Factory Equipment

3D printen kunststoffen

Productivity.be - Een grote vrijheid in het creŽren van vormen en een eenvoudige supply chain door productie ter plaatse. Dat zijn de twee grote voordelen die 3D printen biedt. In dit overzicht bekijken we een aantal machines en technologieŽn voor het printen van componenten in kunststoffen.


Directed Energy Deposition (DED)

Productivity.be - Directed Energy Deposition (DED) is een verzamelnaam voor technieken in 3D printen waarbij materiaal vanuit een nozzle op een meerassige machine of robotarm toegevoegd wordt aan een bestaand oppervlak. Het toegevoegde materiaal wordt gesmolten via een laser, elektronenstraal of plasmaboog.


Material Jetting (MJ)

Productivity.be - Material Jetting is een techniek voor het 3D printen van componenten in plastic waarbij een werkstuk wordt opgebouwd door met inkjet-technologie druppeltjes van een fotopolymeer aan te brengen en deze met een UV-lamp te laten uitharden. Bij Stratasys, dat een van de trendsetters is in het gebruik van deze techniek, wordt het proces PolyJet genoemd.


Binder Jetting (BJ)

Productivity.be - Binder Jetting (BJ) is een technologie in 3D printen waarbij componenten in een poederbed gevormd worden door via een printkop een binder vloeistof toe te voegen op plaatsen waar de poederdeeltjes aan elkaar gehecht moeten worden. Tijdens het daaropvolgende sinterproces wordt de binder vloeistof uitgedampt en worden de poederdeeltjes door de hitte van het sinteren definitief aan elkaar gehecht.


3D printen metaal

Productivity.be - Hoewel het een moeilijke discipline blijft om materiaaleigenschappen precies te beheersen, wordt 3D printen steeds vaker ingezet voor het maken van complexe componenten in metaal. In dit overzicht bekijken we een reeks machines waarbij een aantal ervan specifiek gericht is op industriŽle productie.


Selective Laser Melting (SLM)

Productivity.be - Selective Laser Melting is een technologie in het 3D printen, vergelijkbaar met Selective Laser Sintering (SLS). Bij SLM wordt een krachtigere laserbron gebruikt dan bij SLS zodat deeltjes volledig met elkaar versmelten terwijl sinteren ze eerder aan elkaar kleeft. Met SLM wordt daarom ook een hogere materiaaldichtheid bekomen.


Electron Beam Melting (EBM)

Productivity.be - Electron Beam Melting is een technologie voor het 3D printen van werkstukken in metaal waarbij een elektronenstraal gebruikt wordt om deeltjes in een poederbed aan elkaar te smelten. Zo kan een werkstuk laag per laag opgebouwd worden.


Selective Laser Sintering (SLS)

Productivity.be - Selective Laser Sintering is een technologie in 3D printen waarbij een component gevormd wordt door deeltjes in een poederbed met behulp van een laser aan elkaar te sinteren. Door telkens een laagje poeder toe te voegen en de korrels op de gewenste plaatsen aan de onderliggende laag te hechten kan de component in het bed gevormd worden.


Stereolithografie (SLA)

Productivity.be - De oudste technologie in 3D printing is stereolithografie (SLA). Bij die technologie wordt een vloeibaar, fotogevoelig polymeer (hars) met behulp van een UV-laser lokaal uitgehard om een product te vormen.


Fused Deposition Modeling (FDM)

Productivity.be - Fused Deposition Modeling (FDM) is een populaire technologie gebruikt in rapid prototyping en additive manufacturing. De meeste low-cost 3D printers en zelfbouwpakketten werken op basis van FDM, maar de technologie wordt ook volop gebruikt in meer gesofisticeerde machines.


Belgische 3D-printtechnologie ondersteunt strijd tegen coronavirus

Materialise - Materialise, een Belgische pionier op het gebied van 3D-printen, heeft een 3D-geprinte deuropener ontworpen die het mogelijk maakt om deuren te openen en te sluiten met uw onderarm, waardoor er geen direct contact met de deurklink meer nodig is. Het bedrijf biedt het bedrukbare ontwerp gratis aan en doet een beroep op de wereldwijde 3D printgemeenschap om de deuropener in 3D te printen en overal ter wereld beschikbaar te stellen.


Variabele baanbreedte verhoogt flexibiliteit 3D printen

Productivity.be - Met 3D printers kan vandaag een hoge precisie bereikt worden, maar een mens moet dan wel geduld hebben, want een fijne printkop houdt onvermijdelijk in dat het langer duurt om materiaal af te zetten. Onderzoekers aan de Technische Hogeschool NŁrnberg hebben een innovatieve oplossing bedacht om een compromis te bereiken tussen snelheid en precisie: een ovale extruder.


Ford print gepersonaliseerde wielsloten

Productivity.be - Wielsloten waarbij speciale bouten gebruikt worden die dan op hun beurt een speciale sleutel of adapter nodig hebben, zijn maar nuttig zolang potentiŽle dieven niet over dezelfde sleutel kunnen beschikken. Om dat probleem op te lossen heeft Ford in samenwerking met EOS nu 3D geprinte wielsloten ontwikkeld waarbij elke klant een gepersonaliseerde sleutel krijgt.


Compacte deurvergrendeling CTM

Euchner - De nieuwe CTM is heel klein en is geschikt voor elke radius vanaf slechts 15cm. Toch is het een volwaardige PL e - Cat. 4 transponderschakelaar. Hij kan gemakkelijk worden weggewerkt op de kleinste machines. De flexibiliteit van de bal-actuator -die enkele graden uit het midden mag worden gedrukt- maakt het mogelijk om zelfs met de kleinste radius om te gaan.


Barstjes in 3D printermarkt?

Productivity.be - Hoewel 3D printen vaak naar voor geschoven wordt als een veelbelovende en aan belang winnende technologie voor industriŽle productie staan de grote fabrikanten van 3D printers momenteel onder druk wegens tegenvallende omzetcijfers. Een dipje in de markt omwille van de economische onzekerheid of een onverhoopte reality check? De toekomst zal het uitwijzen.


3D-printen, de toekomst voor e-mobiliteitsgereedschappen

Kennametal - Kennametal heeft een 3D-geprint kottergereedschap voor statorhuizen ontwikkeld dat specifiek is ontworpen om te voldoen aan de groeiende vraag van klanten naar lichtere gereedschapsoplossingen die worden gebruikt om componenten voor hybride en elektrische voertuigen te kunnen bewerken.


Lassers te huur

Productivity.be - Het tekort aan technische vakmensen is een wereldwijd probleem en het Amerikaanse Hirebotics heeft daar wat op gevonden door lassers te huur aan te bieden. Die lassers zijn collaborative robots die eenvoudig geprogrammeerd kunnen worden. Via een bibliotheek met optimale lasparameters wordt die programmatie vervolgens bijgestuurd om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen.


Groeiende vraag naar filamenten voor 3D printers

Productivity.be - Dat 3D printen alsmaar meer ingang vindt, blijkt onder meer uit de toenemende vraag naar verbruiksgoederen voor die dingen. Marktonderzoeksbureau Reports and Data verwacht dat de omzet in filamenten voor 3D printers jaarlijks met meer dan een kwart zal stijgen, tot bijna tien miljard dollar in 2026.


Zelflerende multimateriaal 3D printer

Productivity.be - Het printen van componenten in meerdere materialen wordt vandaag al wel toegepast maar de mogelijkheden blijven beperkt omwille van ťťn specifiek aspect in de printers: de schraper of roller die elke laag poeder precies even dik moet maken. Inkbit Ė een spin-off van het MIT Ė heeft daar een oplossing voor gevonden die gebruikmaakt van een visiesysteem en machine learning.


3D printer op de werf

Productivity.be - Autodesk heeft op zijn jaarlijks University event in Las Vegas een container getoond met 3D printer die op bouwwerven gebruikt kan worden om constructiematerialen in metaal op maat te maken. De printer maakt gebruik van twee lasrobots van Panasonic. Voor de realisatie werd een beroep gedaan op Valk Welding.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen