Umati spreidt zijn vleugels

Umati – het framework voor M2M communicatie in werktuigmachines – wordt opengetrokken naar de gehele sector van engineering en machinebouw. De nieuwe samenwerking tussen de Duitse verenigingen VDW en VDMA zou een belangrijke stap voorwaarts kunnen betekenen in de implementatie van digitalisering en industrie 4.0.

We hebben op Productivity.be al ruim aandacht besteed aan Umati, onder meer in Umati: universele taal voor werktuigmachines. Dat was in 2018, toen de Duitse vereniging van fabrikanten van metaalbewerkingsmachines VDW het letterwoord lanceerde als afkorting van universal machine tool interface.

Umati was toen opgezet als een datamodel voor werktuigmachines. Zo een datamodel is een woordenboek waarin labels gedefinieerd worden voor communicatie over OPC UA. Bedoeling van die labels is dat de data in de machine direct herkenbaar is voor andere machines, zonder dat er een interface ontwikkeld moet worden.

In de OPC UA wereld heten dergelijke datamodellen companion specifications. Er bestaan intussen verschillende van die modellen voor verpakkingsmachines, robotica, machine vision…

Netwerk voor Industrie 4.0

Umati was een van die companion specifications, maar was ook enigszins een uitblinker in het lijstje omdat de VDW er voortreffelijk in geslaagd was om een verhaal rond de standaard te creëren.

Zo organiseerde VDW een Grootse Umati demo op de jongste EMO waarin 110 machines van verschillende fabrikanten op een eenvoudige plug & play manier gekoppeld werden aan 28 verschillende software services. Daarbij werd Umati niet alleen getoond als technologiestandaard maar ook als brand en netwerk voor Industrie 4.0.

En dat is waar VDW en VDMA nu verder gaan op inzetten.

VDMA had als Duitse ingenieursfederatie al een belangrijke rol in de ontwikkeling en het beheer van verschillende OPC UA companion specifications. Beide verenigingen willen Umati nu opentrekken als brand en netwerk voor de hele sector om de integratie van machines op basis van OPC UA en de companion specifications verder te promoten.

Universal machine technology interface

Umati wordt daarom herdoopt tot “universal machine technology interface” wat dus breder gaat dan de vroegere benaming met “machine tools”. Het datamodel dat vroeger de Umati naam droeg, zal voortaan “OPC UA Companion Specification for Machine Tools” heten.

Met dit alles komt de focus meer te liggen op de eindgebruikers die naast werktuigmachines ook tal van andere machines, robots en systemen in hun fabrieken hebben. Umati moet een universele benadering worden om al die dingen met elkaar te laten communiceren. Het doel is een plug & play oplossing te creëren op basis van OPC UA en de verschillende companion standards.

VDW en VDMA kondigden de nieuwe benadering aan op een persconferentie begin april. Aanvankelijk was het de bedoeling om de aankondiging te doen op de Hannover Messe en daar ook demonstraties te geven maar dat kon dus niet doorgaan.

De OPC UA Specification for Machine Tools wordt verwacht in de tweede helft van 2020.

© Productivity.be, 02/04/2020


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)