VUB

VUB-ingenieurs willen de trend zetten voor een zero waste eventsector

VUB - Onderzoekers van de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de VUB willen van hun spinoff Konligo een 100% circulair bedrijf maken. Bij Konligo wordt event-infrastructuur gemaakt volgens ingenieuze geometrische modellen, vooral tentconstructies en shelters, waarvan elk onderdeel vervangbaar en recycleerbaar zal zijn en bovendien lokaal gemaakt zal worden met gerecycleerde grondstoffen. Konligo is daarmee een trendsetter in de eventsector.


FARI - een nieuw Artificial Intelligence for the Common Good Institute

VUB - Annemie Schaus en Caroline Pauwels, respectievelijk rectoren van de ULB en de VUB kondigen vandaag trots de lancering aan van FARI, het gloednieuwe Artificial Intelligence for the Common Good Institute. De lancering werd bekrachtigd door de ministers van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Barbara Trachte en Bernard Clerfayt.


Nieuwe VUB spin-off ABSCINT

VUB - Een nieuwe VUB spin-off, genaamd ABSCINT NV, werd opgericht. ABSCINT is een klinisch bedrijf voor moleculaire beeldvorming dat diagnostica ontwikkelt op basis van single domain antibodies of enkelvoudige domeinen van antilichamen. Single domain antibodies zijn unieke moleculen die oorspronkelijk aan de VUB werden ontdekt en aan de basis liggen van een aantal succesvolle biotechbedrijven.


Softwaregigant neemt succesvolle VUB-spin-off Numeca over

VUB - Het op Nasdaq genoteerde softwarebedrijf Cadence Design Systems neemt Numeca over. Numeca levert software waarmee productontwikkelaars de stromingsleer op hun ontwerpmodellen kunnen toepassen. Stromingsleer is de wetenschap die de beweging van vloeistoffen en gassen beschrijft. Numeca is een spin-off van de VUB opgericht door professor Charles Hirsch.


Vlaanderen voortrekker klimaattransitie?

VUB - De transformatie tot klimaatneutraliteit is een bijzonder moeilijke opdracht, vooral ook omdat de basisindustrie nog altijd sterk op fossiele bronnen leunt. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben nu aangetoond dat er niettemin routes bestaan om de Vlaamse industrie klimaatneutraal te maken.


30 women in robotics you need to know

VUB - Marwa ElDiwiny, doctoraatsonderzoekster robotica aan de VUB, werd opgenomen in de jaarlijkse lijst van 30 women in robotics you need to know. Deze lijst wordt elke jaar opgesteld door Robohub, dat robotica-expertise uit de hele wereld samenbrengt. De lijst wil de zichtbaarheid van vrouwen in robotica verhogen, omdat het gebrek eraan “tot de onbewuste perceptie leidt dat vrouwen geen nieuwswaardige bijdragen leveren.”


Fotonica Hub ontvangt €19 miljoen van EU

VUB - “PhotonHub Europe” wordt de Europa-brede digitale hub voor fotonica innovatie. De hub ontving zonet 19 miljoen euro financiering uit het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie. PhotonHub Europe wil Europese KMO’s en grote ondernemingen intensief ondersteunen bij een snellere en slimmere invoering van op fotonica gebaseerde technologieën.


AI voor het grote publiek

VUB - Door de alsmaar snellere technologische evoluties en de groeiende impact van AI op veel jobs, is levenslang leren broodnodig voor jong en oud. Hoewel er online al heel wat inleidend lesmateriaal te vinden is, blijft er een groot tekort aan meer diepgaande en kwalitatief hoogwaardige trainingen. Het VUB AI Lab ontwikkelde daarom haar “Lifelong Learning Programme on Artificial Intelligence” met lessenreeksen rond artificiële intelligentie.


Nieuwe laser produceert eerste superchirale licht ter wereld

VUB - Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, de universiteit van Witwatersrand (Zuid-Afrika), Harvard University (USA), de Nationale Universiteit van Singapore (Singapore), en CNST (Italië) hebben de eerste metaoppervlaklaser ter wereld ontwikkeld die superchiraal licht produceert. Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.


Non-ferrometaalindustrie voorbeeld transitie naar klimaatneutraliteit

VUB - Een nieuwe publicatie van het Institute for European Studies (IES) van de Vrije Universiteit Brussel, “Metals for a Climate Neutral Europe: A 2050 Blueprint” beschrijft hoe de non-ferro metaalindustrie in Europa koploper is in de overgang naar klimaatneutraliteit en daardoor een echte voorbeeldfunctie heeft.


Nieuw kenniscentrum Data & Maatschappij

VUB - Het Kenniscentrum Data & Maatschappij moet de centrale hub worden om kennis en ervaringen rond ethische, maatschappelijke en juridische aspecten van artificiële intelligentie te verzamelen en ook te communiceren naar bedrijven, politici en burgers. Het nieuwe kenniscentrum is een samenwerking tussen verschillende universitaire onderzoeksgroepen van de VUB, KU Leuven en UGent, en kadert in het Vlaamse Beleidsplan Artificiële Intelligentie.


VUB-leerstoel Sociaal Ondernemerschap lanceert ‘Circular Economy Challenge’

VUB - Wie heeft een idee om energie te halen uit autoschroot, koffieprut te hergebruiken of trouwjurken een tweede leven te schenken? De Vrije Universiteit Brussel roept studenten, ondernemers en andere innovatieve geesten op om vóór 20 december in teamverband een projectvoorstel te lanceren dat past binnen de Brusselse circulaire economie.


Robotsoftware zorgt op de werkvloer voor meer werkplezier en productiviteit

VUB - VUB-onderzoeker Ilias El Makrini heeft een software-oplossing ontwikkeld die de samenwerking tussen mens en cobot vergemakkelijkt. Hij deed dit kader van zijn doctoraat onder begeleiding van promotor en robotica-expert prof. ir. Bram Vanderborght van de vakgroep Toepaste Mechanica. Steeds meer bedrijven zetten collaboratieve robots in om bijvoorbeeld repetitief en precies werk zoals montage samen met arbeiders te doen of over te nemen.


Cryo-elektronenmicroscoop verlegt grenzen ontwikkeling medicijnen

VUB - Het centrum voor Structurele Biologie (VIB-VUB), onder leiding van Professoren Jan Steyaert en Han Remaut opent vandaag officieel op de Brusselse VUB-campus het ‘International Center for Bio Electron Cryogene Microscopy’ (BECM). Het onderzoekscentrum huisvest de grootste cryo-elektronenmicroscoop (cryo-EM) van Europa. Hiermee zijn ze, naast Japan, het enige centrum ter wereld met dergelijke vooruitstrevende infrastructuur.


Belgische onderzoeker maakt robots minder eng

VUB - Robots worden steeds vaker ingezet voor communicatie met mensen – bijvoorbeeld in de zorg. Het kan dan erg helpen als ze er ook als mensen uitzien. Het is echter niet eenvoudig om zo’n ‘humanoïde’ robot te ontwerpen. Een van de grootste uitdagingen voor robotbouwers is dat een humanoïde robot niet griezelig is en afkeer opwekt.


Newsletter

Agenda

27/03 - 31/03: 3D Delta Week

29/03: AM for Production, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

29/03 - 31/03: Machineering, Brussels Expo (B)

12/04 - 13/04: Lab Technology, Brabanthallen - 's-Hertogenbosch (Nl)

12/04 - 13/04: Food Technology, Brabanthallen - 's-Hertogenbosch (Nl)

17/04 - 21/04: Hannover Messe, Hannover (D)

24/05 - 25/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

07/06 - 08/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)