Umati

Umati – wat staat voor “universal machine technology interface” – is een OPC-UA companion specification die een gestandaardiseerd datamodel vastlegt om industriële machines en softwaretoepassingen met elkaar te laten communiceren. Via gestandaardiseerde labels wil Umati parameters en settings van machines eenduidig en ondubbelzinnig definiëren zodat ze universeel herkenbaar worden.

De eerste stappen in de uitbouw van Umati werden gezet in 2017 toen VDW op EMO aankondigde dat een aantal fabrikanten van werktuigmachines zouden samenwerken om een IoT-standaard voor de metaalbewerkingssector te ontwikkelen.

Een jaar later werd op de AMB beurs in Stuttgart een eerste demonstratie gegeven en kreeg de standaard een naam: umati. Het letterwoord stond toen voor “universal machine tool interface”.

Zie ook Umati: universele taal voor werktuigmachines.

In 2020 kwam het tot een samenwerking tussen VDW en VDMA om umati open te trekken tot een bredere industriële standaard. De naam werd daarom veranderd in “universal machine technology interface”.

De standaard voor werktuigmachines, die voordien met umati werd aangeduid, werd herdoopt in “OPC UA Companion Specification for Machine Tools”.

Zie ook: Umati spreidt zijn vleugels

OPC UA companion specification

Umati kan gezien worden als een overkoepelende OPC UA companion specification, in die zin dat het een datamodel wil zijn voor parameters en eigenschappen die in tal van machines van allerlei aard terugkeren. Op die manier kunnen asset management tools, bijvoorbeeld, via umati een hele reeks verschillende machines beheren.

Voor andere parameters kan men dan terecht bij de meer sectorspecifieke Companion Specifications.

De term companion specification kom uit de OPC UA wereld en wordt gebruikt voor een hele reeks standaarden voor het uitwisselen van data die alle gebruikmaken van OPC UA voor de communicatie. De Companion Specifications zelf bevatten dan het datamodel waarin namen en eenheden gedefinieerd worden voor veel voorkomende parameters, specificaties en meetwaarden.

Belgische Umati-partner

In maart 2021 kondigde Sirris aan dat het de eerste Belgische Umati-partner wordt. Sirris gaat een demonstrator bouwen om de mogelijkheden van umati te demonstreren en bedrijven helpen bij de implementatie van de technologie.

© Productivity.be


Feel free to share

Newsletter

Agenda

27/03 - 31/03: 3D Delta Week

29/03: AM for Production, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

29/03 - 31/03: Machineering, Brussels Expo (B)

12/04 - 13/04: Lab Technology, Brabanthallen - 's-Hertogenbosch (Nl)

12/04 - 13/04: Food Technology, Brabanthallen - 's-Hertogenbosch (Nl)

17/04 - 21/04: Hannover Messe, Hannover (D)

24/05 - 25/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)