TENTE en Verhagen Leiden vinden het wiel van de tuinbouw opnieuw uit

Innovatie wordt almaar belangrijker om productief en duurzaam te werken. Ook in de (glas)tuinbouw. Wielenfabrikant TENTE en machinebouwer Verhagen Leiden ontwikkelden speciaal voor tuinders een nieuw type bladzuiger dat dankzij zijn hightech wielen vlot en zacht, zonder haperingen, over de buisrail rijden. Resultaat: minder schade en meer productiviteit voor de tuinbouwer.

Om hun productie te optimaliseren, zijn tuinders constant op zoek naar creatieve en innovatieve technieken.

”In september en oktober leggen bladzuigers elke dag heel wat kilometers af om de serres te ruimen”, vertelt Patrick le Maître, commercieel directeur bij machinebouwer Verhagen Leiden. “We merkten dat klanten problemen ondervonden met wielen die tegen de rails in de serres klapperen. Dat is niet alleen vervelend, maar zorgt ook voor meer slijtage en een snellere uitval van de machine.”

Bok- en zwenkwielen

De hightech bladzuiger is een hydraulisch aangedreven machine die op rails rijdt. Uniek zijn de zwenkwielen van TENTE die 360° draaien en automatisch terug in een van de twee nulposities komen, zodra ze worden opgetild. Daardoor raken de wielen de rails niet en gaat de machine een pak langer mee. “180° fixeerinrichting”, noemen de wielenexperts van TENTE de techniek. Die combineert de voordelen van een bokwiel - een stabiel wiel dat niet zwenkbaar is - met die van een zwenkwiel - een wiel dat 360 graden draait.

Een bijkomend voordeel is dat de opvangbak voor het bladafval dankzij de zwenkwielen gemakkelijker van het gangpad naar het middenpad kan worden geduwd. Daar wordt de opvangbak losgekoppeld van de bladzuiger en worden de opgeruimde bladeren in een container gestort. Dat werkt sneller én handiger voor de tuinders, wat de productiviteit bevordert.

Claude Cardoen, managing director van TENTE Benelux: “Het wiel is dan wel de oudste uitvinding van de mens, maar we vinden het keer op keer opnieuw uit, op maat van onze klanten. Voor deze bladzuiger van Verhagen Leiden hebben we een techniek ontwikkeld die ervoor zorgt dat de machine zijn werk beter doet en langer meegaat. Het is een innovatie waar de hele tuinbouwsector mee gebaat is.”

Een investering die loont

Art van Winden, bedrijfsleider van Kwekerij de Lion B.V., produceert ieder jaar maar liefst 12 miljoen kilo paprika’s en heeft de nieuwe bladzuigmachine getest.

“We gebruiken deze nieuwe machine nu enkele maanden en zijn heel tevreden met de resultaten. Dankzij de nieuwe wielen hebben we minder slijtage aan de bladzuiger, met een tot 25% hogere productiviteit als gevolg.”

Nieuwsbericht van TENTE, 29/09/2021


Feel free to share

Agenda

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)