Bedrijfs- en Sectornieuws

Noodmasker voor verplegend personeel

VUB - Ingenieur Albert De Beir en het Robotica-team aan de VUB Brubotics hebben een noodmasker ontwikkeld dat het verplegend personeel in onze ziekenhuizen in zijn strijd tegen het coronavirus uit de nood moet helpen: een duikmasker van Decathlon dat via een kunststof connector met een filter is verbonden.


METAV 2020 wordt uitgesteld

Productivity.be - VDW heeft net aangekondigd dat de vakbeurs METAV, die zou plaatsvinden van 10 tot 13 maart in DŁsseldorf, uitgesteld wordt. Omwille van het coronavirus was er te veel ongerustheid ontstaan, zowel bij organisatoren als exposanten. Daarvan hadden er ook al een aantal hun deelname geannuleerd. Zodra er meer duidelijkheid is over de verspreiding en impact van het virus, zal een nieuwe datum gezocht worden.


Brighteye geprezen voor zijn geavanceerde MOM suite

Brighteye - Op basis van zijn recente analyse van de Europese markt voor software voor productiebeheer (MOMS) voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, erkent Frost & Sullivan Brighteye met de 2020 Europe Customer Value Leadership Award voor het helpen van klanten om hun productie aanzienlijk te verbeteren.


Fast forward met de fast track voor buitenlandse werknemers

Voka - Voor Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, wordt het dringend tijd dat er een versnelling komt op de procedure voor arbeidsmigratie. ďWe waren de beste van de klas, maar zien nu met lede ogen toe hoe de procedures in andere landen veel sneller gaan. Onze ondernemingen en onderzoeksinstellingen lopen daardoor unieke, buitenlandse talenten mis in deze internationale war for talent.Ē


BDO en ABBYY slaan handen in elkaar om bedrijfsprocessen van ondernemingen te verbeteren

ABBYY - Consultancybedrijf BDO biedt zijn klanten voortaan de Process Intelligence-technologie van ABBYY aan om bedrijfsprocessen visueel te analyseren en met behulp van AI te optimaliseren. BDO voegt hiervoor het Process Intelligence-aanbod van ABBYY toe aan zijn portfolio, dat ook de Content Intelligence-technologieŽn van ABBYY bevat.


Vlaanderen krijgt er vier "Fabrieken van de Toekomst" bij

Agoria - Audi Brussels (Vorst), Kautex Textron Benelux (Tessenderlo), Total (Evergem) en Vandemoortele (Izegem) zijn de nieuwe "Fabrieken van de Toekomst", zo werd woensdag aangekondigd in Zaventem. Op zes jaar tijd is de kopgroep van toekomstgerichte productiebedrijven in Vlaanderen uitgegroeid tot een club van 38 maakbedrijven.


Hackathon Masters op RapidPro 2020

Mikrocentrum - RapidPro organiseert samen met Hackathon Masters tijdens RapidPro 2020 een hackathon. Bedrijven kunnen hun product- of productievraagstuk vooraf indienen. Een aantal studententeams gaat dan tijdens de twee dagen van RapidPro 2020 aan de slag met het ontwikkelen van een oplossing, bijvoorbeeld een werkend product dat 3D geprint wordt.


RoboJob trekt met Nominatie op zak naar TechniShow

RoboJob - Van 17 tot 20 maart 2020 neemt RoboJob weer deel aan de belangrijkste vakbeurs in de Benelux: TechniShow. Al voor de vijfde keer ondertussen. Wat het deze keer extra bijzonder maakt, is dat de Belgische CNC-specialist genomineerd werd voor de Innovation Awards in de categorie ĎNew Techí.


Terugblik op geslaagde combinatie Prototyping MNE 2020

Invent Media - Op woensdag 5 en donderdag 6 februari 2020 bezochten 3.238 professionals uit de ontwerp-, maakindustrie en machinebouw en 217 studenten hoger technologisch onderwijs het combinetwerkevent Prototyping MNE 2020 in Kortrijk Xpo. De aanzet om de vakbeurzen Prototyping Xpo en Machineering Network Event samen te brengen was het feit dat binnen de 4e industriŽle revolutiecontext ontwerpen en maken onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.


5G: er is geen weg terug

Agoria - ĎDe eerste afslag richting supersnel mobiel internet is genomen, er is geen weg terugí, stelt Marc Lambotte, CEO van Agoria. De technologiefederatie verwijst daarmee naar proefprojecten rond 5G van Orange Belgium en Proximus in de havenzone rond Antwerpen, in de Haven van Zeebrugge en de luchthaven van Zaventem, besprekingen rond testprojecten in WalloniŽ en naar het voorstel van het BIPT om tijdelijke commerciŽle licenties toe te kennen.


