Umati: universele taal voor werktuigmachines

Met “umati” heeft het communicatieprotocol voor machines dat sinds vorig jaar ontwikkeld wordt door een groep van Duitse machinebouwers officieel een naam gekregen. Op de AMB beurs in Stuttgart waren voor het eerst metaalbewerkingsmachines te zien die via het protocol communiceren met andere sturingen.

Het initiatief om een standaard interface en communicatieprotocol te ontwikkelen voor machines werd vorig jaar op de EMO aangekondigd door VDW – de Duitse vereniging van fabrikanten van metaalbewerkingsmachines. Productivity.be berichtte erover in IoT-standaard voor metaalbewerkingsmachines.

In Industrie 4.0 en het Internet of Things is het de bedoeling dat alle machines op de werkvloer data kunnen uitwisselen met elkaar en met hoger gelegen IT-systemen die zich al dan niet in de cloud bevinden.

Op zich is dat vandaag de dag geen onoverkomelijke uitdaging meer. Elke machine heeft wel ergens een RJ45-stekker en het communicatiepotocol OPC UA is zo ingeburgerd dat het de de facto standaard is geworden voor dit soort toepassingen.

Maar – zo stelde de VDW – aangezien heel wat fabrikanten hun eigen systemen en protocols voor IoT ontwikkelen, kan het toch nog behoorlijk omslachtig zijn om systemen van verschillende leveranciers met elkaar te laten communiceren.

Daarom werd besloten om een standaard te ontwikkelen voor de sector en die kon nu dus op AMB gedemonstreerd worden. Het kind heeft intussen ook een naam gekregen: umati, wat staat voor universal machine tool interface.

100 eenduidig gedefinieerde parameters

In een persbericht stelt VDW dat een werkgroep intussen meer dan 100 parameters definieerde die de basis vormen voor de gemeenschappelijke interface. Daarmee wordt ook meteen duidelijk welke de toegevoegde waarde is die umati biedt.

OPC UA mag het dan wel eenvoudig maken om parameters door te geven – technisch gezien zijn dat gewoon getallen die verder geen betekenis hebben. Wanneer een gebruiker dus een bepaalde statusinformatie wil opvragen in een machine, kan dat via OPC UA, maar dan moet er in de machinesturing wel voor gezorgd worden dat die bepaalde statusinformatie beschikbaar gesteld wordt.

Wat umati doet, is het vooraf definiëren van parameters zodat machinefabrikanten die meteen en eenduidig kunnen aanbieden in de interface. Andere toepassingen zoals diagnosesoftware of PLC’s van productielijnen kunnen deze parameters dan eenvoudig opvragen via OPC UA.

Breed draagvlak

In IoT-standaard voor metaalbewerkingsmachines gaven we al een overzicht van de machinebouwers in het initiatief. Aan de kant van de controllers zitten leveranciers als Beckhoff, Bosch Rexroth, FANUC, Heidenhain en Siemens. Met dergelijke grote namen heeft umati meteen ook een breed draagvlak.

Ondertussen werd de VDW ook lid van de OPC Foundation, teneinde de standaard samen met hen verder te ontwikkelen en te promoten. VDW is ook in gesprek met haar Amerikaanse tegenhanger AMT. Die organisatie heeft met MTConnect overigens een gelijkaardige standaard ontwikkeld. Er zal nu bekeken worden of deze initiatieven in de toekomst eventueel geharmoniseerd kunnen worden.

© Productivity.be, 19/09/2018


Feel free to share

Newsletter

News

EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety

Demand for machine tools has stalled

Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops

Emerson Digital Experience Center Helps Manufacturers Realise Safety, Productivity and Sustainability Improvements

Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes

Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia


Agenda

19/11 - 22/11: Formnext, Frankfurt am Main (D)

31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)