid wil, komt dezer dagen al snel bij 3D printen terecht, maar de afgelopen 5000 jaar was er nog een andere technologie die zeer uitgesproken hetzelfde voordeel bood, namelijk investeringsgieten. Het Duitse SchŁbel Primeparts heeft die twee technologieŽn nu gecombineerd in een proces dat het zelf AddCasting noemt.

Het proces van SchŁbel PrimeParts wordt naar voor geschoven door Leichtbau BW, een vereniging uit Baden-Wuerttemberg die het gebruik van lichtgewicht materialen promoot. De vereniging is elk jaar nadrukkelijk aanwezig op de Hannover Messe en publiceert onder de noemer ThinKing ook elke maand een innovatie op het vlak van lichtgewicht materialen.

Vaak gaat het in die innovaties over de materialen zelf en hoe ze gebruikt worden Ė bijvoorbeeld het creŽren van een honingraatstructuur om een licht materiaal sterker te maken. Maar even goed kan het gaan over processen en productiemethodes.

3D printen is een technologie die in lichtgewichtconstructies vaak toegepast wordt omdat ze toelaat om holle structuren te maken en ook op andere creatieve manieren vormen te creŽren die met een minimum aan materiaal de gewenste producteigenschappen op het vlak van bijvoorbeeld sterkte en stijfheid opleveren.

Model in kunststof

Voor kunststoffen is dat allemaal goed en wel maar eens men met metalen aan de slag wil, stelt 3D printen toch nog steeds heel wat praktische bezwaren. 3D printen in metaal is een traag proces en voor grote componenten ook behoorlijk duur. Bovendien vereist de techniek veel nabewerking als men producten met een mooi oppervlak wil.

Het AddCasting procedť biedt hierop een antwoord door componenten in metaal te maken door middel van Investeringsgieten. Maar in plaats van een model in was te gebruiken als uitgangspunt voor het maken van een mal, gebruikt men een model in kunststof dat gemaakt is met een 3D printer. De methode heeft hierdoor een vormvrijheid die volledig gelijkaardig is aan het 3D printen in metaal maar aangezien het printen in kunststof verloopt, kan dat proces veel sneller.

De foto hieronder toont een model in kunststof gemaakt op een 3D printer. Eens de mal voor het investeringsgieten hierop aangebracht is, kan men het kunststof smelten en de holte in de mal gebruiken om het werkstuk in de foto bovenaan te gieten.

Het creŽren van lichtgewicht componenten is een zaak van designkeuzes, stelt men bij SchŁbel PrimeParts. AddCasting maakt het mogelijk om die keuzes vervolgens in de praktijk te brengen via twee vertrouwde technologieŽn: 3D printen en investeringsgieten.

© Productivity.be, 16/04/2020, Foto: SchŁbel PrimeParts


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen