Process Equipment

Carbon Capture

Productivity.be - In de strijd tegen de klimaatopwarming worden heel wat initiatieven genomen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Afstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen is daar een belangrijk onderdeel van, maar in klassieke energiecentrales en andere specifieke installaties zoals hoogovens wordt ook gewerkt aan het capteren van koolstofdioxide uit de emissies.


Top 10 van opkomende technologieŽn in de chemie

Productivity.be - Terwijl hardcore chemici in 2019 de 150-ste verjaardag vierden van de publicatie van het periodiek systeem der elementen door ene Dmitri Mendelejev, maakte IUPAC Ė de organisatie die de befaamde tabel vandaag beheert Ė een lijstje van tien innovaties in zowel producten als processen waarvan men verwacht dat ze in de komende jaren een stempel op de sector zullen drukken.


Lennox eCOMFORT luchtegoelde inverter scroll chillers leveren hoge efficiŽntie voor industriŽle proceskoeling

Lennox - Lennox heeft onlangs zijn eCOMFORT programma uitgebreid met nieuwe modellen van 170 tot 400 kW. Door het gebruik van R32 koudemiddel kunnen klanten met deze uitbreiding een hogere energie-efficiŽnte realiseren en tevens de impact op het milieu beperken.


Cracker of the Future

Productivity.be - Zes petrochemische bedrijven in Vlaanderen, Nederland en Duitsland hebben deze zomer het Cracker of the Future consortium opgericht dat een elektrische stoomkraker wil ontwikkelen. Het project maakt deel uit van de trilaterale strategie waarmee de grootste chemiecluster ter wereld de motor wil zijn voor duurzame transitie.


Grootste waterboiler van Europa

Productivity.be - Het Zweedse Vattenfall heeft in Berlijn wat het noemt de grootste waterboiler van Europa in gebruik genomen. Het gaat om een Power-to-Heat installatie die groene stroom kan omzetten in warmte om die dan later te gebruiken in het stadsnet. Het nuttig aanwenden van overschotten is een van de belangrijkste uitdagingen in de transitie naar duurzame energie.


CO2 vangen aan de bron

Productivity.be - In de strijd tegen klimaatopwarming duiken steeds meer technologieŽn op om CO2 uit de lucht of uit emissies te vangen. Exxon Mobil kondigde pas nog een samenwerking aan met de start-up Mosaic Materials dat een technologie ontwikkelde om CO2 al bij de bron uit de lucht te halen, via zogenaamde metal-organic frameworks.


Direct Air Capture (DAC)

Productivity.be - Klimaatopwarming tegengaan door CO2 uit de lucht te halen Ė is dat het ei van Columbus of gewoon te mooi om waar te zijn? Met de recente aankondiging van ExxonMobil dat het mee gaat investeren in de uitbouw van Direct Air Capture (DAC) lijkt de technologie alvast wat meer geloofwaardigheid te krijgen.


VloeistofringvacuŁmpomp

Productivity.be - Een vloeistofringvacuŁmpomp is een voorbeeld van een zogenaamde natte pomp die frequent gebruikt wordt om vacuŁm te creŽren, met name in natte en vuile omgevingen. Door zijn specifieke, vernuftige concept vergt de pomp weinig onderhoud en maakt ze nauwelijks geluid.


ATEX

Productivity.be - De zogenaamde ATEX richtlijnen beschrijven de organisatorische en technische maatregelen die genomen moeten worden voor de beveiliging in zones met explosiegevaar. Op apparatuur leidt dit tot een soms wat verwarrende aanduiding met verschillende zones, groepen, categorieŽn en beschermingsgraden. Een overzicht.


ATP/ADP-cyclus

Productivity.be - Een van de grote uitdagingen om de energie-efficiŽntie in de procesindustrie te verbeteren is het recupereren van restwarmte Ė warmte die vandaag niet hergebruikt kan worden omdat ze een te lage temperatuur heeft. Een mogelijk en duurzaam alternatief voor het gebruik van warmtepompen is de zogenaamde chemische pomp, gebaseerd op de ATP/ADP cyclus.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen