FDT/DTM stond vroeger voor Field Device Tool / Device Type Manager, een combinatie van twee technologieën die samen gebruikt werden voor de configuratie en diagnose van intelligente instrumenten in de procesindustrie. Vandaag is de term FDT nog steeds een begrip in de procesindustrie, maar het is niet langer een acroniem voor Field Device Tool. Die host heet nu immers FRAME.
De FDT Group, die opgericht werd in 2003, kan gerust een van de pioniers in digitalisering genoemd worden. FDT was een initiatief dat 5 jaar eerder genomen was door fabrikanten van instrumenten om een leveranciersonafhankelijke tool te ontwikkelen voor de configuratie en diagnose van die toestellen.
Met leveranciersonafhankelijk werd dan vooral bedoeld: onafhankelijk van de leveranciers van procescontrolesystemen. De gangbare manier om toegang te krijgen tot de parameters en functies van een instrument was voordien via de Electronic Device Description (EDD) – de tekstgebaseerde driver die een DCS-systeem toegang gaf tot een instrument.
Wat FDT daar tegenover zette was een concept waarbij de interface voor toegang tot het instrument niet langer gemaakt werd in het DCS maar in het instrument zelf. Via die zogenaamde Device Type Manager (DTM) in het instrument kon de fabrikant van een instrument volledig zelf bepalen hoe de interface er uitzag en welke functies erin aangeboden werden.
De Field Device Tool (FDT) was de software die door engineers en onderhoudstechnici gebruikt werd om de DTM te raadplegen. Het was in wezen enkel een frame waarin de interfaces van de FDT getoond werden. Het voordeel was dat technici met een zelfde universele field device tool meerdere instrumenten van verschillende leveranciers konden bedienen. Voor de fabrikant van het instrument betekende het dat die nog slechts één DTM diende te maken.
Dat laatste was relatief want ook de EDD’s – de drivers voor de DCS-systemen – bleven bestaan. Met Field Device Integration (FDI) werd vervolgens jarenlang gewerkt aan een integratie van de twee concepten tot één set van bestanden voor de integratie van instrumenten in zowel procescontrole- als asset management systemen.
In 2009 werd FDT 1.2 erkend als internationale standaard en gepubliceerd als IEC 62453.
In 2012 werd FDT 2.0 gepubliceerd, waarin afscheid genomen werd van de Field Device Tool. In de plaats daarvan is het FRAME concept gekomen dat eender welke software de mogelijkheid biedt om gebruik te maken van de DTM’s van instrumenten. In de DTM’s wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds de Business Logic, verantwoordelijk voor het beheer van parameters en functies – en anderzijds de User Interface die instaat voor de visualisatie.
In 2021 werd FDT 3.0 gelanceerd - een server-gebaseerd platform waarop de DTM's van devices in de plant beheerd kunnen worden en dat daardoor als een centrale hub gebruikt kan worden voor diagnose en configuratie van die devices. Zie ook FDT Group Releases Video Describing Open Automation Transformation with FDT 3.0. Centraal in het FDT 3.0 concept staat de FDT IIoT Server (FITS)
© Productivity.be
EtherNet/IP Concurrent Connections for Critical Applications Now Available with CIP Safety
Demand for machine tools has stalled
Preventative Maintenance: Pulling Out All The Stops
Flexible beam-shaping platform optimizes LPBF processes
Climate-Friendly Electricity Derived from Ammonia
31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)
15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)
08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)