NAMUR: 10 jaar digitalisering

Met belangrijke trends als de ontwikkeling van de NAMUR Open Architecture, de eerste field test van het Open Process Automation initiatief en de hoge verwachtingen rond 5G hoeft het niet te verbazen dat digitalisering andermaal het centrale thema was op de jaarlijkse General Meeting van NAMUR. In de komende weken doet Productivity.be uitgebreid verslag van een van de belangrijkste events in de procesindustrie.

Uw verslaggever viel dit jaar enigszins uit de toon op de General Meeting van NAMUR, want ik was een van de weinige aanwezigen met een stropdas. Mijn legendarische onhandigheid ook altijd – de uitnodiging vermeldde voor de eerste keer een dress code en die was “business casual”, maar dat had ik dus over het hoofd gezien.

De teloorgang van de stropdas is een wat onderbelicht gevolg van de digitalisering, denk ik dan. Van Mark Zuckerberg is geweten dat hij elke dag een effen grijs T-shirt draagt – naar eigen zeggen om ’s ochtends geen tijd te verliezen bij het uitkiezen van kleren die keurig bij elkaar passen.

Overigens liep het ook mis met mijn welgemeende poging om me de tweede dag van de meeting aan te passen aan de nieuwe geplogenheid want terwijl ik in pak zonder das verscheen, bleken heel wat aanwezigen opeens een jeans te dragen. Nazicht leerde dat de dress code voor dag twee gewoon “casual” was. Volgend jaar pak ik voor de zekerheid een grijs T-shirt mee.

Digital twin avant la lettre

Dit alles zeg ik met de grootste sympathie want deel van het verhaal achter de nieuwe dress code is allicht de groeiende groep jonge mensen bij NAMUR. Dat is op zich al een positieve evolutie en de verjonging in de industrie is uiteindelijk misschien ook wel de belangrijkste drijvende kracht achter de digitalisering die momenteel plaatsvindt. Er dient zich langzaam maar zeker een nieuwe generatie medewerkers aan die opgegroeid is met de smart phone binnen handbereik. Digitalisering, openheid en connectiviteit zijn voor hen heel vanzelfsprekend.

De evolutie die momenteel plaatsvindt inspireerde de sprekers van Endress+Hauser, dat dit jaar sponsor was van de General Meeting, ook om terug te blikken naar 2007, toen het bedrijf een vorige keer sponsor was. 2007 was het jaar dat Apple de iPhone lanceerde. Het is vandaag nauwelijks nog voor te stellen: de bezoekers aan de General Meeting van 2007 hadden dus nog geen smart phone en ook het concept app moest nog gelanceerd worden. Het geeft aan hoe snel de dingen veranderd zijn in de afgelopen jaren.

Toch mag het verhaal van de digitalisering niet gereduceerd worden tot het gebruik van mobiele devices en ander fraais uit Silicon Valley. 2007 was ook het jaar dat Endress+Hauser W@M lanceerde – een online databank waarin gebruikers aan de hand van een serienummer van een instrument relevante, gepersonaliseerde documenten konden opvragen zoals handleidingen en certificaten. Een soort digital twin avant la lettre, die vandaag nog doorleeft in een hele suite van W@M Life Cycle Management oplossingen. Met andere woorden, de industrie had niet zitten wachten op iets als de iPhone om de eerste voorzichtige stappen te zetten op weg naar wat men later de digitalisering zou gaan noemen.

Meer dan een veldbus

Met de titel “10 jaar digitalisering” verwijzen we naar nog een andere terugblik die dit jaar op de NAMUR conferentie gemaakt werd. In een lezing over Connectivity verwees spreker Martin Schwibach van BASF naar een lezing die hij in 2008 hield met als titel “Communication technology in process automation – more than merely a fieldbus”.

In die lezing destijds gaf hij aan dat er veel meer nodig was dan een digitaal netwerk om tot een volwaardig communicatieplatform te komen. Een van de aandachtspunten hierin was openheid.

De procesindustrie werd – en wordt vandaag nog steeds – gekenmerkt door gesloten DCS-systemen. Dat heeft heel wat voordelen inzake betrouwbaarheid en beschikbaarheid, maar maakt het bijzonder moeilijk om bijkomende communicatiekanalen op te zetten doorheen en rond dat systeem.

Een tweede aandachtspunt in zijn lezing destijds was de nood aan intrinsieke beveiliging. Als er een communicatieplatform zou komen dat de geslotenheid van bestaande DCS-systemen zou doorbreken, dan zou security een wezenlijk element moeten zijn in zo een platform. Dit om te vermijden dat er een monster gecreëerd zou worden dat nadien nog moeilijk te temmen zou blijken te zijn.

Het interessante aan de terugblik op de lezing uit 2008 is dat alle argumenten die vandaag pleiten voor meer digitalisering toen ook al als doelstellingen vooropgesteld werden. Het grote verschil zit in de tools die vandaag ter beschikking zijn om een en ander ook echt te realiseren. Er is in 10 jaar echt wel ontzettend veel veranderd.

Pragmatische aanpak van internetbeveiliging

Met NAMUR Open Architecture hebben de leden van NAMUR zelf een concept ontwikkeld waarmee de automatiseringspiramide aangevuld kan worden met een laag die open communicatie rond en doorheen een gesloten DCS mogelijk maakt.

Intrinsieke veiligheid is een wezenlijk aspect geworden van OPC UA, dat momenteel de facto het standaard platform geworden is in de industrie om systemen met elkaar te laten communiceren.

Kortom, de verzuchtingen van tien jaar geleden hebben vandaag allemaal een passend antwoord gekregen, en van de doelstellingen die toen voorop gesteld werden, worden er al heel wat in de praktijk gerealiseerd.

Inzake security kon NAMUR bovendien met enige trots een samenwerking aankondigen met BSI (het Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik). Die overheidsinstantie huldigt een zeer pragmatische hands-on-aanpak van internetbeveiliging door met relevante spelers te zoeken naar concrete oplossingen voor dreigingen die zich voordoen.

Overigens vond ik zelf in Arne Schönbohm, voorzitter van BSI, een onverhoopte bondgenoot in mijn innerlijke strijd met de nieuwe dress code. Mensen in ons vak gaan soms naar Silicon Valley, zei hij. Ze komen dan terug zonder das en met de idee dat ze alles weten over internetbeveiliging, maar dat blijkt vrij snel niet het geval te zijn. We staan er te weinig bij stil, vindt hij, dat heel wat Europese bedrijven, met name ook in industriële automatisering, meer software ontwikkelen dan bedrijven als Google. Hij pleit er dan ook voor om de uitdagingen inzake security zelf aan te pakken en steeds meer oplossingen te ontwikkelen waarin beveiliging van in het begin in de doelstellingen en de concepten mee opgenomen is, in plaats van nadien een beveiligingslaag aan oplossingen te moeten toevoegen.

In de komende weken gaan we op Productivity.be de thema’s die aan bod kwamen op de NAMUR General Meeting behandelen in aparte artikels. Op 20 november wordt de conferentie ook het centrale thema van de nieuwsbrief Productivity in Process waarop u zich kan inschrijven via het formulier in de rechterkolom.

© Productivity.be, 12/11/2018, Tekst: Erwin Vanvuchelen


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement

The All Electric Society Arena points the way to a carbon-neutral industrial society

Machine manufacturers showcasing security solutions for digital grinding processes at GrindingHub

New Level and Flow Controller Reduces Complexity in Water and Wastewater Applications


Agenda

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)