ĎDigitale transformatie werkt, nu vooral niets terugdraaien.í

Agoria - De technologische sector in ons land kende tussen 2015 en vorig jaar een reŽle groei van 11,5 Sinds 2015 steeg ook de werkgelegenheid met 5,1 procent en de reŽle productiviteit met 6,4 procent. "Deze groeicijfers tonen aan dat de digitale transformatie en de daling van de loonkost werken", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. "Het komt er nu op aan vooral niets terug te draaien en massaal in te zetten op activering."


Nieuwe locatie Demo Days

Demo Days - Met nog iets meer dan 7 maanden te gaan voor de 2-de editie van Demo Days, heeft de organisatie de beslissing genomen om uit te wijken naar een nieuwe locatie op het industrieterrein ĎPolarisí in Beloeil en Pťruwelz en dit vanwege organisatorische redenen. Demo Days zal op 5 en 6 september dan ook plaatsvinden op deze nieuw aangelegde industriezone vlakbij afrit 29 van de E42.


Brexit en REACH: onduidelijkheid troef

essenscia - Na drieŽnhalf jaar onzekerheid is de brexit eindelijk een feit. Toch blijft er nog heel wat onduidelijkheid bestaan over de toekomstige handelsrelatie tussen Groot-BrittaniŽ en Europa. In het geval van de Europese chemiewetgeving REACH kan dit in het slechtste geval leiden tot een horrorscenario met twee aparte registratiesystemen en een verdubbeling van de bijhorende verplichtingen op het vlak van productwetgeving.


essenscia bezorgd over aanhoudende staking bij INEOS Phenol

essenscia - In het belang van de 180 werknemers bij INEOS Phenol in Doel en de internationale concurrentiekracht van het chemiebedrijf en de Belgische chemiesector in zijn geheel roept essenscia, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, de sociale partners op om in dialoog tot een snelle en constructieve oplossing te komen voor het aanhoudende sociale conflict.


Indutrade Benelux neemt aandrijf- en besturingsspecialist VarioDrive over

Indutrade Benelux - Indutrade Benelux begint het nieuwe jaar goed met de overname van VarioDrive uit Oud-Beijerland. 27 januari jongstleden tekenden Dirk Goudswaard (oprichter en directeur VarioDrive) en Robert Timmer (CEO Indutrade Benelux) hiervoor de overeenkomst. Volgens Timmer past VarioDrive met hun expertise op het gebied van aandrijf- en besturingstechniek perfect bij de technische bedrijvengroep.


Panel in Davos verkent nauwkeurige regulering van AI

IBM - Vandaag heeft IBM op het Wereld Economisch Forum in Davos het IBM Policy Lab gelanceerd; een nieuw wereldwijd forum dat gericht is op het bevorderen van gedurfde, uitvoerbare beleidsaanbevelingen voor de zwaarste uitdagingen van technologie. Dit vond plaats tijdens een evenement gehost door Ginni Rometty, voorzitter en algemeen directeur van IBM, waarin het snijpunt van regelgeving en vertrouwen in opkomende technologie werd uitgediept.


Vlaamse bedrijven verdienen steun voor artificiŽle intelligentie

Agoria - Meer dan vierhonderd bedrijven, academici en andere belanghebbenden waren present op het Flanders AI Forum. In het Vlaams impulsprogramma voor ArtificiŽle Intelligentie voor de bedrijfswereld dat vorig jaar werd opgestart, zijn ondertussen een 30-tal projecten in de steigers gezet. Dit is slechts het begin en Agoria, Voka, imec en VLAIO moedigen bedrijven verder aan om deel te nemen aan het AI programma.


Pauwels Consulting zet voet aan wal in Nederland

Pauwels Consulting - Pauwels Consulting, het Belgische project sourcing & consulting bedrijf voor life sciences, engineering en IT, neemt Developers.nl over. Deze overname past binnen de ambitieuze groeistrategie van Pauwels Consulting in Nederland.


Eťn stap dichter bij een eigen datakluis

Digita - Het Brusselse Instituut voor Onderzoek en Innovatie, Innoviris, investeert een half miljoen euro in Digita, een start-up die samen met onder andere de uitvinder van het wereldwijde web werkt aan een wereldwijd persoonlijk data web. Zo'n persoonlijk data web bevat een virtuele datakluis waarin je al je data gemakkelijk kunt terugvinden en beheren.


PROTOTYPING-MNE 2020

Invent Media - Ontwerpen en maken zijn in de 4-de industriŽle revolutie meer dan ooit verbonden! Daarom hebben PROTOTYPING en MNE voor het eerst hun beide concepten, troeven ťn kennis gebundeld op PROTOTYPING-MNE 2020. Dankzij deze fusie heeft BelgiŽ nu op 5 & 6 februari 2020 ťťn beurs waar de volledige waardeketen aan bod komt: van innovatief ontwerpen in kleine volumes tot seriematig produceren en vermarkten.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen