Design award voor SCHUNK EGH grijper

De EGH grijper voor collaborative robots van SCHUNK heeft de prestigieuze Red Dot Design Award gewonnen in de categorie Product Design. Het opzet van de grijper is om het Plug & Work concept van collaborative robots door te trekken naar de grijper van de robot. Maar de EGH valt dus ook in de smaak voor zijn aantrekkelijk design.

Wat dat design betreft vallen meteen de afgeronde buitenomtrek en de softtouchelementen op. Daarmee sluit de vormgeving aan op die van collaborative robots. De programmeerbare indicatie-LED’s in de grijper passen ook in dat verhaal van collaboratie.

Ook qua functionaliteit past de EGH helemaal in de filosofie van collaborative robots. De grijper wordt aangeboden als een Plug & Work module met alle benodigdheden om vrijwel onmiddellijk aan de slag te gaan. Voor de besturing zijn er plug-ins voor de robotbesturingssystemen van Universal Robots en Techman Robot.

In applicaties biedt de EGH een grote flexibiliteit dankzij een variabel instelbare slag van 80 mm met een constante grijpkracht over de hele slag. De configuratie van de grijper en feedback naar de sturing gebeurt via IO-Link.

Volgens SCHUNK kan de inbedrijfstelling en programmering van de universele grijper EGH in minder dan een half uur voltooid worden.

De Red Dot Design Award geldt wereldwijd als de meest prestigieuze prijs in productdesign. De prijs heeft zijn oorsprong in het Design Zentrum Nordrhein Westfalen in Essen. De Red Dot organisatie is internationaal actief en baat naast het organiseren van de awards ook drie musea uit, waarvan één in Essen.

© Productivity.be, 07/05/2021


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)