Vermijden dat kunststofkorrels accidenteel in het milieu terechtkomen: dat is het doel van een uitgebreid actieplan dat de partnerorganisaties van het Zero Pellet Loss-initiatief in de Antwerpse haven eind 2019 hebben gelanceerd. Een jaar later zijn er al heel wat acties ondernomen, van een intensief veegplan tot specifieke trainingen voor truckchauffeurs.
Ook de transportsector heeft zich bij het initiatief aangesloten en steunt de ambitie om te streven naar zero pellet loss. Binnenkort volgt nog de lancering van een mobiele app, waarmee iedereen de aanwezigheid van plastic pellets in het havengebied eenvoudig zal kunnen melden om ze snel te laten opruimen.
Het sectoroverschrijdend actieplan van de verschillende partners in de Antwerpse haven – Alfaport Voka, essenscia, Havenbedrijf Antwerpen, PlasticsEurope en Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland – wil voorkomen dat er nog plastic pellets – korreltjes die de grondstof vormen voor allerlei kunststofproducten – verloren gaan tijdens de productie, opslag, transport of verwerking. In totaal werken er 34 organisaties en bedrijven uit de ganse logistieke keten aan mee.
Het voorbije jaar hebben ze heel wat extra maatregelen genomen om het verlies van kunststofkorrels te voorkomen. Zo is er een bijkomend veegplan gelanceerd, toegespitst op de wegen in de haven van Antwerpen waar de kans op verloren kunststofkorrels het grootst is. Deze veegbeurten gebeuren twee keer per maand en worden vrijwillig gefinancierd door de deelnemende productiebedrijven en logistieke ondernemingen die in de haven gevestigd zijn.
In september heeft het Havenbedrijf de Nul-O-Plastic in gebruik genomen, een innovatieve plasticzuiger die de historische vervuiling van kunststofkorrels in natuurgebied Galgeschoor te lijf gaat. Door te focussen op de aanpak van de historische vervuiling vormt de Nul-O-Plastic een doelgerichte aanvulling op de reeds bestaande opruim- en preventie-acties die in de haven worden georganiseerd binnen het kader van het Operation Clean Sweep programma.
Sinds de lancering van het actieplan zijn ook tien transportbedrijven en hun sectorfederaties Febetra en Transport & Logistiek Vlaanderen ingestapt in het Zero Pellet Loss-initiatief. Ze hebben zich geëngageerd om goede praktijken uit te wisselen met betrekking tot de inspectie en reiniging van vrachtwagens om zo het verlies van kunststofkorrels op de openbare weg te voorkomen. Gerichte sensibiliseringsacties en trainingen moeten truckers en verladers helpen om deze complexe problematiek aan te pakken.
Daarnaast komt er een set van richtlijnen met strikte procedures voor vrachtwagenchauffeurs bij het laden en lossen. Dit gebeurt aan de hand van een reeks educatieve infografieken die de nadruk leggen op de belangrijkste stappen in het logistieke proces. Deze infografieken, die ook voor anderstaligen duidelijk verstaanbaar zijn, zullen worden getoond op alle havenlocaties waar kunststofkorrels worden geproduceerd en verhandeld.
Ook volgend jaar zullen de partnerorganisaties verdere maatregelen nemen om het verlies van kunststofkorrels te voorkomen. Zo wordt er op korte termijn een mobiele app gelanceerd die momenteel ontwikkeld wordt in samenwerking met de Antwerpse Karel de Grote Hogeschool. Via die app zal iedereen snel en eenvoudig kunnen melden waar er kunststofkorrels liggen op de wegen in het Antwerpse havengebied, waarna de schoonmaakdiensten ter plaatse komen om ze vakkundig op te ruimen.
Er wordt ook uitgekeken naar de conclusies van een studie uitgevoerd door Universiteit Antwerpen die de stroom van kunststofkorrels in de haven van Antwerpen gedetailleerd in kaart brengt en analyseert. Op basis van die studie kunnen de partners in het Zero Pellet Loss-initiatief hun huidige acties verder verfijnen en nieuwe initiatieven opzetten. Eind volgend jaar zal er meer in detail gerapporteerd worden over de resultaten van het actieplan.
Sinds de start van het Ocean Clean Sweep programma in het Antwerps havengebied in 2017 hebben kunststofproducenten en hun logistieke partners allerlei initiatieven opgezet om het ongewilde verlies van plastic pellets tegen te gaan, los van de extra maatregelen omvat in het actieplan. Bedrijven hebben onder meer geïnvesteerd in rioolzeven, filtersystemen en afzuiginstallaties. Er zijn ook interne procedures uitgewerkt met opleidingsprogramma’s voor medewerkers en contractoren. De betrokken organisaties financieren ook opruimacties op een aantal nauwkeurig geselecteerde hotspots langs de straten en in de dokken van de haven.
Saskia Walraedt, director essenscia PolyMatters: “Van smartphones tot zonnepanelen: kunststoffen hebben een plaats in ons leven, maar ze horen niet in het milieu. Met het actieplan is er het voorbije jaar al heel wat gerealiseerd, maar we hebben ons ultieme streefdoel nog niet bereikt. Het is een bijzonder complexe uitdaging, maar ons engagement is duidelijk: we zullen onze acties verder aanscherpen en uitbreiden tot we effectief kunnen spreken van zero pellet loss.”
Charlotte Delvaux, PlasticsEurope en manager van het Antwerpse Zero Pellet Loss Platform: “De partnerorganisaties in de haven van Antwerpen waren de eerste in Europa om zich bij het Operation Clean Sweep programma aan te sluiten. Met het uitgebreide actieplan hebben nu meer partners dan ooit de handen in elkaar geslagen om een einde te maken aan pellet loss. Het is die nauwe en sectoroverschrijdende samenwerking binnen het havennetwerk die het verschil kan en zal maken.”
Vincent Van Dyck, environmental expert Port of Antwerp: “Als een van de belangrijkste productie- en logistieke centra voor kunststoffen in Europa heeft de Antwerpse haven een voorbeeldrol in de strijd tegen pellet loss. Preventieve maatregelen zijn dus uiterst belangrijk. Kunststoffen hebben een plaats in de haven, maar die plaats is niet in de Schelde of de natuur.”
Operation Clean Sweep (OCS) is een internationaal programma dat ontwikkeld is om het accidenteel verlies van kunststofkorrels (pellets, vlokken en poeders) tijdens de behandeling doorheen de verschillende schakels in de kunststofwaardeketen te voorkomen om op die manier te vermijden dat ze in het milieu terechtkomen.
Het Antwerp Zero Pellet Loss Platform is een initiatief van de kunststofwaardeketen in de Antwerpse haven. De activiteiten zijn gericht op het voorkomen van plastic pellet loss en het opstarten en opvolgen van acties om pellets uit het milieu te verwijderen. Het platform verenigt 12 kunststofproducenten, 6 logistieke en 10 transportbedrijven, alsook 5 sectororganisaties en het Havenbedrijf Antwerpen. Het volgt ook de uitvoering op van het Actieplan 'Operatie Clean Sweep' voor de haven van Antwerpen door de bedrijven die in de haven actief zijn. Dat plan werd in november 2019 gelanceerd en omvat praktische engagementen om de strijd tegen het verlies van kunststofkorrels verder op te drijven.
Nieuwsbericht van essenscia, 22/11/2020
EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety
Demand for machine tools has stalled
Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops
Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes
Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia
31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)
15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)
08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)