BMW opent Additive Manufacturing Campus

BMW, een van de voorlopers in de implementatie van 3D printing in serieproductie, heeft al zijn onderzoek en productie in die discipline samengebracht in een nieuwe campus. Daar wil men werken aan een verdere industrialisering van de technologie, die deels moet komen van een meer doorgedreven automatisering van de processen.

BMW is al langer bezig met 3D printen en ziet er mogelijkheden in om zijn productietijden verder in te korten. In 2018 besliste het bedrijf om al zijn activiteiten en expertise samen te brengen in een nieuwe Additive Manufacturing Campus, die nu dus officieel geopend is. Eind 2018 kondigde het bedrijf ook aan al een miljoen auto-onderdelen geprint te hebben.

Een van de taken van het nieuwe centrum is om in samenwerking met design en engineering teams nieuwe componenten op een zodanige manier te ontwerpen dat ze sneller met 3D printen gemaakt kunnen worden dan met klassieke productietechnieken.

Op de campus werken 80 mensen met een 50-tal industriŽle 3D-pirnters. In andere productievestigingen heeft BMW nog eens evenveel machines in gebruik. Samen stonden die vorig jaar in voor de productie van 300.000 onderdelen. Dat is indrukwekkend maar moet wel enigszins gerelativeerd worden want de groep produceerde vorig jaar maar liefst 2,5 miljoen autoís.

Een van de nieuwe investeringen van BMW in 3D printen betreft de Duitse start-up ELISE dat een tool ontwikkeld heeft om op basis van de vereisten qua afmetingen en sterkte automatisch geoptimaliseerde componenten te genereren.

Het bedrijf is ook een van de voortrekkers in IDAM, een door de overheid gesteund onderzoeksproject om oplossingen voor 3D printen voor metalen in serieproductie te ontwikkelen. Een gelijkaardig project is POLYLINE, dat focust op 3D printen in kunststoffen

© Productivity.be, 07/07/2020


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen