FDI in actie op Achema

De FieldComm Group heeft op Achema voor het eerst een publieke demonstratie gegeven van tools voor Field Device Integration (FDI). Dit concept maakt in de procesindustrie een volledige integratie mogelijk van instrumenten en software tools, over alle veldbussen heen. Eerder dit jaar werden, na jarenlange onderhandelingen tussen de verschillende spelers, de eerste volledige specificaties gepubliceerd.

De introductie van Field Device Integration (FDI) wordt gezien als een belangrijke stap in het faciliteren van intelligente sensoren en instrumenten in de procesindustrie. Een plant van enige omvang heeft niet alleen honderden tot duizenden sensoren en instrumenten. Meestal zijn er ook meerdere bussystemen in gebruik (HART, Foundation Fieldbus, Profibus PA en andere). Daarbovenop komen nog eens talrijke software tools, niet alleen voor procescontrole, maar ook voor asset management, diagnose en tal van andere toepassingen.

Een dergelijke plant is dus al snel een toonbeeld van gedistribueerde intelligentie waarbij leveranciers van software maar ook de fabrikanten van instrumenten functionaliteiten aanbrengen die ergens moeten samenkomen. En net dat is het werkingsgebied van FDI.

In het verleden waren er twee manieren waarop instrumenten geïntegreerd konden worden in een software tool: EDDL en FDT/DTM. Met FDI worden beide methodes samengebracht in één enkel concept, wat niet alleen voor de gebruikers maar ook voor de fabrikanten van instrumenten een hele vereenvoudiging betekent.

EDDL

EDDL staat voor Electronic Device Description Language en is de taal waarin fabrikanten van instrumenten een soort driver kunnen schrijven voor hun instrumenten. Dat is een bestand (de Electronic Device Description) waarin een software tool alle specificaties en beschikbare parameters van het instrument kan terugvinden. Met de EDD kan een instrument dus geconfigureerd worden zodat de gebruiker er in de software mee kan werken. EDDL was al het gevolg van een harmonisatie oefening want voordien had elk bussysteem zijn eigen driver. Typisch aan EDDL was wel nog dat de software tool zelf bepaalde wat het deed met de beschikbare functies in een instrument. Een fabrikant kon het aanbieden via de driver maar het was de software die dat omzette in een interface voor de gebruiker.

FDT/DTM

Vanuit de fabrikanten van instrumenten werd als antwoord hierop FDT/DTM ontwikkeld. FDT staat voor Field Device Tool, DTM voor Device Type Manager. Eigen aan dat concept is dat de instrumenten niet gewoon een driver aanleveren, maar een stukje software (de DTM) waarmee de gebruiker kan interageren met het instrument. Dat stukje software wordt uitgevoerd in een frame application (de FDT).

Beide concepten hebben dus een andere benadering van hoe de gebruiker via een software bijvoorbeeld de instellingen van een sensor kan wijzigen. In het EDDL concept heeft de software uit de driver geleerd welke parameters er zijn en hoe die ingesteld kunnen worden. De software vertaalt dit in een interface naar de gebruiker waar die de aanpassing kan doen.

In het FDT/DTM concept krijgt de gebruiker in de software een frame waarbinnen een ander stukje software gedraaid wordt dat afkomstig is van het instrument zelf. In dat frame wordt dus een interface getoond van het instrument waarin de gebruiker de gewenste aanpassing kan doen.

FDI

Beide methodes hebben hun voor- en nadelen, maar het grootste probleem was net dat er verschillende methodes waren waardoor gebruikers telkens moesten nagaan welke er ondersteund werd, zowel aan softwarezijde als aan de kant van het instrument. Met FDI komt aan deze problematiek een einde omdat beide systemen geïntegreerd worden tot een enkel Device Package.

Dat Device Package bevat een Device Definition, een Business Logic blok, een User Interface Description en een User Interface Plug-in. De eerste drie elementen zijn afkomstig uit het EDDL concept, waarbij de fabrikant op een gestandaardiseerde manier alle aspecten van een instrument opsomt. De User Interface Description bouwt verder op extended EDDL, waarin de fabrikant de interface voor de host software tool kan definiëren. De User Interface Plug-in is naar analogie met de Device Type Manager een stukje code dat op het niveau van het instrument uitgevoerd wordt en waar de fabrikant dus volledige controle heeft op de functionaliteit.

Fieldcomm Group

Het voordeel van de integratie is dus dat instrumenten dankzij FDI nog een enkel package moeten meekrijgen, dat bovendien compatibel is met de verschillende bussystemen. Aan deze integratie is een lange weg voorafgegaan. De eerste aankondigingen van een harmonisatie van EDDL en FDT/DTM in FDI dateren al van de Hannover Messe in 2007.

De verdere ontwikkeling en uitrol van FDI wordt gecoördineerd door de Fieldcomm Group, een organisatie die eerder dit jaar ontstaan is uit het samenvoegen van de HART Communication Foundation en de Fieldbus Foundation. Voor FDI werkt de Fieldcomm Group bovendien samen met PI International, zodat FDI ook werkt over Profibus en PROFINET protocollen. Op die manier lijkt FDI niet alleen de technologieën maar ook de verschillende organisaties achter de veldbussen op een innovatieve manier dichter bij elkaar te brengen.

© Productivity.be, 22/06/2015, Tekst: Erwin Vanvuchelen


Feel free to share

Newsletter

News

EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety

Demand for machine tools has stalled

Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops

Emerson Digital Experience Center Helps Manufacturers Realise Safety, Productivity and Sustainability Improvements

Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes

Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia


Agenda

19/11 - 22/11: Formnext, Frankfurt am Main (D)

31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)